Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία - Ελλάδα : Τι πρέπει να κάνει το πολιτικό σύστημα απέναντι στις προκλήσεις

Τουρκία – Ελλάδα : Τι πρέπει να κάνει το πολιτικό σύστημα απέναντι στις προκλήσεις

Μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την ανυποχώρητη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, οι εγχώριες διεργασίες είναι πυρετώδεις, με την κυβέρνηση να μεθοδεύει διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, με παράλληλη ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων.

Σύνεση και ενότητα οφείλει να επιδείξει το πολιτικό σύστημα απέναντι σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις των τελευταίων ετών. Η δημιουργία ενός αρραγούς εθνικού μετώπου συνεννόησης, στο εσωτερικό, κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να ενισχυθεί ο κύριος στόχος της Ελλάδας που είναι η έμπρακτη ακύρωση της “πειρατικής” συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την ανυποχώρητη στάση του Ταγίπ Ερντογάν, οι εγχώριες διεργασίες είναι πυρετώδεις, με την κυβέρνηση να μεθοδεύει διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, με παράλληλη ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων.

Ειδικά και μετά τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου περί τιμωρίας της Ελλάδας για τις πράξεις της γίνεται σαφές ότι η γειτονική χώρα τραβάει το σχοινί.

Για την απαραίτητη συναίνεση πρώτος σταθμός είναι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη, το οποίο είχε ζητηθεί από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα στη σκιά των εξελίξεων, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι «κρατούμε την πρωτοβουλία σε οποιοδήποτε επίπεδο κρίνεται σκόπιμο. Αν χρειαστεί στο μέλλον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα το κάνουμε».

Κανένα έρεισμα;

Η εκτίμησης της ελληνικής πλευράς, που αποτελέσει και ο άξονας της συζήτησης με τα ελληνικά κόμματα, είναι ότι οι σχεδιασμοί της Άγκυρας δεν βρίσκουν έρεισμα σε διεθνές επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι ισχυροί παίκτες, όπως ΗΠΑ, Ρωσία,, ΕΕ, καθώς και χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως Αίγυπτος και Ισραήλ, καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένο.

Καταδικάζουν όλα τα κόμματα, αλλά δεν λείπει η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Η πολιτική  κόντρα, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα,  άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο για το κατά πόσο ώριμοι είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου στη διαχείριση εθνικών θεμάτων, χωρίς να βάζουν το “κόμμα” τους σε προτεραιότητα.  Το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης, αν και έχει καταδικαστεί από όλα τα κόμματα, προκαλεί και εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, στέλνοντας λάθος μηνύματα σε διεθνές επίπεδο, αποδημώντας την εθνική γραμμή.

Διαβάστε επίσης: Αρχηγός λιβυκού στόλου – Έχω εντολή να βυθίσω τα τουρκικά πλοία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, για εκμετάλλευση των εθνικών μας θεμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «αντί ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον θιγμένο, ας απαντήσει επί της ουσίας».

«Λάθος στάση, πράξεις και κυρίως την λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Η ιστορία της παράταξής μας και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπει να κάνω τα εθνικά θέματα μέρος του ανταγωνισμού. Θα πω μόνο τούτο. Σε μια κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του.

Εύχομαι ειλικρινά αυτός ο εαυτός να μην είναι ο μόνος που έχει» δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα τη Βουλής. Σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγα 24ωρα πριν, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική και πως υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών. Δεν δίστασε να προχωρήσει ένα βήμα πάρα πέρα για να συγκρίνει τη δική του διακυβέρνηση με τη νυν κυβέρνηση και να καταλήξει στο συμπέρασμα: «Δεν δώσαμε ποτέ την εικόνα ασυντόνιστης κυβέρνησης, αυτοί δίνουν την εικόνα ανικανότητας».

Διπλωματικός πυρετός, αντίμετρο στις προκλητικές κινήσεις

Σήμερα, Τρίτη, πάντως, στο τραπέζι του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα τεθούν τα αποτελέσματα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκαλείται σήμερα, με κύρια επιδίωξη την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας. Ταυτόχρονα συνεχίζονται διπλωματικές κινήσεις τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο με απώτερο στόχο την ενίσχυση των συμμαχιών υπέρ της Ελλάδας στη διένεξη που υπάρχει με τη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έβαλε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το τουρκολιβικό σύμφωνο και τα όσα «αγεωγράφητα και ανιστόρητα» περιλαμβάνει όπως έχει πει ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο Νίκος Δένδιας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ομολόγους του από σημαντικές χώρες της περιοχής ενώ την Τετάρτη έρχεται στη χώρα μας ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ που έχει καταδικάσει το σύμφωνο με την Τουρκία ο οποίος – μεταξύ άλλων – θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Κώστα Τασούλα.

Απομόνωση

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε χαρακτηρίσει «πειρατική» τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ αναφερόμενος στον Φαγέζ αλ Σαράζ, τον αποκάλεσε «πρωθυπουργό της Τρίπολης».

«Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι θεμελιωδώς παράνομη. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες την έχουν χαρακτηρίσει παράνομη. Έχουν τονίσει πως παραβιάζει γεωγραφικά δεδομένα. Δεν είναι συμφωνία είναι κοινό ανακοινωθέν» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κινείται εκτός νομιμότητας. «Έχουμε πολλούς παράγοντες ισχύος στα χέρια μας. Η Ελλάδα δε θα δεχτεί ούτε συζήτηση αμφισβήτησης εδάφους της. Yπάρχει προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας, όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη» σχολίασε ο υπουργός.

Διευκρίνισε ότι η Άγκυρα θα βάλει κι αλλά ζητήματα -πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας – σε περίπτωση συνυποσχετικού προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας να γκριζάρει ελληνικά νησιά.

Αποσαφήνισε επίσης ότι η Λιβύη ήταν πάντα ένας δύσκολος συνομιλητής στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το 2004 για τον καθορισμό ΑΟΖ αμφισβητώντας την επήρεια μιας σειράς νησιών όπως οι Στροφάδες η Σαπιέντζα και η Γαύδος.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024