Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές

Σε συγκρουσιακό κλίμα διεξήχθη κατά την πρώτη ημέρα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Eπιτροπές, δίνοντας γεύση για το τι θα συμβεί στην Ολομέλεια. Στο επίκεντρο οι διατάξεις για απεργίες και πλειστηριασμούς, δίνοντας τροφή για ειρωνικά σχόλια και βαριές κατηγορίες για προδοσία της αριστερής ιδεολογίας. Σφοδρά πυρά δέχεται η κυβέρνηση και για τους νέους φόρους και τις περικοπές επιδομάτων. Στα θετικά του νομοσχεδίου εστιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη, υποβιβάζουν τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς και στην απεργία, τονίζοντας πάντως ότι «δεν ήταν επιλογή δική τους».

Σε συγκρουσιακό κλίμα διεξήχθη κατά την πρώτη ημέρα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης στις πέντε συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, δίνοντας γεύση για το τι θα συμβεί στην Ολομέλεια.

Η πρώτη μάχη δόθηκε για τη διαδικασία του επείγοντος. Τελικά η εισήγηση της κυβέρνησης να προχωρήσει η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος που προβλέπει και ακρόαση φορέων (σ.σ. θα γίνει στην αυριανή, Πέμπτη, συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι διατάξεις εισάγονται στην Ολομέλεια την Παρασκευή 12 και ψηφίζονται τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Στη συζήτηση στο επίκεντρο βρίσκονται οι διατάξεις για τις απεργίες και τους πλειστηριασμούς με την κυβέρνηση να δέχεται πλήθος ειρωνικών σχολίων και βαριές κατηγορίες για προδοσία της αριστερής ιδεολογίας.

Σφοδρά πυρά δέχεται και για τους νέους φόρους και την περικοπή επιδομάτων, με πολλούς να μιλούν για προσπάθεια εξαπάτησης του λαού όταν υποστηρίζεται ακόμη και από τα πρωθυπουργικά χείλη ότι δεν έρχονται νέα μέτρα.

Σε θέση άμυνας τα κυβερνητικά στελέχη, προσπαθούν να αναδείξουν τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, υποβιβάζουν τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς, ενώ υπερασπίζονται τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα. Για το θέμα των απεργιών, προσπαθούν επίσης να υποβαθμίσουν το θέμα τονίζοντας ότι περιορίζεται σε κάποια πρωτοβάθμια σωματεία, χωρίς να αρνούνται ότι αποτελεί ήττα της κυβέρνησης και αναγκαστική υποχώρηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου, που προσπαθώντας να επαληθεύσει το «κάθε εμπόδιο για καλό»είπε ότι «αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο».

Παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν είναι κάτι που θα το επιλέγαμε. Δεν είναι θετικό μέτρο», και ότι «προσπαθήσαμε να αποφύγουμε αυτή τη διάταξη». Υπενθύμισε ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς παίζονταν τρία θέματα «οι συλλογικές συμβάσεις, οι απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος- και μόνο η συγκεκριμένη προωθούμενη διάταξη πέρασε τελικά στο νομοσχέδιο» υπονοώντας ότι τα άλλα κατάφερε η κυβέρνηση να τα σώσει.

Η πρόταση δε της ΝΔ για τις απεργίες, -που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας είναι εξαιρετικά σκληρή και καταδεικνύει τις τεράστιες διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ- θα έλεγε κανείς ότι «ανακούφισε» την κυβέρνηση, που από την πλευρά του ΚΚΕ -και όχι μόνο- κατηγορείται ότι θα ψηφίσει μαζί με τη δεξιά τη σχετική διάταξη και ότι έχει γίνει όργανο του ΣΕΒ και των εργοδοτών.

Σφοδρή αντιπαράθεση για τη διαδικασία

Οι διαθέσεις φάνηκαν από την αρχή και την αντιμετώπιση από την Αντιπολίτευση της εισήγησης της κυβέρνησης για τη διαδικασία του επείγοντος.

