Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντενί Βιλνέβ : Γνωρίζοντας τον σκηνοθέτη της δεκαετίας

Ντενί Βιλνέβ : Γνωρίζοντας τον σκηνοθέτη της δεκαετίας

Ο σκηνοθέτης που υπογράφει ταινίες όπως «Prisoners», «Enemy», «Arrival» και «Blade Runner 2049» αναδεικνύεται ως σκηνοθέτης της δεκαετίας

Η Ένωση Κριτικών του Χόλιγουντ ανέδειξε τον σκηνοθέτη της τελευταίας δεκαετίας και η επιλογή της είναι για πολλούς εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Και κάπως έτσι ο  Γαλλοκαναδός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ντενί Βιλνέβ, ανακηρύχθηκε σκηνοθέτης της δεκαετίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της με έδρα στο Λος Άντζελες, Ένωση Κριτικών η τιμητική διάκριση στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό Ντενί Βιλνέβ θα απονεμηθεί σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου του 2020.

Η πορεία από τον Καναδά στο Χόλιγουντ

Ο Ντενί Βιλνέβ (Denis Villeneuve) γεννήθηκε  στις 3 Οκτωβρίου του 1967 στον Καναδά.

Έγινε αρχικά γνωστός στον Καναδά, όπου κέρδισε τρεις φορές το βραβείο σκηνοθεσίας Τζίνι, για τις ταινίες του Maelström (2001)  Polytechnique (2010) και την ταινία Μέσα από τις φλόγες (Incendies) το 2011.

Η ταινία  ήταν επίσης υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας το 2010 και έφερε τον Ντενί Βιλνέβ στο προσκήνιο.

Ο Βιλνέβ αποφασίζει τότε να φύγει από το Κεμπέκ και να δοκιμάσει την τύχη του στο Χόλιγουντ.

Εκεί συνεργάζεται με διάσημα ονόματα του Χόλιγουντ όπως Τζέικ Τζίλενχαλ, Χιού Τζάκμαν, Ιζαμπέλα Ροσελίνι κ.α  δημιουργώντας ταινίες όπως Prisoners (2013), Enemy (2013) και Sicario (2015).

Στη συνέχεια στράφηκε στην επιστημονική φαντασία.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Ο Ντενί Βιλνέβ υπογράφει τα τελευταία χρόνια,  μία σειρά κινηματογραφικών έργων μεγάλου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της πολυσυζητημένης sci-fi noir ταινίας «Blade Runner 2049», – συνέχεια του εμβληματικού  Blade Runner- η οποία κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ, για τη φωτογραφία και για τα οπτικά εφέ της.

Το 2016 o Ντενί Βιλνέβ γύρισε στη γενέτειρά του, το Κεμπέκ, την ταινία με θέμα την εισβολή εξωγήινων, «Arrival», η οποία ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία αυτό της Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σκηνοθέτη.

Τελικά η ταινία κέρδισε ένα Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Μοντάζ Ήχου.

Το 2010 o Ντενί Βιλνέβ σκηνοθετεί το οικογενειακό, «Incendies», το οποίο προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Στα επόμενα πρότζεκτ του Ντενί Βιλνέβ, συμπεριλαμβάνονται η μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζο Νέσμπο, «The Son» στη μεγάλη οθόνη και η νέα εκδοχή της επικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Dune».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024