Απλωμένος στο μυχό του ομώνυμου όρμου με τα γαλαζοπράσινα νερά, ο ξακουστός Γερολιμένας είναι ένας από τους πλέον γοητευτικούς οικισμούς της Λακωνικής Μάνης.

Το ξεχωριστό μανιάτικο ανάγλυφο, τα παραδοσιακά εστιατόρια, τα καφέ και τα τουριστικά καταλύματα προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Γερολιμένα είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στην ομώνυμη ακρογιαλιά.

Κοντά στο Γερολιμένα βρίσκονται τα χωριά Κάτω Μπουλαριοί και Άνω  Μπουλαριοί, με πύργους και πυργόσπιτα.

Την επίσης γειτονική Οχιά στολίζουν πύργοι και πυργόσπιτα, ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Νικολάου και το δισυπόστατο εκκλησάκι των Αγίων Πέτρου και Παύλου – Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένο με αρχαίο οικοδομικό υλικό.

Μακρύτερα, στην ευρύτερη περιοχή του Γερολιμένα, βρίσκεται το Σταυρί, οικισμός της Δυτικής Μάνης με αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία, πύργους και πυργόσπιτα.

Πολλά είναι και εδώ τα εκκλησιαστικά μνημεία που χρήζουν αναφοράς, με σπουδαιότερο τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Αγήτριας (Οδηγήτριας), κοντά στον οικισμό της Αγίας Κυριακής.

Η εκκλησία είναι χτισμένη σε επιβλητική ορθοπλαγιά και έχει όμορφη θέα στο ακρωτήρι Τηγάνι, όπου σώζονται λείψανα του κάστρου της Μεγάλης Μαΐνης.

Γράψτε το σχόλιο σας