«Όλοι ξέρετε γιατί εισηγείται η κυβέρνηση αυτήν τη διαδικασία, τη διαδικασία του επείγοντος. Την 22α Ιανουαρίου είναι το Eurogroup που θα ολοκληρώσει με επιτυχία, ελπίζω, την τρίτη αξιολόγηση. Οι θεσμοί πρέπει το αργότερο Τρίτη να έχουν στα χέρια τους ψηφισμένο το νομοσχέδιο, ώστε να κάνουν την εισήγησή τους ενόψει του Eurogroup. Το θετικό είναι ότι έχουμε τέσσερις ημέρες για μία ολοκληρωμένη συζήτηση» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης στις πέντε κοινοβουλευτικές επιτροπές που συνεδριάζουν αυτήν την ώρα. Ο υπουργός δεν αρνήθηκε ότι κάποια θέματα που εισάγονται θα μπορούσαν να τύχουν και αυτοτελούς συζήτησης, αλλά επέμεινε ότι η ψήφιση πρέπει να προχωρήσει ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

«Αποδεχόμαστε τη διαδικασία» ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου.

Κόντρα Δήμα-Τσακαλώτου

«Ξεκινάμε στραβά. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απαξίωση του Κοινοβουλίου και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Σας ήταν γνωστή και η ημερομηνία του Euroworking και του Eurogroup. Δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή αυτήν τη διαδικασία» τόνισε ο Χρήστος Δήμας από τη ΝΔ.

«Και αν οι διατάξεις δεν είναι στο 100% προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι σε ποσοστό 95% με 98%» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών και υποστήριξε ότι μεταξύ αυτών είναι διατάξεις όπως εκείνες για τα καζίνο, που έχουν σχέση με την επένδυση στο Ελληνικό. «Θα περίμενα από εσάς κύριε Δήμα να είστε περισσότερο μετριοπαθής, διότι ήσασταν βουλευτής όταν η κυβέρνησή σας το 2012 πέρασε το νομοσχέδιο με ένα άρθρο σε δύο μόνο συνεδριάσεις, μία στην επιτροπή και μία στην Ολομέλεια και μετά από μια εβδομάδα άλλαξε κιόλας με ΠΝΠ» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

«Να θυμηθείτε τη στάση που τηρούσατε εσείς το 2012 ως αντιπολίτευση και να αναλογιστείτε τη στάση που τηρείτε σήμερα και μετά να μιλήσετε για μετριοπάθεια» απάντησε ο κ. Δήμας.

«Προκαλεί εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, και υπογράμμισε ότι επί των προηγούμενων κυβερνήσεων τα νομοσχέδια περνούσαν από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με ένα άρθρο. Αντίθετα, στην περίπτωση του πολυνομοσχεδίου θα γίνουν όλες οι συνεδριάσεις κανονικά, αλλά θα είναι η μία συνεδρίαση κοντά στην άλλη.

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι νομοσχέδιο μόνο με προαπαιτούμενα. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να φέρει διατάξεις από τους κομμωτές και τις μανικιουρίστες μέχρι τις απεργίες. Υπάρχουν διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις. Προτείνουμε, όπως έχει γίνει και άλλες φορές, να αποσυρθούν οι διατάξεις που δεν χρειάζεται να ψηφιστούν ως την Τρίτη. Παράλληλα, εφόσον βάζετε όλα αυτά τα ζητήματα, δεν γίνεται να μην έρθουν όλοι οι φορείς που θίγονται από τις ρυθμίσεις αυτές» σημείωσε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Δεν μας κάνει εντύπωση η διαδικασία αυτή. Είναι η γνωστή μνημονιακή διαδικασία, που μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση και μη. Αλλά όλα είναι προαπαιτούμενα που τσακίζουν την εργατική τάξη. Βεβαίως, πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη που επιδιώκει να τσακίσει το δικαίωμα της απεργίας. Δεν θα τα καταφέρετε όμως» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είναι αυτοτελή νομοσχέδια. Αλλά επίκειται το Eurogroup» τόνισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Η χρονιά δεν μπήκε καλά. Ό,τι και να σας φέρουνε τα ψηφίζετε, αλλά εμείς παραλάβαμε ένα νομοσχέδιο με 1.533 σελίδες και 400 άρθρα. Σαφέστατα δεν προλαβαίνουμε ούτε απλή ανάγνωση να κάνουμε, πόσο μάλλον να τοποθετηθούμε επί της ουσίας» είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

