Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι μηνύματα στέλνει ο Μακρόν με το προεδρικό του πορτρέτο;

Τι μηνύματα στέλνει ο Μακρόν με το προεδρικό του πορτρέτο;

Παρουσιάστηκε επιτέλους το επίσημο πορτρέτο του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας που κοσμεί δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες κλπ. Με την αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ήρθε η ώρα για τη φωτογραφία του Μακρόν και οι ειδικοί έπεσαν επάνω να ανακαλύψουν τη σημειολογία.

Παρουσιάστηκε επιτέλους το επίσημο πορτρέτο του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας που κοσμεί δημόσιες υπηρεσίες, πρεσβείες κλπ. Με την αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ήρθε η ώρα για τη φωτογραφία του Μακρόν και οι ειδικοί έπεσαν επάνω να ανακαλύψουν τη σημειολογία.

Καταρχήν, μια μικρή αναδρομή, κοιτώντας τη φωτογραφία κάτω.

Ο Σαρλ ντε Γκωλ (ιδρυτής της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, δεν εικονίζεται), ο Ζορζ Πομπιντού (δεν εικονίζεται), ο Φρανσουά Μιτεράν (πάνω δεξιά) και ο Νικολά Σαρκοζί (κάτω, στη μέση) είχαν ποζάρει με φόντο μια βιβλιοθήκη.

Ο Ζακ Σιράκ (κάτω αριστερά) και ο Φρανσουά Ολάντ (κάτω δεξιά) είχαν φόντο το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν (πάνω αριστερά) ήταν πιο πρωτότυπος: προτίμησε ένα φόντο με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Και τώρα στον τοίχο κρεμάστηκε το κάδρο με τον Εμανουέλ Μακρόν με τα χέρια να ακουμπά σε ένα γραφείο και πίσω του ένα ανοιχτό παράθυρο με θέα τους κήπους του Μεγάρου.

Το πρώτο που θυμήθηκαν αρκετοί ήταν το επίσημο πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα στην δεύτερη θητεία του, καθώς και εκείνος πόζαρε, έχοντας πίσω του το παράθυρο από το Οβάλ Γραφείο.

«Στην επικοινωνία του Μακρόν ανέκαθεν υπήρχε ένας αμερικανικός αέρας» δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ο καθηγητής Επικοινωνίας, Φιλίπ Μορό.

Και όπως ο Ομπάμα εμπιστευόταν έναν φωτογράφο, τον Πιτ Σόουζα, έτσι και ο Μακρόν άφησε στην άκρη τα μεγάλα ονόματα και μένει πιστός στην Σοαζίγκ ντε λα Μουασονιέρ.

Μια ακόμα λεπτομέρεια: Ο Μακρόν πλαισιώνεται από δύο σημαίες. Τη γαλλική και την σημαία της ΕΕ. Σαφέστατο μήνυμα της πίστης του στο ευρωπαϊκό όραμα. Το τόνιζε άλλωστε σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία, ιδίως όταν βρέθηκε στον β’ γύρο με την Λεπέν που ήθελε να βγάλει τη Γαλλία από την Ένωση και το Ευρώ.

Oι παρατηρητικοί θα προσέξουν επίσης κάτω αριστερά στο χέρι του την ύπαρξη δύο κινητών τηλεφώνων. Προφανώς smartphones. Ο πρόεδρος δεν εγκαταλείπει τις ανέσεις και τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Στη φωτογραφία υπάρχει φυσικά και αναφορά στη λογοτεχνία, στο διάβασμα που αγαπά ο πρόεδρος.

Όπως προκύπτει, τα βιβλία που υπάρχουν πάνω στο γραφείο είναι το Κόκκινο και το Μαύρο του Marie Henri Beyle, γνωστότερου με το ψευδώνυμο Σταντάλ.

Επίσης, οι Γήινες τροφές, οι καινούργιες τροφές του Αντρέ Ζιντ, αλλά και οι «Αναμνήσεις» (Memoires de guerre) του Σαρλ Ντε Γκωλ. Είναι το ανοιχτό βιβλίο στα αριστερά.

Κάποιοι, τέλος, πρόσεξαν και το χρυσό ρολόι πάνω στο γραφείο. Δείγμα, είπαν, της σημασίας που δίνει ο πρόεδρος στη συνέπεια.

Αυτό το τελευταίο μένει να φανεί στην πράξη, θα έλεγαν όσοι τον ψήφισαν.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024