Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταϊλάνδη: Ένα θρίλερ που μετατράπηκε σε θαύμα

Ταϊλάνδη: Ένα θρίλερ που μετατράπηκε σε θαύμα

Ο εφιάλτης τελείωσε. Ένα θρίλερ που μετατράπηκε σε θαύμα με τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί για 18 ημέρες στο πλημμυρισμένο σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη

Ο εφιάλτης τελείωσε. Ένα θρίλερ, μετατράπηκε σε θαύμα με τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί για 18 ημέρες στο πλημμυρισμένο σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη.

Η απίστευτη οδύσσεια της ποδοσφαιρικής ομάδας που καθήλωσε τον πλανήτη έφτασε στο τέλος της με αίσιο τέλος, όμως και μια παράπλευρη απώλεια.

Στην τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης διάσωσης, οι έμπειροι δύτες μαζί με τους άντρες του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης απεγκλώβισαν τα τελευταία τέσσερα παιδιά και τον προπονητή τους σκορπίζοντας δάκρυα χαράς στους συγγενείς, φίλους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα καρέ καρέ τη διεθνή επιχείρηση διάσωσης.

เราไม่รู้ว่านี่คือสิ่งมหัศจรรย์ หรือวิทยาศาสตร์ หรืออะไรก็ตาม แต่หมูป่าทั้ง 13…

Δημοσιεύτηκε από Thai NavySEAL στιςΤρίτη, 10 Ιουλίου 2018

Με τον απεγκλωβισμό και του προπονητή, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που βγήκε από το το σπήλαιο, Ταμ Λουάνγκ, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δραματική επιχείρηση.

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές ηλικίας από 11 έως 16 ετών μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους εντοπίστηκαν ζωντανοί περίπου εννέα ημέρες μετά την «εξαφάνιση» τους, στις 23 Ιουνίου, σε μια στενή λασπωμένη λωρίδα Γης μέσα στο σπήλαιο κοντά στο Τσιανγκ Ράι στα βόρεια της χώρας.

Από εκείνη την ημέρα, μέχρι και σήμερα, 9 ολόκληρες μέρες μετά, οι Αρχές προσπαθούσαν να εκπονήσουν το πιο ασφαλές και ταυτόχρονα γρήγορο σχέδιο απεγκλωβισμού των παιδιών, αφού τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και το οξυγόνο στη σπηλιά το οποίο τελείωνε, πίεζαν ασφυκτικά και έκαναν κάθε δευτερόλεπτο πολύ σημαντικό.

Στις προσπάθειες συμμετείχαν όχι μόνον ντόπιοι, αλλά και εθελοντές που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της Γης.

Ακόμα ένα πρόβλημα που ανέβαζε την αγωνία στα ύψη, ήταν ότι κανένα από τα παιδιά που δεν γνώριζαν κολύμπι, ενώ ακόμα και να ήξεραν, ήταν εξασθενημένα από την κούραση, την ασιτία, το ψυχολογικό στρες, την έλλειψη φωτός και τόσα άλλα.

https://twitter.com/SteveInCM/status/1015868527721320449?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1015868527721320449&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2018%2F07%2F08%2Fworld%2Fentyposiaka-plana-apo-tin-epixeirisi-diasosis-stin-tailandi%2F

Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί ο θάνατος δύτη, ο οποίος λίγες μέρες πριν την έναρξη της επιχείρησης, πέθανε από έλλειψη οξυγόνου.

Ο θάνατος ήρθε στην προσπάθειά του να τοποθετήσει φιάλες σε διάφορα σημεία της οδού διαφυγής.

Αφού έφερε σε πέρας την αποστολή του, άφησε τον τελευταία του πνοή, προκαλώντας συγκίνηση όχι μόνον την πατρίδα του, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το χρονικό της διάσωσης

Η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης, έγινε σε τρεις φάσεις.