«Δεν συμφωνούμε με τις διαδικασίες του επείγοντος, καταλαβαίνουμε το θέμα με τις ημερομηνίες, αλλά έχει ολοκληρωθεί το staff level agreement και άρα μπορούσε να έρθει νωρίτερα το νομοσχέδιο. Επίσης, δεν κατανοούμε γιατί περιλαμβάνονται και διατάξεις που δεν έχουν σχέση με την αξιολόγηση. Είναι ευτελισμός της διαδικασίας. Δεν μπορούμε να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα» υποστήριξε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

«Απορρίπτουμε τη διαδικασία του επείγοντος. Η Βουλή ως το Eurogroup έχει τον χρόνο να το επεξεργαστεί. Υπάρχει και θέμα συνταγματικότητας, και θέμα καλής νομοθέτησης» επισήμανε ο Γιώργος Γερμενής από τη Χρυσή Αυγή.

Η εισήγηση της κυβέρνησης να προχωρήσει η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος που προβλέπει και ακρόαση φορέων (σ.σ. θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών) εγκρίθηκε, συνεπώς, κατά πλειοψηφία. Οι επιτροπές θα κάνουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, αύριο πρωί και απόγευμα, επί του πολυνομοσχεδίου, και οι διατάξεις εισάγονται στην Ολομέλεια την Παρασκευή 12 και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, αντίστοιχα.

Τοποθετήσεις υπουργών


Τσακαλώτος: Υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά


«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά έχουμε και πλήρη επίγνωση ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο, για το οποίο δεν χωράει αμφισβήτηση ότι υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά στοιχεία» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δείχνει, όχι μόνο ότι η κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα για την έξοδο από το μνημόνιο 2018, αλλά και ότι ήδη έχει αρχίσει μια ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνουμε επειδή είμαστε υποχρεωμένοι και στο τι κάνουμε γιατί αυτές είναι οι ανάγκες της οικονομίας ή της κοινωνίας. Αυτό είναι μόνο ένα βήμα και δεν έχετε δει τίποτα ακόμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την απαρτία, όταν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κήρυξη απεργίας. «Νομίζω πως μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα το επιλέγαμε. Δεν είναι θετικό μέτρο. Ούτε και θα δεχόμασταν αυτό που προτείνει η ΝΔ για την κήρυξη της απεργίας» είπε ο υπουργός και επισήμανε, ότι στη διαπραγμάτευση, ειδικά με το ΔΝΤ, υπήρχαν τρεις πυλώνες για τα εργασιακά -οι συλλογικές συμβάσεις, οι απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος- και μόνο η συγκεκριμένη προωθούμενη διάταξη πέρασε τελικά στο νομοσχέδιο.

«Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε και αυτή τη διάταξη. Μπορώ να σας πω ότι είχαμε και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που είχε αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται μια τέτοια διάταξη, διότι αφενός είναι ήδη αυστηρή η υφιστάμενη νομοθεσία και αφετέρου, πολλές αποφάσεις κήρυξης απεργίας κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές» είπε και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα πάντως, να δούμε και ποιο είναι το βάρος αυτής της διάταξης. Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση έχει 100 εργαζόμενους και μπορεί να παρθεί μια απόφαση με παρόντες 50 και με αποτέλεσμα 30-15-5, δεν φαίνεται καταστροφικό. Αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο».

Για τις διατάξεις που αναφέρονται στους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα μπορεί η ΑΑΔΕ να κάνει πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά δεν έχουν βάση όλα όσα ακούγονται για την εισαγωγή νέων κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς.

