Η ζήλια όταν είναι λίγη μπορεί να θεωρείται κάτι το γοητευτικό. Όταν όμως ξεπερνάει τα όρια της λογικής, τότε πρέπει οπωσδήποτε να την αποδομήσεις και να την αντιμετωπίσεις. Αυτό για πολλούς ψυχολογικούς και σωματικούς λόγους.

Αυτογνωσία

Είναι πολύ σημαντικό που παραδέχεσαι κάτι τέτοιο. Η παραδοχή αυτή μπορεί να σε οδηγήσει στην καλυτέρευση της όλης κατάστασης. Αν έχεις στόχο να το αλλάξεις, τη στιγμή μάλιστα που ο σύντροφός σου δε σου έχει δώσει κανένα δικαίωμα, ξεκίνα με τα θετικά. Δώσε έμφαση στο γεγονός ότι σε αγαπάει, ότι είναι ερωτευμένος μαζί σου και προσπάθησε να μπλοκάρεις τα σενάρια που κάνεις.

Η αποδοχή πάντως είναι από τα πιο δύσκολα βήματα. Το ότι επίσης φτάνεις στο σημείο να παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι ζηλεύεις, δε σημαίνει ότι όλα λύνονται αυτόματα.

Υγεία

Το άγχος επηρεάζει και την υγεία σου. Πρέπει να καταλάβεις ότι χειροτερεύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ότι στην ουσία αρρωσταίνεις σταδιακά. Μπορεί όταν ζηλεύεις να τρως λιγότερο γιατί πιέζεσαι ψυχολογικά επειδή κάνεις αρνητικά σενάρια τα οποία επιμένουν.

Μπορεί να παθαίνεις κρίσεις πανικού γεγονός που πάλι βλάπτει τον εαυτό σου, γιατί έχεις αρκετό άγχος το οποίο δεν το λύνεις. Η αντιμετώπιση είτε με προσωπική βούληση μόνο, είτε με έναν συνδυασμό ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Φοβία ότι θα σε χωρίσει

Οι άνθρωποι που νοιάζονται για εμάς, δε μας χωρίζουν επειδή είχαμε το θάρρος να τους παραδεχτούμε τα συναισθήματά μας. Μία ολοκληρωμένη σχέση άλλωστε αποτελείται από δύο άτομα όπου το ένα βοηθά το άλλο και είναι όλοι μία ομάδα.

Αν σε αγαπάει και σε φροντίζει δεν υπάρχει περίπτωση να σε χωρίσει όταν του πεις ότι ζηλεύεις και θες βοήθεια. Θα πρέπει να εκτιμήσει την ειλικρινή σου στάση και να συνδράμει στο να μη νιώθεις έτσι. Ή αν νιώθεις έτσι να δείχνει κατανόηση (δε μιλάμε αν ζηλεύεις παθολογικά). Η ζήλια είναι «δηλητήριο» σε μία σχέση και μπορεί να την καταστρέψει.

Γράψτε το σχόλιό σας