Προ ημερών, το όνομά του βρέθηκε στη μακρά λίστα υποψηφίων για το Διεθνές Man Booker, με καταγεγραμμένη καταγωγή την Ταϊβάν. Το μυθιστόρημά του «Κλεμμένο ποδήλατο» παρακολουθεί έναν επισκευαστή ποδηλάτων στην αναζήτηση της ιστορίας του νησιού της Ανατολικής Ασίας.

Ισως γι’ αυτό ο Γου Μινγκ Γι πανηγύρισε στο Facebook με τη φράση «αν και πρόκειται για πρώιμο στάδιο, είναι τιμή μου να συμπεριλαμβάνομαι στη μακρά λίστα, ειδικά εφόσον στην ένδειξη της εθνικότητάς μου καταχωρίσθηκε η Ταϊβάν» (αν και η πατρίδα του δεν έχει ανακηρύξει την επίσημη ανεξαρτησία της, η κυβέρνησή της εκλέγεται δημοκρατικά, ενώ οι σχέσεις την με την Κίνα είναι ενίοτε τεταμένες).

Κάπου εκεί όμως αντέδρασε το Πεκίνο ζητώντας από τους υπευθύνους να προσθέσουν τη λέξη «Κίνα». Τελικά, στην ιστοσελίδα του οργανισμού η εθνικότητα άλλαξε σε «Ταϊβάν, Κίνα», όχι χωρίς αντιδράσεις: ο συγγραφέας δήλωσε ότι «η αλλαγή δεν αντανακλά τις προσωπικές μου θέσεις», ενώ αρκετοί χρήστες κατηγόρησαν τον θεσμό για αγνόηση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού. Εκπρόσωπος του βραβείου δήλωσε ότι αναμένονταν διευκρινίσεις από το βρετανικό παράρτημα του ιδρύματος.