«Τα κριτήρια που έχει η ΑΑΔΕ παραμένουν αμετάβλητα, δεν αλλάζει ούτε η στρατηγική της ΑΑΔΕ, δεν ισχύει η σπέκουλα από εφημερίδες. Εκείνο που γίνεται με τις νέες διατάξεις, είναι πως ό,τι γινόταν με φυσικό τρόπο, τώρα θα γίνεται με ηλεκτρονικό» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στους λιγνίτες και την κριτική που διατυπώνεται για τις προωθούμενες διατάξεις, σημειώνοντας ότι είναι γνωστή εδώ και χρόνια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση. «Άρα, δεν έχει καμία βάση η κριτική ότι η κυβέρνηση θέλει να διώξει τους λιγνίτες, εκτός και αν κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ενιαίο επίδομα παιδιού. «Μας λέει το ΚΚΕ ότι αυτό που κάνουμε είναι η αναδιανομή της φτώχειας. Δεν έχετε δίκιο. Σήμερα είμαι πολύ περήφανος για όσα έχει κάνει η Θεανώ Φωτίου, με συνέπεια να έχουμε, για πρώτη φορά, στρατηγική για το παιδί. Η μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων για το επίδομα παιδιών ή άλλα μέτρα για να ωφεληθούν παιδιά, προήλθαν από την επισκόπηση δαπανών» είπε και επισήμανε ότι σήμερα γίνεται αναδιάρθρωση που είναι πιο δίκαιη.

«Αναφέρεστε στο δημογραφικό πρόβλημα. Αλλά κατά την άποψή μου, αυτό που θέλουν οι νέες γυναίκες για να κάνουν παιδιά, είναι να έχουν υποστήριξη σε είδος και όχι επιδόματα πρωτίστως» είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει 315 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών, ώστε να κατευθυνθεί σε πολιτικές με επίκεντρο το παιδί.

Με αφορμή τις διατάξεις για το κτηματολόγιο, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, ότι αυτή η κυβέρνηση λύνει σήμερα προβλήματα που χρόνιζαν εδώ και πολλές δεκαετίες και αυτό είναι κάτι που έχει καταλάβει όχι μόνο η κοινωνία, αλλά έχει γίνει κατανοητό και στο εξωτερικό και θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Αναφέρθηκε επίσης στις διατάξεις για την αδειοδότηση επενδύσεων, για να σημειώσει ότι αλλάζουν τον τρόπο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και να απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια.

Φωτίου: Η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων δεν είναι αναδιανομή της φτώχειας


«H ισονομία και η προστασία του παιδιού, είτε είναι ένα, είτε δύο κ.ο.κ. είναι η πολιτική μας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για την παροχή επιδομάτων, και απαντώντας στις επικρίσεις τις αντιπολίτευσης «περί αναδιανομής της φτώχειας», έκανε λόγο για αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 260 εκατ. ευρώ, γεγονός που αίρει τέτοιες αιτιάσεις.

«Είναι αυτό αναδιανομή της φτώχειας; Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί σε καμία λογική. Φτιάξαμε ένα σύστημα με κανόνες για όλους, χωρίς αυθαιρεσίες, γιατί το προηγούμενο ήταν αυθαίρετο και βόλευε, αφού με λίγα λεφτά δινόταν στη μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα – στους τρίτεκνους και πολύτεκνους – που είναι 100.000 από τις συνολικά 800.000 οικογένειες που παίρνουν τα προνοιακά-οικογενειακά επιδόματα» ανέφερε η κ. Φωτίου και προσέθεσε πως δινόταν με ευκολία, κατ΄αποκοπή και ανεξαρτήτως εισοδήματος, 500 ευρώ κατά κεφαλήν στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ανεξαρτήτως αν όλοι οι άλλοι έπαιρναν ελάχιστα λεφτά.

«Αυτό ήταν το εφεύρημα χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους και οι άλλοι, με ένα ή δύο παιδιά, έμειναν εκτός, γιατί αυτή η μεγάλη μάζα, 700.000 οικογένειες, είναι με ένα ή δύο παιδιά και έπαιρναν 40 ευρώ ανά παιδί στην πρώτη κατηγορία, μετά έπαιρναν 23 ευρώ, μετά 27 ευρώ και μετά έπαιρναν 13 ευρώ για κάθε παιδί» σχολίασε και χαρακτήρισε «ντροπή» το να μιλά κανείς για μέτρο εναντίον της υπογεννητικότητας.

Αναφερόμενη στις νέες ρυθμίσεις, η κ. Φωτίου είπε πως άλλαξαν τα «οικονομικά περιθώρια» της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας, που είναι και η πιο αδύναμη, έναντι των άλλων δύο εισοδηματικών, με αποτέλεσμα να μπαίνουν περισσότεροι δικαιούχοι από ό,τι μέχρι σήμερα σε αυτήν και το σύστημα να γίνεται πια «δίκαιο και καθαρό».

