Η ζήλια είναι το συναίσθημα ότι το άλλο άτομο είτε φλερτάρει με άλλες-ους, είτε ότι είναι ανώτερο από εμάς και εμείς δεν το προσεγγίζουμε στο ίδιο «επίπεδο». Στην παρούσα φάση μιλάμε για την ερωτική ζήλια και τα προβλήματα που αυτή μπορεί να φέρει.

Εμπιστοσύνη

Είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που έχει σχέση και συνάφεια άμεση με το θέμα της ζήλιας. Όταν ένα άτομο ζηλεύει, αυτό κατά βάση σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεται το άτομο που του προξενεί ως ερέθισμα το συναίσθημα αυτό.

Αν λοιπόν δε μιλήσουμε για τις περιπτώσεις που κάποιος βαθμός ζήλιας είναι δικαιολογημένος επειδή όντως ο σύντροφός μας μπορεί να φλερτάρει, τότε πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα μία ενδοσκόπηση.

Ανεξέλεγκτη ζήλια

Όταν η ζήλια ξεφεύγει από το απλό «πείραγμα» ενδιαφέροντος που αυτό έχει μία γοητεία, τότε γίνεται ανεξέλεγκτη. Καταστρέφει πολλά, τόσο σε αυτόν που τη βιώνει, όσο και σε αυτούς που συχνά, χωρίς να το καταλαβαίνουν, την προκαλούν.

Βλάπτει τις διαπροσωπικές σχέσεις, προκαλεί δυσλειτουργίες σε ομάδες ανθρώπων που εργάζονται για ένα κοινό σκοπό και μειώνει την αποδοτικότητα. Το ζήτημα είναι ότι βλάπτεται και το άτομο και η ίδια η σχέση σε λειτουργικό επίπεδο. Η ζήλια λειτουργεί ως «δηλητήριο» στα υγιή θεμέλια μιας σχέσης.

Το αίσθημα αυτοεκτίμησης μειώνεται, το «εγώ» πληγώνεται, η απογοήτευση και οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές με εμμονές μπορεί να επικρατήσουν, με αποτέλεσμα να υποσκάπτεται η απόδοση, η εξέλιξη, οι σχέσεις και το επαγγελματικό μέλλον αυτού που ζηλεύει.

Αποφυγή

Πολλοί θα είναι αυτοί που θα αποφύγουν ή και θα χωρίσουν τον σύντροφό τους επειδή νιώθουν οι ίδιοι ζήλια. Μπορεί να μοιάζει παράξενο αλλά όντως, το γεγονός ότι όταν είναι δίπλα τους ζηλεύουν περισσότερο, τους κάνει να νιώθουν ένα δυσβάσταχτο ψυχολογικό φορτίο. Πράγμα που θα αποσυμφορηθεί μόνο αν το άτομο σταματήσει κάθε επαφή με το ερέθισμα που ενεργοποιεί αυτό το συναίσθημα.

Δεν πρέπει να αρνούμαστε, ότι αισθανόμαστε ζήλια έναντι κάποιου. Αντίθετα, εάν το παραδεχτούμε, μπορούμε να την εκλογικεύσουμε και να τη δαμάσουμε, έτσι ώστε η ενέργεια που δημιουργεί μέσα μας, να μην αναλώνεται σε αρνητικές συμπεριφορές, αλλά σε ευρηματικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες για το καλό όλων.

Γράψτε το σχόλιό σας