Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι καλύτερες τροφές για καλό ύπνο

Οι καλύτερες τροφές για καλό ύπνο

Έρευνες τεκμηριώνουν πως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας

Ο ύπνος είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας συνολικά, όπως η διατροφή και άθληση.

Όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τους κινδύνους που απορρέουν από την έλλειψη ύπνου και πως η ανεπάρκεια ύπνου επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μας. Έρευνες όμως τεκμηριώνουν και το αντίστροφο, πως δηλαδή η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας.

Διαχρονικά, μάλιστα, σε όλες τις κουλτούρες υπάρχει η λαϊκή γνώση για τις τροφές που προάγουν τον καλό ύπνο. Το γάλα και το χαμομήλι, θεωρούνται ότι μας βοηθούν να κοιμηθούμε καλά.

Απ’ την άλλη αν σκεφτεί κανείς πως η διατροφή επηρεάζει το σώμα μας σε 24ωρη βάση, τότε αναδεικνύεται και ο ρόλος της στην ποιότητα και διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Και ο ύπνος με τη σειρά του έχει καθοριστική επίδραση στη λειτουργία των οργάνων μας, στο ανοσοποιητικό μας, στην παραγωγή ορμονών και στον εγκέφαλο.

Η μελατονίνη, είναι μια σημαντική ορμόνη για τον ύπνο. Παράγεται στον εγκέφαλο και η ποσότητα και ο τρόπο που χρησιμοποιείται επηρεάζονται από τη διατροφή. Μια από τις ισχυρότερες επιρροές στα επίπεδα της μελατονίνης ασκείται από την τρυπτοφάνη. Πρόκειται για ένα σημαντικό αμινοξύ.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στον ύπνο, όπως η βιταμίνη Β και το μαγνήσιο. Διότι βοηθούν την τρυπτοφάνη να είναι ευκολότερα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό μας. Αν έχουμε έλλειψη τρυπτοφάνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β ή μαγνησίου τότε πιθανόν η παραγωγή και έκκριση μελατονίνης να επηρεάζεται και έτσι ο ύπνος μας να είναι κακής ποιότητας.

Συνεπώς καθίσταται σαφές ότι μια ποιοτική διατροφή μπορεί με τη σειρά της να συντελέσει και σε ποιοτικό ύπνο.

Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν είναι επιβοηθητικά. Διότι όχι μόνο είναι εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, αλλά επίσης περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη Β, τα οποία με τη σειρά τους προάγουν την παραγωγή και διαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης στον οργανισμό.

Οι ξηροί καρποί, όπως και τα γαλακτοκομικά, επίσης περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προάγουν την αύξηση της μελατονίνης και την απελευθέρωση της στο σώμα.

Τα ψάρια είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Μάλιστα, οι σαρδέλες είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Συνεπώς μια διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να συντελέσει στην σωστή παραγωγή μελατονίνης.

Ακόμα τα φασόλια, οι φακές και τα όσπρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης και βιταμίνης Β, οπότε αν τα καταναλώνετε σε τακτική βάση έχετε αυξημένες πιθανότητες να κοιμάστε καλά.

Βέβαια, στον καλό ύπνο συντελεί και το κρέας αφού όλα τα είδη του περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αξίζει να καταναλώνετε άπαχο κρέας σε μια συνολικά υγιεινή διατροφή.

Κι αν λίγο πριν πέσετε για ύπνο το βράδυ αισθάνεστε μια μικρή λιγούρα, δεν είναι κακό να φάτε μια μικρή μπανάνα, λίγους ξηρούς καρπούς ή να πιείτε λίγο γάλα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024