Η κ. Φωτίου υπογράμμισε επίσης ότι διανέμονται 910 εκατ. ευρώ σε 138.000 οικογένειες, εκ των οποίων 50.000 τρίτεκνες και τετράτεκνες, και συμπλήρωσε ότι θα αυξηθούν όλα τους τα επιδόματα και θα δουν τεράστιες αυξήσεις – ενώ παραδέχθηκε πως σε άλλες οικογένειες – τρίτεκνες και τετράτεκνες – θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις.

Γεροβασίλη: Άνθρωποι εγκλωβισμένοι, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες


Στο ζήτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων αναφέρθηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε, δήλωσε: «Πολιτική μας είναι να μειωθούν σταδιακά οι θέσεις των συμβασιούχων και να μετατραπούν σε θέσεις μόνιμες. Όλα προχωρούν με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και με διαφάνεια και όχι στη λογική προηγούμενων κυβερνήσεων που τη μια μέρα γραφόσουν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την άλλη γινόσουν δημόσιος υπάλληλος».

«Μας κατηγορείτε ότι τάχα κοροϊδέψαμε τους συμβασιούχους, ότι τους τάξαμε ότι θα τους μονιμοποιήσουμε και δεν το κάναμε. Μάλλον από τις εφημερίδες τα διαβάζετε αυτά», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη επικριτικά σχόλια από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αναφερόμενη στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε ότι «διαχρονικά άνθρωποι εγκλωβισμένοι, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

«Τι κάναμε ως κυβέρνηση εκεί; Μετατρέψαμε τις θέσεις. Οι θέσεις θα προκηρυχθούν και θα είναι μόνιμες θέσεις για 8.500 περίπου ανθρώπους. Αντίστοιχα κινηθήκαμε έγινε με τους πυροσβέστες, όπου μετατρέπουμε τις θέσεις πενταετούς θητείας σε μόνιμες διότι αυτό ήταν το λογικό», είπε η Όλγα Γεροβασίλη. Η υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στελέχωσης των υπουργείων.


Οι τοποθετήσεις εισηγητών

«Είναι ένα νομοσχέδιο προαιπατουμένων, για να κλείσει η 3η αξιολόγηση και με στόχο την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, ενώ επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τις ότι βάλλουν κατά της κυβέρνησης, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις πολιτικές που εφάρμοσαν επί δεκαετίες, οδηγώντας τη χώρα σε πλήρη διάλυση.

«Κάποιες δυνάμεις θέλουν την όξυνση, δεν μιλούν όμως πώς έφτασε η χώρα εδώ. Κάποιες δυνάμεις δεν αρκούνται σε πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φαίνεται όμως, γιατί και το 2019 θα είναι κυβέρνηση, αλλά θέλουν την ισοπέδωση του» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τριανταφύλλου, που άνοιξε τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η κ. Τριανταφύλλου μίλησε για πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα ιστορικό συμβιβασμό, όπως είπε, με στόχο να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι «έψαξε απεγνωσμένα να κερδίσει χρόνο για να καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο» και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός, επειδή δεν φορά παρωπίδες, αναγνωρίζει την προσπάθειά του να ανακόψει την αρνητική πορεία της χώρας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για ακραία σενάρια, που φτιάχνονται στην Ευρώπη και τόνισε ότι θέλουν πολύ δουλειά για να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας και εθνικισμού.

«Εκτός απροόπτων πολιτικών εξελίξεων, τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα σφραγίσει και την τυπική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία» τόνισε, ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Εμείς καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε με άλλους όρους την πολιτική, για μια χώρα ισότιμη, βασισμένη στα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ξέρουμε ότι βαδίζουμε σε δρόμο δύσκολο, που πρέπει όμως να φτάσουμε στο τέρμα του. Με την αταλάντευτη επιμονή μας θα οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από τα μνημόνια, στην ουσιαστική δημοκρατία και θα κατορθώσουμε την παραγωγική ανασυγκρότησή της».

