Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορείτε να βρείτε ενώ περπατάτε κατά μήκος της παραλίας.

Οι άνθρωποι συναντούν συχνά νομίσματα, κοχύλια και σκουπίδια, αλλά ένας δάσκαλος στη Βόρεια Ιρλανδία έκανε μια ανακάλυψη που θα καταγραφεί στην ιστορία.

Τη δεκαετία του 1980, ο αείμνηστος Roger Byrne, δάσκαλος και συλλέκτης απολιθωμάτων, βρήκε αρκετά άγνωστα απολιθώματα στην ανατολική ακτή του County Antrim.

Τα κράτησε για αρκετά χρόνια πριν τα δωρίσει στο Μουσείο Ulster στο Μπέλφαστ. Το μυστήριο περιστράφηκε γύρω από τα απολιθώματα μέχρις ότου μια ομάδα ερευνητών με το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και το Queen’s University Belfast επιβεβαίωσαν ότι είναι απολιθωμένα οστά δεινοσαύρων.

Χρονολογία

Τα απολιθώματα των 200 εκατομμυρίων ετών είναι τα «πρώτα απομεινάρια δεινοσαύρων που αναφέρονται από οπουδήποτε στην Ιρλανδία», σύμφωνα με το άρθρο της ερευνητικής ομάδας, που δημοσιεύτηκε αυτόν το μήνα στα Πρακτικά της Ένωσης Γεωλόγων.

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο Mike Simms, παλαιοντολόγος στο Εθνικά Μουσεία NI, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών, σε δελτίο τύπου την Τρίτη.

Η έλλειψη ορυκτών οστών δεινοσαύρων οφείλεται απλώς στη γεωλογία, είπαν οι ερευνητές.

«Η εύρεση ενός Ιρλανδού δεινοσαύρου μπορεί να φαίνεται μια απογοητευτική εργασία, ωστόσο, αρκετοί πιθανοί υποψήφιοι έχουν εντοπιστεί και περιγράφονται για πρώτη φορά εδώ», λέει το άρθρο.

Ο ερευνητής Robert Smyth και ο καθηγητής David Martill του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ ανέλυσαν τα θραύσματα των οστών με ψηφιακά μοντέλα 3D υψηλής ανάλυσης των απολιθωμάτων, που παρήγαγε ο Δρ Patrick Collins του Πανεπιστημίου Queens του Μπέλφαστ.

Αρχικά οι ερευνητές πίστευαν ότι τα οστά προέρχονταν από το ίδιο ζώο, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι ήταν από δύο διαφορετικούς δεινόσαυρους.

«Αναλύοντας το σχήμα και την εσωτερική δομή των οστών, συνειδητοποιήσαμε ότι ανήκαν σε δύο πολύ διαφορετικά ζώα», δήλωσε ο Smyth στο δελτίο τύπου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο