Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Σπύρος Γραμμένος μιλάει στο in.gr για την αγάπη του στο παιδικό θέατρο

Ο Σπύρος Γραμμένος μιλάει στο in.gr για την αγάπη του στο παιδικό θέατρο

Ο Σπύρος Γραμμένος με χιούμορ βιτριολικό, ταλέντο που ξεχειλίζει και μία διαρκώς παιχνιδιάρικη διάθεση πάνω και κάτω από τη σκηνή έχει κατακτήσει τις καρδιές μας τα τελευταία χρόνια με τα τραγούδια και τις μουσικές του παραστάσεις

Ο Σπύρος Γραμμένος με χιούμορ βιτριολικό, ταλέντο που ξεχειλίζει και μία διαρκώς παιχνιδιάρικη διάθεση πάνω και κάτω από τη σκηνή έχει κατακτήσει τις καρδιές μας τα τελευταία χρόνια με τα τραγούδια και τις μουσικές του παραστάσεις. Είναι η πρώτη φορά όμως που αναλαμβάνει τον ρόλο του θεατρικού συγγραφέα – ή καλύτερα του παραμυθά – και του ηθοποιού μαζί.

Από τις 9 Οκτωβρίου μας καλεί να ανακαλύψουμε «Το φανταστικό χωριό», ένα αλληγορικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους για ένα «φανταστικό χωριό», που θα μπορούσε να είναι πρότυπο για μια ευτυχισμένη κοινωνία. Μαζί με τον μουσικό Χάρη Παρασκευά επί σκηνής, ο Σπύρος Γραμμένος παρασέρνει τα μικρά και τα… μεγάλα παιδιά σε μία συναρπαστική ιστορία για το «καλό» που κρύβουμε μέσα μας και τις παγίδες που μας στήνει ο πόθος μας για εξουσία.

Μια παράσταση – γιορτή, γεμάτη μουσικές και τραγούδια. «Το φανταστικό χωριό», σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, μας δίνει ραντεβού κάθε Τετάρτη στις 21:00 (για τους μεγάλους) και κάθε Κυριακή στις 15:00 (για τα παιδιά) στο Θέατρο 104 στο Γκάζι.

Για το πρώτο του αυτό αμιγώς θεατρικό εγχείρημα, καθώς και τα υπόλοιπα μουσικά του σχέδια, ο Σπύρος Γραμμένος μίλησε στο in.gr.

«Το φανταστικό χωριό» είναι ένα χωριό της φαντασίας μας ή ένα πραγματικά… φανταστικό χωριό;

To Φανταστικό Χωριό είναι Φανταστικό. Όχι με την έννοια της φαντασίας όμως. Είναι τόσο φανταστικό που όλοι είναι ίσοι, είναι αδελφωμένοι, δεν υπάρχουν εξουσίες και εκμετάλλευση του ενός από τον άλλο. Είναι το ιδανικό χωριό. Ο καθένας αναλαμβάνει να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί, όλα είναι για όλους και κάθε Κυριακή  κάνουνε μια συνέλευση για να συζητήσουνε όσα τους απασχολούν και πώς θα γίνει το χωριό πιο φανταστικό. Η συνέλευση αυτή κλείνει με μια μεγάλη γιορτή!

Πόσο διαφορετικό σαν εμπειρία είναι ένα μουσικό live με θεατρικά στοιχεία από μία θεατρική παράσταση με μουσικά στοιχεία;

Είναι αρκετά κοντά και τα δύο. Αυτό που είδα πέρυσι όμως είναι ότι το να παίζεις παιδικό θέατρο, αν είσαι ειλικρινής και αφεθείς να βγει από μέσα σου το παιδί, είναι το πιο όμορφο πράγμα που υπάρχει.

Υπάρχουν στοιχεία διάδρασης με το κοινό στην παράσταση;

Φυσικά. Αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορούσα να μην το συμπεριλάβω σε μια τέτοια παράσταση, πράγμα που βρήκε σύμφωνη και τη σκηνοθέτη Ζωή Ξανθοπούλου. Νομίζω πως στο συγκεκριμένο έργο είναι απαραίτητο.

Υπάρχει κάποιο «ηθικό δίδαγμα» για τα παιδιά (και όχι μόνο) που θα δουν «Το φανταστικό χωριό»;

Δεν μου αρέσει να παίρνω τον ρόλο του διδακτικού και επειδή είναι δικό μου το κείμενο, αισθάνομαι περίεργα να μιλάω γι’ αυτό. Κάθε παραμύθι βέβαια, έχει το καλό και το κακό. Παντού υπάρχει ένας δράκος. Φαντάζομαι πως τον αναγνωρίζουν όλοι μέχρι να φύγουν από την αίθουσα.

Τι ρόλο παίζει η εξουσία στις ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά και στην ίδια τη φύση του ανθρώπου;

Είμαι απ’ αυτούς τους ρομαντικούς, που πιστεύουν πως οι άνθρωποι γεννιούνται καλοί. Η εξουσία είναι κάτι πολύ άρρωστο και βρώμικο που μαθαίνεται όσο μεγαλώνουμε. Ο άνθρωπος γεννιέται αγνός και καλός. Βλέποντας όλο αυτό που συμβαίνει γύρω του και μην έχοντας την παιδεία που πρέπει, συνήθως, για λόγους επιβίωσης σε αυτό το κοινωνικό μοντέλο, πέφτει στην παγίδα και προσπαθεί να εξουσιάσει άλλους, ενώ εξουσιάζεται ο ίδιος. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα πολύ. Με πιο απλά λόγια… το λύνουμε το θέμα στην παράσταση.

Από τα μέχρι τώρα τραγούδια σου ποιο είναι αυτό που θα μας αφιέρωνες (ως κοινωνία) σήμερα και γιατί;

Θα ΜΑΣ αφιέρωνα, γιατί κι εγώ σ’ αυτόν τον κόσμο ζω, ένα υπέροχο τραγούδι, αλλά όχι δικό μου.  Τον “Ανθρωπάκο” που έγραψε τους στίχους ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, την μουσική ο  Γιώργος Χατζηνάσιος και το ερμήνευσε μοναδικά η Τάνια Τσανακλίδου

Μουσικά μας ετοιμάζεις κάτι για τον φετινό χειμώνα;

Τα τρία τελευταία Σάββατα του Οκτώβρη θα βρίσκομαι στην σκηνή του Ορφέα στην Φωκίωνος Νέγρη. Επίσης, κυκλοφορήσαν ήδη δύο νέα μου τραγούδια ( “Ω να σου” και Ενενηντάρα TDK)  στο youtube και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. από το δίσκο που θα κυκλοφορήσει και σε φυσικό προϊόν τέλος του Οκτώβρη, αρχές του Νοέμβρη.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024