Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάθεση και απολογισμός ζωής

Κατάθεση και απολογισμός ζωής

Εβδομήντα πέντε χρόνια θητείας στην ποίηση συμπλήρωσε εφέτος ο Τίτος Πατρίκιος, από τους κορυφαίους ποιητές μας της πρώτης μεταπο-λεμικής γενιάς. Ο δεύτερος ογκώδης τόμος των Απάντων του συνιστά, όπως και ο πρώτος που κυκλοφόρησε πέρυσι, μαθητεία εποχής αλλά και εκ βαθέων κατάθεση ψυχής

Με την έκδοση αυτού του δεύτερου τόμου των Απάντων του Τίτου Πατρίκιου οι νεότεροι ιδίως αναγνώστες σχηματίζουν πλήρη εικόνα του έργου του. Εργου εντυπωσιακού σε εύρος και ποιότητα όπου αποτυπώνονται τα πάθη, οι ελπίδες και οι διαψεύσεις του μεταπολεμικού κόσμου μέσα από την προσωπική περιπέτεια του ποιητή που έζησε το παρόν με τα μάτια πάντοτε στραμμένα προς το μέλλον. Με την ένταση και το πάθος της στιγμής αλλά και απολογιστικά, με ελαφρά μελαγχολία, η οποία όμως δεν αναιρεί την κατάφασή του στη ζωή που καθαυτή έχει τη δύναμη να αφήνει πίσω της το σκοτεινό πρόσωπο της Ιστορίας.

Η ατομική του περιπέτεια είναι άρρηκτα δεμένη με την περιπέτεια της γενιάς του, γενιάς του Εμφυλίου και του μεταπολεμικού δράματος. Το δράμα αυτό ο Πατρίκιος το αποτιμά – για να το ξεπεράσει. Και μπορεί το παρελθόν να μην ακυρώνεται αλλά δεν αναιρεί το παρόν, που κυριαρχεί κι αυτό στην ποίησή του συμπυκνώνοντας τον χρόνο. Σ’ αυτό το διαρκές παρόν κινείται και ο αναγνώστης, στο περιβάλλον των μεταπολεμικών πόλεων, που ο ποιητής το οικειοποιείται με αφηγηματικό οίστρο, αλλά και μπρεχτική οικονομία, μεταμορφώνοντάς το σε αληθινή τέχνη: από τις αναμνήσεις της εξορίας, της Αθήνας της Κατοχής και του Εμφυλίου ως τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις από όπου περνάμε κι εμείς επαναλαμβάνοντας νοερά το δικό του μεγάλο ταξίδι.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024