Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αχτσιόγλου: «New Deal» για να γίνουν ορατοί οι «αόρατοι» της αγοράς εργασίας

Ηχηρή παρέμβαση για τη μαύρη εργασία έκανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε Συνέδριο στο Βερολίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά «χρειάζεται ένα νέο "New Deal" προκειμένου να γίνουν "ορατοί" οι "αόρατοι" της αγοράς εργασίας, να είναι φορείς κοινωνικών δικαιωμάτων και πολιτικών εξελίξεων για το μέλλον». Δήλωσε δε αισιόδοξη ότι εντός των προσεχών ημερών θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία για την γ΄αξιολόγηση.

Ηχηρή παρέμβαση για τη μαύρη εργασία έκανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε Συνέδριο στο Βερολίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά «χρειάζεται μια νέα συμφωνία, ένα νέο «New Deal» προκειμένου να γίνουν «ορατοί» οι «αόρατοι» της αγοράς εργασίας, να είναι φορείς κοινωνικών δικαιωμάτων και πολιτικών εξελίξεων για το μέλλον». Δήλωσε δε αισιόδοξη ότι εντός των προσεχών ημερών θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία για την γ΄αξιολόγηση.

Ειδικότερα, μιλώντας στο φθινοπωρινό Φόρουμ του Ινστιτούτου για την Οικονομική και την Κοινωνική Έρευνα (WSI) του Ιδρύματος «Hans Boeckler» στο Βερολίνο η υπουργός ανέδειξε την ανάγκη καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, αναδεικνύοντας ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης στον τομέα της απασχόλησης μια νέα «Συμφωνία», ένα «New Deal» που θα οδηγήσει όχι στην επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς αλλά, μέσω επαναστατικών μεταρρυθμίσεων, στην μετατροπή των «αόρατων» σε «ορατούς».

«Δεν υποστηρίζουμε καμία επιστροφή σε ένα καθεστώς που την ίδια στιγμή που όριζε γενικούς κανόνες προστασίας, φρόντιζε να ορίζει ταυτόχρονα γενικές και κρίσιμες εξαιρέσεις (…) Είναι αναγκαίο να δουλέψουμε στη βάση μιας στρατηγικής που θα καθιστά ορατούς αυτούς που και σήμερα αλλά και χθες ήταν «αόρατοι» και μέσα από την προστασία της εργασίας τους να τους καταστήσουμε δυναμικούς φορείς σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων και πρωταγωνιστές του πολιτικού μας μέλλοντος στην Ευρώπη», δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου και τόνισε ότι η επέκταση, η ενίσχυση και η εφαρμογή των κοινωνικών δικαιωμάτων απαιτεί επαναστατικές μεταρρυθμίσεις και όχι αποκατάσταση της προηγούμενης πραγματικότητας.

Αυτή η πραγματικότητα άλλωστε, όπως επισήμανε, τα κεκτημένα και η «κανονικότητα», δεν σημαίνουν σήμερα απολύτως τίποτα για έναν αριθμό νέων εργαζόμενων, μεταναστών, αδήλωτων εργαζόμενων, επισφαλών εργαζόμενων, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει ποτέ αυτές τις συνθήκες.

Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος αναπαραγωγής ενός μοντέλου που απέτυχε, πρόσθεσε και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία, ως γυναίκα, μετανάστρια, εργαζόμενη και συνδικαλίστρια, δέχθηκε επίθεση ακριβώς για την δράση της και μάλιστα πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

«Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας λειτουργούν στο απόλυτο σκοτάδι», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και ανέφερε ότι, αντίθετα προς την γενικότερη εντύπωση, είναι κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Δεν μπορούμε λοιπόν να στηρίξουμε την επιστροφή στο παρελθόν, σε ένα καθεστώς που όριζε γενικές και κρίσιμες εξαιρέσεις και πολλά «τυφλά σημεία». Πρέπει να υπάρχει διέξοδος. Αλλά η διέξοδος πρέπει να είναι το να ακούσουμε τους αόρατους και να τους κάνουμε ορατούς. Σε αυτό ακριβώς εστιάζουμε. Και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την αδήλωτη εργασία», τόνισε.


Έχει ευθύνη η ΕΕ για τις αποσχιστικές τάσεις

Αναφερόμενη στο αντικείμενο του Συνεδρίου, μαζί με επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους συνδικάτων και πολιτικούς-, η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι έχει μεγάλη αξία το γεγονός ότι ανοίγει με ενεργητικό τρόπο η συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη, καθώς βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά το μέλλον της.

«Ο τρόπος που κινήθηκε η ΕΕ, ιδίως τα τελευταία χρόνια, και με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν, οδήγησε σε αποσχιστικές τάσεις, δηλαδή οδήγησε τον κόσμο της Ευρώπης να μην μπορεί να δει τον εαυτό του στο μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να γίνει επιτέλους η συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα, όχι όμως πλέον με όρους διακηρύξεων, αλλά με όρους υλοποίησης, εφαρμογής τους.

«Για να μπορούν οι άνθρωποι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι άνεργοι που θα γίνουν εργαζόμενοι, να βλέπουν τα δικαιώματά τους, το μέλλον τους την εξέλιξή τους, μέσα σε αυτό που λέγεται ΕΕ. Διαφορετικά οι αποσχιστικές τάσεις, που είναι και τάσεις εθνικής περιχαράκωσης, θα διογκώνονται», δήλωσε και αναφέρθηκε σε ένα νέο «New Deal» ειδικά για όσους σήμερα είναι «αόρατοι»- νέοι άνεργοι, αδήλωτοι εργαζόμενοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, μετανάστες κλπ.