«Το πολυνομοσχέδιο είναι ένα μείγμα μνημονιακών δεσμεύσεων, αριστερών ιδεοληψιών και οδυνηρών διαψεύσεων για πολλές κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες, στις οποίες μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση έκλεινε το μάτι» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει διατάξεις που είναι ορισμός της πρόχειρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά η χώρα χρειάζεται μια πραγματικά φιλελεύθερη κυβέρνηση.

«Στο υπερταμείο που εσείς ψηφίσατε, υποθηκεύσατε την περιουσία του ελληνικού κράτους για 99 χρόνια. Για την καρέκλα έχετε δεσμεύσει ακόμη και τα δισέγγονα μας. Στο υπερταμείο, με το σημερινό νομοσχέδιο, περνούν απευθείας το 34% της ΔΕΗ και οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας και άλλα. Αυτό είναι ο ορισμός της πρόχειρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής σας και ξεπερνά τα όρια της θεωρίας σοκ. Η χώρα όμως χρειάζεται μια πραγματικά φιλελεύθερη κυβέρνηση που έχει και τη γνώση και την ικανότητα να την οδηγήσει εκτός κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της ΝΔ.

Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο Χρίστος Δήμας σχολίασε, ότι στην πραγματικότητα το φλουρί της πίτας στο υπουργικό συμβούλιο, το κέρδισαν όσοι άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση για πλειστηριασμούς, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, ακόμη και για χρέη στην εφορία 500 ευρώ.

«Από το σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” φτάσαμε με την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στο σύνθημα: το σπίτι του ιδιοκτήτη με email στον τραπεζίτη» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Δήμας μίλησε και για εμπαιγμό των συμβασιούχων, σημειώνοντας ότι με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο (άρθρο 242) «απαγορεύεται η μετατροπή των εργασιακών σχέσεων του έκτακτου προσωπικού που προσλαμβάνονται με οποιαδήποτε σχέση ορισμένης διάρκειας, που καταρτίζεται κατά τους κανόνες του ιδιωτικού δικαίου, σε συμβάσεις αορίστου διαρκείας».

«Πάτε τώρα να εξηγήσετε αυτή τη διάταξη στους συμβασιούχους, που πριν από λίγους μήνες υποσχόσασταν μονιμοποίηση» είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Για τις απεργίες είπε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα πράττει τώρα και έκανε τον όρο «κωλοτούμπα» να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια.

Στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, είπε ότι επί της ΝΔ είχε προβλεφθεί αύξηση, ενώ δόθηκε και ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά με το πολυνομοσχέδιο, οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που λαμβάνουν το ειδικό επίδομα τιμωρούνται.

Αντίθεση εξέφρασε και με την υποχρεωτικότητα του θεσμού της διαμεσολάβησης, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες χώρες είναι προαιρετική.

«Επίθεση διαρκείας απέναντι στην εργατική τάξη, χωρίς μάλιστα ημερομηνία λήξης» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή συντελείται στο όνομα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και του καπιταλιστικού κέρδους.

Ο βουλευτής δήλωσε πως και αν μετά τον Αύγουστο δεν υπάρξει νέο μνημόνιο με τη μορφή πιστοληπτικής γραμμής, θα παραμένουν οι μνημονιακοί νόμοι. Επισήμανε ακόμη, ότι τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνεχίσουν, τουλάχιστον έως το 2060, στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους, για το οποίο βεβαίως δεν ευθύνεται η εργατική τάξη.

Ιδιαίτερα για τη διάταξη για την απεργία, είπε ότι είναι η υπονομευτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό κίνημα. «Ξεκινάει η κυβέρνηση το ξήλωμα αυτού του δικαιώματος, της κατάκτησης της απεργίας και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ζήτημα αποτελούσε διακαή πόθο των βιομηχάνων, διακαή πόθο των τραπεζιτών, διακαή πόθο του ΣΕΒ» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για να προσθέσει ότι «ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί».

