Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι απαρχές του δράματος - η γένεση της κωμωδίας (Μέρος Β’)

Οι απαρχές του δράματος – η γένεση της κωμωδίας (Μέρος Β’)

Ο Αριστοτέλης αποδίδει ορθώς την ονομασία της κωμωδίας στο τραγούδι μιας θορυβώδους συντροφιάς (κώμος), που αποτελούσε το έναυσμα για τη συμμετοχή των πιστών του Διονύσου σε ένα αχαλίνωτο κέφι

Κατά την πρώιμη φάση της η κωμωδία παρέμεινε επί μακρόν σε ένα στάδιο αυτοσχεδιασμού. Ο Αριστοτέλης αποδίδει ορθώς την ονομασία της στο τραγούδι μιας θορυβώδους συντροφιάς (κώμος), που αποτελούσε το έναυσμα για τη συμμετοχή των πιστών του Διονύσου σε ένα αχαλίνωτο κέφι.

Σωζόμενες αρχαίες πραγματείες για την κωμωδία και ένα ιδιαίτερα πλούσιο λαογραφικό υλικό αναφορικά με παλαιά έθιμα μάς προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τη γένεση της κωμωδίας βάσει της αριστοτελικής εκδοχής.

Ο Αριστοτέλης, όπως προείπαμε, αναφέρεται στις πομπές με το φαλλό, που συνοδεύονται από ανάλογα τραγούδια, ενώ οι Αχαρνής του Αριστοφάνη μάς ενημερώνουν περιληπτικά για το τι γινόταν στα Μικρά ή κατ’ αγρούς Διονύσια.

Πληρέστερη είναι η εικόνα που μας δίνει ο Σήμος από τη Δήλο, ένας συγγραφέας των Ελληνιστικών Χρόνων, στον οποίον αναφέρεται ο Αθήναιος.

Δυστυχώς, ο δήλιος συγγραφέας δεν προσδιορίζει τους τόπους στους οποίους γνώρισε το έθιμο με το φαλλό, ενδέχεται όμως οι φαλλοφόροι που περιγράφει να προέρχονται από τη Σικυώνα.

Αυτοί, στεφανωμένοι με πολλά κλαδιά και λουλούδια, έχοντας στην κορυφή της πομπής ένα παλικάρι που κρατούσε το φαλλό και ήταν μουντζουρωμένο με καπνιά, εισέρχονταν στην ορχήστρα, στην οποία είχε ήδη μεταφερθεί το υπό εξέταση έθιμο.

Στενοί συγγενείς των προαναφερθέντων ήταν οι Ιθύφαλλοι, που έφεραν μεταξύ άλλων και μάσκες μεθυσμένων.

Όσο για τους Αυτοκάβδαλους, μια τρίτη ομάδα αυτού του είδους, δεν είναι πολλά αυτά που μαθαίνουμε από τον Σήμο.

Όλες αυτές οι πομπές συνοδεύονταν από τραγούδια, ενώ οι φαλλοφόροι φρόντιζαν να περιλούσουν με χλευασμούς ορισμένους από τους θεατές.

Οι απαρχές του δράματος – η γένεση της κωμωδίας (Μέρος Α’)

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024