Ο Μάιος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη των υπαίθριων εκδηλώσεων.

Έτσι, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αρπάζει την ευκαιρία και παρουσιάζει στα πλαίσια του προγράμματος Παραβάσεις, μια δραματυργική σύνθεση πάνω στο κλασσικό σατιρικό μυθιστόρημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ, «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», την Κυριακή 6 Μαΐου, στις 20:00 στο Φάρο.

Η συγκεκριμένη σάτιρα επιλέχθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για μια από τις πιο καυστικές σάτιρες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, στην οποία καταγράφονται οι περιπέτειες του αφελούς πωλητή σκύλων Γιόζεφ Σβέικ, κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, καλείται να υπερασπιστεί την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, όπου είναι εσνωματωμένη η πατρίδα του η Τσεχία.

Ο Γιάροσλαβ Χάσεκ (1883-1923) επιστρατεύθηκε στον αυστροουγγρικό στρατό, ύστερα παραδόθηκε στους Ρώσους, στη συνέχεια υποστήριξε την Οκτωβριανή Επανάσταση για να επιστρέψει παράνομα στη χώρα του το 1920 και να γράψει το έργο που άφησε ανολοκλήρωτο ο αιφνίδιος θάνατός του, αλλά που έμελλε να καταγραφεί στην ιστορία της λογοτεχνίας ως ένα από τα πλέον ανατρεπτικά αντιπολεμικά έργα.

Με σαρκαστικό, αδυσώπητο χιούμορ συνθέτει έναν ύμνο για τον άνθρωπο και την αδυναμία του απέναντι στον παραλογισμό το πολέμου.

Τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η σκηνοθέτης και θεατρολόγος Έφη Θεοδώρου, ενώ ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς, συνοδεία του Δημήτρη Γκόγκα στην τρομπέτα και του Χρήστου Γιάκκα στο τρομπόνι.

Και αυτόν τον μήνα, όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Γράψτε το σχόλιο σας