Πρώτη φάση την Κυριακή με τη διάσωση των τεσσάρων πρώτων παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για τα τέσσερα πιο αδύναμα παιδιά.

Χθες, δευτέρα, απεγκλωβίστηκαν άλλα τέσσερα, ενώ σήμερα Τρίτη τα τελευταία τέσσερα παιδιά και ο προπονητής τους.

Περίπου στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) είδαν το φως, μετά από 18 ημέρες, το 12ο εγκλωβισμένο παιδί και προπονητής.

Αναλυτικά:

  • Ημέρα 0 – Σάββατο, 23 Ιουνίου: Μια μητέρα σημαίνει συναγερμό, καθώς ο γιος της δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά την προπόνηση. Τα πράγματα των αγοριών, ποδήλατα και παπούτσια, βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοσο του σπηλαίου. Ξεκινούν οι έρευνες που όμως διακόπτονται γρήγορα αφού πέφτει το σκοτάδι.
  • Ημέρα 1 – Κυριακή, 24 Ιουνίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, η στάθμη του νερού στη σπηλιά ανεβαίνει απότομα. Κινητοποιούνται δύτες.
  • Ημέρα 2 – Δευτέρα, 25 Ιουνίου: Οι διασώστες φτάνουν στην πρώτη μεγάλη «αίθουσα» μέσα στο σπήλαιο.
  • Ημέρα 3 – Τρίτη, 26 Ιουνίου: Ο αρχηγός της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα ζητά «να κινητοποιηθούν οι πάντες» για να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά. Η ομάδα διάσωσης αποτελείται πλέον από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δύτες. Το νερό φτάνει, σε ορισμένα σημεία, τα πέντε μέτρα, μολονότι γίνεται συνεχώς απάντληση.
  • Ημέρα 4 – Τετάρτη, 27 Ιουνίου: Πλημμυρίζει άλλη μια ζώνη του υπόγειου δικτύου. Το βράδυ φτάνουν στην περιοχή Βρετανοί δύτες για να βοηθήσουν.
  • Ημέρα 5 – Πέμπτη, 28 Ιουνίου: Άφιξη πολλών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών και άλλων ξένων ειδικών.
  • Ημέρα 6 – Παρασκευή, 29 Ιουνίου: Ξαναρχίζουν οι έρευνες που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Οι διασώστες αναζητούν μια νέα δίοδο πρόσβασης και τοποθετούν στον δρόμο τους κουτιά με είδη πρώτης ανάγκης – τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα.
  • Ημέρα 7 – Σάββατο 30 Ιουνίου: Οι δύτες δίνουν τη μάχη τους στα λασπόνερα, με μηδενική ορατότητα. Η βροχή επιτέλους σταματά.
  • Ημέρα 8 – Κυριακή, 1η Ιουλίου: Οι διασώστες καταφέρνουν να οργανώσουν μια προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις τους μέσα στη σπηλιά, σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την είσοδό της.
  • Ημέρα 9 – Δευτέρα, 2 Ιουλίου: Οι δύτες προχωρούν, υπολογίζουν ότι απέχουν μόλις 600 μέτρα από το σημείο όπου υποθέτουν ότι θα βρίσκονται τα παιδιά. Το ίδιο βράδυ, τα εντοπίζουν ζωντανά δυο Βρετανοί δύτες και δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο.
  • Ημέρα 10 – Τρίτη, 3 Ιουλίου: Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται στο σημείο όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα παιδιά και ο προπονητής της. Τα εξετάζουν γιατροί για να δουν αν είναι σε κατάσταση για να καταδυθούν. Η απάντληση συνεχίζεται αδιάκοπα για να πέσει όσο είναι δυνατόν η στάθμη του νερού και να καταστεί ευκολότερη η επιχείρηση διάσωσης.
  • Ημέρα 11 – Τετάρτη, 4 Ιουλίου: Δίνεται στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο στο οποίο τα παιδιά δηλώνουν ότι είναι «καλά στην υγεία τους».
  • Ημέρα 12 – Πέμπτη 5 Ιουλίου: Η απάντληση συνεχίζεται και οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Ημέρα 13 – Παρασκευή, 6 Ιουλίου: Ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης χάνει τη ζωή του, λόγω έλλειψης οξυγόνου, επιστρέφοντας στην είσοδο αφού εφοδίασε τα παιδιά. Αναζητούνται άλλοι τρόποι για τον απεγκλωβισμό τους.
  • Ημέρα 14 – Σάββατο, 7 Ιουλίου: «Ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς» – Ο νεαρός προπονητής των παιδιών, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, στέλνει επιστολή στους συγγενείς των παιδιών. Το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά πέφτει, αλλά οι αρχές αποκλείουν προς το παρόν μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ομάδας μέσω κατάδυσης.
  • Ημέρα 15 – Κυριακή, 8 Ιουλίου: Τα τέσσερα πρώτα παιδιά βγαίνουν σώα και ασφαλή από τη σπηλιά. το καθένα συνοδεύεται από δύο έμπειρους δύτες.
  • Ημέρα 16 – Δευτέρα, 9 Ιουλίου: Άλλα τέσσερα αγόρια απεγκλωβίζονται.
  • Ημέρα 17 – Τρίτη 10 Ιουλίου: Επιτυχής έξοδος και των υπόλοιπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή.

