Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ορμόνη που μπορεί να σώσει την ερωτική σας ζωή

Η ορμόνη που μπορεί να σώσει την ερωτική σας ζωή

Η σεροτονίνη είναι η αρωματική οργανική ένωση 5-υδροξυ-αμινοαιθυλο-ινδόλιο

Η σεροτονίνη είναι η αρωματική οργανική ένωση 5-υδροξυ-αμινοαιθυλο-ινδόλιο. Αποτελεί τη βιογενή αμίνη του αμινοξέος 5-υδροξυ-τρυπτοφάνη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά ινδολικά παράγωγα που υπάρχουν στη φύση.

Τι είναι όμως η σεροτονίνη;

Είναι μία άλλη ουσία που εμπλέκεται σαφώς στον έρωτα και το συναισθηματικό δέσιμο των ζευγαριών. Ο νευροδιαβιβαστής αυτός και οι εναλλαγές των επιπέδων του είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες καταστάσεις, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή.

Η αλήθεια είναι ότι τα αρχικά στάδια του έρωτα θυμίζουν την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και συμπεριλαμβάνουν άγχος, στρες και έμμονες ιδέες. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι 12 με 18 μήνες μετά την αρχή της σχέσης τα επίπεδα του εν λόγω νευροδιαβιβαστή ομαλοποιούνται, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μετά τη θεραπεία.

Σεροτονίνη: Ο διακόπτης της ηρεμίας

Περισσότερες από εκατό χημικές ουσίες κυκλοφορούν και δρουν ως αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο, μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ των νευρώνων. Μία από αυτές, η σεροτονίνη, θεωρείται το φυσικό ηρεμιστικό του νου. Επηρεάζει τη διάθεση, αλλά και τη μνήμη, ενώ η σχέση της με την ψυχική διάθεση αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε ασθενείς με κατάθλιψη παρατηρείται μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους. Μάλιστα, μία από τις βασικές κατηγορίες αντικαθλιπτικών φαρμάκων είναι οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης SSRIs  και οι SNRIs (αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης)Μυστικό: Βασικό δομικό υλικό της σεροτονίνης είναι το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που περιέχεται στα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά, τις μπανάνες και τους ξηρούς καρπούς.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024