Όπως εξήγησε, για αυτούς η έννοια της αποκατάστασης ή της επαναφοράς κάποιων κεκτημένων δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν έχουν βιώσει ποτέ αυτά τα κεκτημένα ή μια κανονικότητα στην εργασία.

«Αυτή η έννοια έχει σίγουρα αξία για πολλούς εργαζόμενους που είχαν πράγματα και τα έχασαν μέσα στην κρίση, για πολλούς όμως δεν σημαίνει και τίποτα», τόνισε, για να συνεχίσει: «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, πέρα από την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι να δουλέψουμε σε μια κατεύθυνση των δικαιωμάτων ακριβώς για αυτούς. Γι΄ αυτούς που σήμερα είναι αόρατοι, για να γίνουν ορατοί. Η παρέμβαση που κάνουμε για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι ένα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Βοηθούμε τους αόρατους να γίνουν ορατοί, να είναι φορείς κοινωνικών δικαιωμάτων και πολιτικών εξελίξεων για το μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα, η υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για τη σημασία αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, ειδικά εκείνων οι οποίες υπήρχαν ήδη και οξύνθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, καθώς το πιο φτωχό τέταρτο του πληθυσμού, το οποίο ούτως ή άλλως είχε ελάχιστο μερίδιο στον παραγόμενο πλούτο της χώρας, έχασε το 40% του εισοδήματός του, ενώ το πιο πλούσιο τέταρτο προσαύξανε το μερίδιό του κατά την περίοδο της κρίσης.

«Είδαμε ότι με το μοντέλο της ανάπτυξης που υιοθετήθηκε κατά το παρελθόν παροξύνθηκαν οι ανισότητες την περίοδο της κρίσης. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει υφάνει ένα δίχτυ προστασίας από την ακραία φτώχεια -θυμίζω το εισόδημα αλληλεγγύης, την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία- , αυτό είναι σημαντικό ώστε οι άνθρωποι που βρέθηκαν κοινωνικά αποκλεισμένοι να επανέλθουν στην κοινωνική ζωή, ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί, αν θέλουμε η ανάπτυξη που σημειώνεται να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη. Χρειάζεται πολύ πιο δραστικές, ριζοσπαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων», τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Αναφέρθηκε ακόμη στα μέτρα ανακούφισης των αδυνάτων που έλαβε η κυβέρνηση, προκειμένου «να άρει την ανθρωπιστική κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας κατά την περίοδο 2010-2014», εξηγώντας ωστόσο ότι ο όρος «κοινωνική προστασία» έχει παθητικό περιεχόμενο, ενώ ο όρος «κοινωνικό δικαίωμα» ενεργητικό.

«Λάβαμε μέτρα ανακούφισης δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση κινείται στην σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι εμφανές ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ισχυρής ανάκαμψης, με την ανεργία να περιορίζεται συνεχώς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το συνταξιοδοτικό, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης φέρνει ήδη αποτελέσματα, καθώς στον προϋπολογισμό του 2017 υπάρχει ήδη πλεόνασμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

«Πρόκειται για μείζονα μεταρρύθμιση, η οποία μας δείχνει ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι πλέον σταθερή», σημείωσε και, αναφερόμενη στα επιχειρήματα του ΔΝΤ περί πολύ υψηλής κρατικής δαπάνης, δήλωσε ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι συντάξεις παίζουν τον ρόλο των κοινωνικών επιδομάτων που δεν υπάρχουν, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια σταθεροποίησης του συστήματος.

Κλείνει η τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά την γ΄ αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει τεχνική συμφωνία.

«Στις αμέσως επόμενες ημέρες, δηλαδή σε αυτή την αποστολή των θεσμών, θα μπορέσουμε να έχουμε τεχνική συμφωνία», εκτίμησε και έκανε λόγο για μια «γρήγορη αξιολόγηση χωρίς πολύ σοβαρά προβλήματα».

Τα εργασιακά, διευκρίνισε, δεν είναι στο επίκεντρο αυτής της διαπραγμάτευσης, με το ζήτημα των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων και την λήψη απόφασης για απεργία να έχει ήδη διευθετηθεί. «Τα έσοδα του ΕΦΚΑ αποτελούν κύριο κορμό του προϋπολογισμού του 2017 και των καλών μεγεθών του 2018 και έχουν ήδη επιβεβαιωθεί», προσέθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατά τον εκπλειστηριασμό ακινήτων, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι νομοθετικά δεν έχει αλλάξει κάτι, σε σχέση με τους κανόνες που εφαρμόζονται, ενώ το μόνο καινούργιο είναι η μεταρρύθμιση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με σκοπό «να προστατευθεί η διαδικασία από ενέργειες του παρελθόντος, που «χτυπούσαν» τα ακίνητα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, που γίνονταν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Μεταρρύθμιση η οποία βοηθά στην διαφάνεια της διαδικασίας».

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, σημείωσε ότι «πρέπει να αφήσουμε τη διαδικασία να κυλήσει όπως πρέπει, να προστατευθεί η διαδικασία όπως πρέπει να προστατευτεί, διότι το αποτέλεσμα είναι η διαφάνεια και να υπάρξει μια πολύ σωστή ισορροπία μεταξύ της περιφρούρησης της διαδικασίας και της προστασίας του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024