Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιόρδ: Τα θαύματα της νορβηγικής φύσης

Φιόρδ: Τα θαύματα της νορβηγικής φύσης

Αυτοί οι αρχαίοι γεωλογικοί σχηματισμοί αποτελούν την κορύφωση της φυσικής ομορφιάς

Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια μετά το λιώσιμο των πάγων, έπειτα από την τελευταία εποχή των παγετώνων. Το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες της περιοχής όπου εμφανίστηκαν αυτοί οι γεωλογικοί σχηματισμοί. Βρίσκονται κυρίως στις δυτικές και νοτιοδυτικές ακτές της Νορβηγίας. Εκτός της Νορβηγίας, η Χιλή είναι η δεύτερη και τελευταία χώρα που έχει επίσης Φιορδ.

Πώς δημιουργήθηκαν

Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση που προκάλεσαν οι παγετώνες όσο κινούνταν πάνω από τη σεριά. Έπειτα όταν έλιωσαν, η θάλασσα γέμισε τις περιοχές με νερό γεγονός που συνέχισε τη διάβρωση. Το αποτέλεσμα είναι κάτω από ψηλα βουνά να δημιουργούνται πολύπλοκοι κόλποι που εισχωρούν μες στη στεριά. Το μήκος μερικών φιόρδ ξεπερνά τα 200 χλμ. και το βάθος τους τα 1.000 μέτρα αναλόγως με τα βουνά που τα περικλύουν.

Μερικά από αυτά είναι…

To Sognefjord που σημαίνει «Ο βασιλιάς των Φιορδ», είναι το μεγαλύτερο και φαρδύτερο Φιορδ της Νορβηγίας. Έχει μάκρος πάνω από 200 χιλιόμετρα και φτάνει σε βάθος μέχρι τα 1308 μέτρα από την επιφάνεια της θαλάσσης.  To Nærøyfjord που ενώνεται με το μεγαλύτερο από όλα Sognefjord μπήκε στη λίστα της UNESCO. Είχε καταχωρηθεί επίσης από το National Geographic ως η νούμερο ένα φυσική κληρονομιά μαζί με το Geirangerfjord. Είναι αξιοσηείωτο να αναφερθεί πως σε αυτά καταλήγουν ρυάκια, ποτάμια και καταρράκτες προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα στον παρατηρητή.

Πρόσβαση

Για να μπορέσει κάποιος να πάει σε αυτά τα υπέροχα τοπία θέλει κάποια διαδικασία . Η Νορβηγία είναι μία χώρα ορεινή με πολλά σημεία της να μην έχουν καλό οδικό δίκτυο (ίσως λόγω ότι είναι αραιοκατοικημένη). Η πρόσβαση στα Φιόρδ γίνεται μέσα από τις κεντρικούς άξονες που συνδέουν τις πόλες στο νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας.

Διοργανώνονται εκδρομές είτε περιμετρικά από τα Φιορδ είτε με πλοία και κρουαζιερόπλοια. Η θέα που προσφέρουν είναι ασύγκριτη και συνιστά εμπειρία ζωής. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως σε αυτά καταλήγουν ρυάκια, ποτάμια και καταρράκτες προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα στον παρατηρητή.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024