Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκλονίζει η αυτοκτονία του Κροατοβόσνιου στο Διεθνές Δικαστήριο

Συγκλονίζει η αυτοκτονία του Κροατοβόσνιου στο Διεθνές Δικαστήριο

Βιαίως διακόπηκε εκδίκαση έφεσης στο Δικαστήριο της Χάγης, όταν ο κατηγορούμενος πολιτικός για εγκλήματα πολέμου, ο 72χρονος κροατοβόσνιος Σλόμπονταν Πράλιακ, κατάπιε δηλητήριο αφότου άκουσε την απόφαση του Δικαστηρίου.

Βιαίως διακόπηκε εκδίκαση έφεσης στο Δικαστήριο της Χάγης, όταν ο κατηγορούμενος πολιτικός για εγκλήματα πολέμου, ο 72χρονος κροατοβόσνιος Σλόμπονταν Πράλιακ, κατάπιε δηλητήριο αφότου άκουσε την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Σλόμπονταν Πράλιακ καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση το 2013 για εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο του 1992-1995 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Με την ανακοίνωση επικύρωσης της 20ετούς ποινής του, δήλωσε ενώπιον του Δικαστηρίου: «Δεν είμαι εγκληματίας». Αργότερα κατάπιε το δηλητήριο.

Ένταση επικράτησε στο Δικαστήριο όταν ο Πράλιακ, σηκώθηκε, έβαλε το χέρι στο στόμα, έγειρε το κεφάλι του προς τα πίσω και εμφανίστηκε να καταπίνει υγρό από ποτήρι.

Αμέσως μετά, διακόπηκαν οι διαδικασίες και ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο.

«Λοιπόν, αναστέλλουμε…αναστέλλουμε την…αναστέλλουμε… Παρακαλώ, τις κουρτίνες. Μην απομακρύνετε το ποτήρι που χρησιμοποίησε ο Πράλιακ» δήλωσε ο πρόεδρεύων δικαστής.

Σύμφωνα με το BBC, τη στιγμή του πανικού χρησιμοποιήθηκαν κουρτίνες ώστε να μην γίνει φανερό τι ακριβώς συνέβαινε.

Λίγο αργότερα, ασθενοφόρο και ελικόπτερο έφθασαν στο σημείο, ενώ διασώστες έτρεξαν προς το κτίριο κουβαλώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πάνω από μια ώρα μετά το περιστατικό, δικαστικός φρουρός δήλωσε στο Reuters ότι ο Πράλιακ βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Μαζί με άλλους πέντε αξιωματούχους της κροατικής δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Πράλγιακ βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου για την έφεση που είχαν ασκήσει στην καταδίκη τους για τον ρόλο τους στον πόλεμο το 1993 και το 1994 εναντίον των βοσνιακών δυνάμεων.

Είχαν κριθεί ένοχοι για μια «κοινή εγκληματική επιχείρηση» προκειμένου να επιβάλουν την κροατική κυριαρχία, χρησιμοποιώντας την εθνoκάθαρση στις περιοχές τις οποίες ήλεγχαν οι δυνάμεις τους.

Ο Πράλιακ για πολλούς Κροάτες παραμένει ήρωας. Από μηχανικός ανέλαβε διευθυντής θεάτρου, όταν ξέσπασε όμως ο πόλεμος ανέβηκε γρήγορα τις βαθμίδες των κροατικών δυνάμεων.

Υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της κροατικής δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Κατηγορήθηκε για εκτελέσεις, εκτοπίσεις και δολοφονίες μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, καθώς και για την καταστροφή της γέφυρας του Μόσταρ (γέφυρα του 16ου αιώνα) τον Νοέμβριο του 1993.

Το όνομά του συνδέθηκε, έτσι, με την καταστροφή. «Ήταν απλώς μια παλιά γέφυρα», είχε πει το 2004.

Ύστερα από απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 1993, δημιουργήθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Αναμένεται να ρίξει αυλαία, στη λήξη της θητείας του δηλαδή στο τέλος του έτους.


Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024