«Είναι αποκαλυπτική η στάση της ΝΔ, η οποία θα ψηφίσει αυτή τη διάταξη με χέρια και με πόδια, αλλά και οι υποκριτικές κορώνες του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία και τώρα λέει να κάνουμε διάλογο και να δούμε…να δούμε δηλαδή πώς θα υπονομεύσουμε το δικαίωμα στην απεργία» σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «και το ΠΑΣΟΚ στην ίδια ρότα κινείται» το οποίο, όπως κατήγγειλε, επίσης υπονόμευσε τις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Έχετε βαμμένα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα χέρια σας στο αίμα της εργατικής τάξης» είπε επίσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να μετατρέψει το εργατικό κίνημα σε εργοδοτικό και κυβερνητικό κίνημα.

«Αποτελεί εχθρική πράξη η διάταξη αυτή απέναντι στην εργατική τάξη» είπε και κατηγόρησε επίσης και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι υποκριτικά βγάζουν δελτία τύπου αν και βάζουν πλάτη σε αυτές τις επιδιώξεις.

«Σας καλούμε να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις όσο είναι νωρίς. Η εργατική τάξη έχει αποδείξει ότι άλλες προηγούμενες προσπάθειες, από τον αείμνηστο Λάσκαρη, βρήκαν τοίχο. Συντρίφτηκαν από το εργατικό κίνημα και το ίδιο μέλλον θα έχει και η δικιά σας διάταξη» προειδοποίησε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σφοδρή κριτική, με έντονα σκωπτικό τόνο, άσκησε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο ειδικός αγορητής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ πλήρη αναξιοπιστία λόγων ως αντιπολίτευση και έργων ως κυβέρνηση.

Κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος στράφηκε και εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν τον ρώτησε πώς αισθάνεται που, από την πλατεία Συντάγματος με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κατρούγκαλο, τώρα «τα υπογράφει όλα».

Εξάλλου, ο κ. Κωνσταντινόπουλος προκάλεσε σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, αντιδράσεις από τις πτέρυγες των συγκυβερνώντων κομμάτων, καθώς, με αιχμή ιδίως τις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις απεργίες, καταλόγισε στους βουλευτές ότι έρχονται στη Βουλή κάθε φορά και ψηφίζουν όλα τα μέτρα, εναντίον των οποίων διαμαρτύρονταν και έβγαιναν στους δρόμους.

Σχετικώς με τις απεργίες, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ είπε, ότι κάνει αυτό που ούτε η ΝΔ έκανε και σήμερα το «κάνουν μαζί».

«Αλήθεια, η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, είναι ιδιωτικοποίηση ή ξεπούλημα;», «κάνετε μεγάλη κοινωνική παρέμβαση, αφού μειώνετε το προσωπικό κόστος με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», «πώς θα γίνουν οι προσλήψεις των “ράμπο” στο νέο Ελεγκτικό Σώμα, με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;», «η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε, προβλέπει καζίνο στην Κρήτη και αλλού στην Ελλάδα;» ήταν μερικές από τις αναφορές του κ. Κωνσταντινόπουλου, που προκάλεσαν θόρυβο και διαμαρτυρίες στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου διεξάγεται η συζήτηση.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στα επιδόματα, λέγοντας πως αυτή η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας και σχολίασε: «Επειδή αγαπάει τους φτωχούς, τους πολλαπλασιάζει», ενώ προσέθεσε, πως «σήμερα ή από σήμερα θα ξεκινήσει να υλοποιεί την πιο σκληρή δεξιά πολιτική».

Να δοθεί έμφαση στην δημογραφική πολιτική, ζήτησε εκ μέρους του Ποταμιού, ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αιτήθηκε αλλαγές στις διατάξεις για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να υποστηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Αναφερόμενος στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων που τίθενται πλέον, ο κ. Μαυρωτάς μίλησε για αλλαγή της φιλοσοφίας και επικαλούμενος την αριστοτέλεια ρήση «δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων», τόνισε πως πρέπει μεν να μπουν κριτήρια, αλλά «να μην απεμπολήσουμε τελείως το θέμα της δημογραφικής πολιτικής και της υπογεννητικότητας».