Το κλίμα στο κέντρο επιχειρήσεων πανηγυρικό. Εθελοντές και δημοσιογράφοι έκλαιγαν και αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο, ενώ την ώρα που περνούν τα ασθενοφόρα ο κόσμος χειροκροτάει και ζητωκραυγάζει.

Όλα τα παιδιά μεταφέρονται με φορείο προς τον χώρο για τις πρώτες βοήθειες που έχει στηθεί στην είσοδο της σπηλιάς. Από εκεί με ελικόπτερο μεταφέρονται στο νοσοκομείο της πόλης.

Όπως έγινε γνωστό στα παιδιά χορηγήθηκαν χαλαρωτικά φάρμακα λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης ώστε να βιώσουν όσο γίνεται λιγότερο στρες, καθώς και να αποφευχθεί κρίση πανικού.

Καλά στην υγεία τους, αλλά σε «σε καραντίνα» τα παιδιά που νοσηλεύονται

Τα οκτώ παιδιά τα οποία βγήκαν ανά ομάδες των τεσσάρων την Κυριακή και τη Δευτέρα είναι πολύ καλά στην υγεία τους, επιβεβαιώνουν οι αρχές.

Ωστόσο, είναι υπό τη στενή παρακολούθηση των γιατρών και θα παραμείνουν για περίπου μία εβδομάδα.

Τις επόμενες ημέρες, θα υποβληθούν σε νέο γύρο εξετάσεων και αν όλα πάνε καλά – δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης – θα μπορούν να τους επισκεφτούν οι συγγενείς τους με την προϋπόθεση ότι θα κρατούν μία απόσταση ασφαλείας περίπου δύο μέτρων. Ορισμένα παιδιά έχουν καταφέρει να δουν τους γονείς τους, αλλά μόνο μέσα από τζάμι ασφαλείας.

Προτεραιότητα είναι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να μπουν ξανά σε ρυθμούς της φυσιολογικής ζωής.

Τα παιδιά θα παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου μία εβδομάδα.

Κρατούν ακόμα μακριά τους γονείς

Ωστόσο, οι γονείς τους δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η σωματική επαφή μπορεί να αποβεί μοιραία, λόγω του κινδύνου μετάδοση λοιμόξεων, καθώς τα παιδιά που παρέμεναν εγκλωβισμένα τουλάχιστον επί 15 ημέρες είναι ιδιαίτερα αδύναμα.

Για το λόγο αυτό ζήτησαν από τους γονείς να βρίσκονται σε απόσταση από τα παιδιά τους τουλάχιστον για τα επόμενα δύο 24ωρα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024