«Να το συζητήσουμε να βρούμε μια πιο δίκαιη και πιο εθνική πολιτική έναντι του δημογραφικού προβλήματος, όπως για τον προσδιορισμό του οικογενειακού ισοδύναμου» είπε, και πρότεινε να μπει ένας αυξανόμενος συντελεστής στον αριθμό τέκνων, καθώς με τις σημερινές ρυθμίσεις ένας τρίτεκνος με 35.000 οικογενειακό εισόδημα μένει εκτός επιδόματος.

Για το θέμα της απαρτίας για απόφαση απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού τόνισε πως απαιτείται εξορθολογισμός του πλαισίου για τις απεργίες και οι εργαζόμενοι πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο να μετέχουν στην διαδικασία λήψης απόφασης απεργίας. Όλα αυτά όμως, θα έπρεπε να γίνουν με ανοικτό κοινωνικό διάλογο, «που δεν το είδαμε» συμπλήρωσε ο βουλευτής. «Με αυτές τις διαδικασίες, δεν μπορούμε να συναινέσουμε», είπε.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, παρατήρησε ότι υπάρχουν περίπου 100 υπουργικές αποφάσεις υλοποίησης διαδικασιών απαραίτητων για την εφαρμογή των νόμων μέσα στα 400 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ μόνο για ένα άρθρο τίθενται ρητές προθεσμίες – για να καταλήξει πως «νομοθεσία χωρίς χρονοδιαγράμματα, είναι τελικά πύργος κτισμένος στην άμμο».

Στα βήματα που έγιναν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, κυρίως για το χρέος, την ανεργία, τους μισθούς, τις συντάξεις και την άμβλυνση της φτώχειας, αναφέρθηκε εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο ειδικός αγορητής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Κοιτάμε τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. Γίνονται συμβιβασμοί, αλλά αυτή η κυβέρνηση, όταν υποχρεώθηκε στο τρίτο μνημόνιο πήγε σε εκλογές», ανέφερε ο κ. Παπαχριστόπουλος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως κάνει ότι δεν βλέπει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, «λες κι ήταν αόρατες».

«Οι πολίτες έστειλαν σπίτι τους κάποιους υπερεπαναστάτες και ανέθεσαν στην ίδια κυβέρνηση να διαχειριστεί έναν συμβιβασμό. Ο Σόιμπλε ήθελε να μας πετάξει έξω. Και δεν χρειάζεται να ξαναπούμε τη διαστρέβλωση που φάγαμε, ότι το ‘όχι’ στο δημοψήφισμα ήταν ‘όχι’ στην Ευρώπη» προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας πως «μια φτωχή χώρα, χρεοκοπημένη έπρεπε να διαχειριστεί αυτή την πραγματικότητα».

Eκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής, Μάριος Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «πρωτοφανές φαινόμενο» το να έρχεται ένα νομοσχέδιο 1531 σελίδων και 400 άρθρων με τα οποία ρυθμίζονται δεκάδες θέματα και να καλούνται οι βουλευτές μέσα σε ένα βράδυ να το μελετήσουν.

«Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα, με επίτηδες ατάκτως ερριμμένα άρθρα, ώστε κανείς να μην τα καταλάβει, ενώ δεν υπάρχει άλλη χώρα που να ευτελίζει τόσο τα κοινοβουλευτικά ήθη», ανέφερε είπε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, είπε πως δεν τους φτάνουν 1000 και μία νύχτες να κοιμήσουν τα παιδιά τους με τόσα παραμύθια.

«Το 2018 είναι το έτος που όλοι οι Έλληνες θα καταθέσουν μία ή δύο συντάξεις ή έναν μισθό από τους πρόσθετους φόρους και τις εισφορές. Η αρχή έγινε με τον Προϋπολογισμό, η συνέχεια έρχεται με τα 50 αυτά προαπαιτούμενα και βέβαια έπεται συνέχεια με αυτά που είναι σε εκκρεμότητα και η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί» προσέθεσε.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, συνοψίζοντας την έντονη κριτική του, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που έκανε πράξη τα συσσίτια, τους μποναμάδες, τα κουπόνια και τους μισθούς των 375 ευρώ και πρόσθεσε πως «ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν δεν εφαρμόστηκε τέτοιο εκτεταμένο πρόγραμμα φτωχοποίησης τόσων ομάδων του πληθυσμού και όλης της μεσαίας τάξης».

in.gr

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024