Η διάρκεια του ύπνου σχετίζεται με την επιβίωση από καρκίνο του μαστού
Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες κάθε βράδυ ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες θανάτου εξαιτίας της νόσου, συγκριτικά με ασθενείς που κοιμούνται μόνον οκτώ ώρες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
- ΣΥΡΙΖΑ: «Φιάσκο» με τη συνάντηση των πέντε υποψηφίων – Παίζουν την «κολοκυθιά» με αναρτήσεις και διαρροές
- Τα «φάντασμα» της ύφεσης στοιχειώνει την γερμανική οικονομία για δεύτερη συνεχή χρονιά
- Μόσχα, 9 Οκτωβρίου 1944: Όταν ο... Τολστόι καθόρισε τη μοίρα της Ελλάδας
- Έχουμε αποδείξεις εμπλοκής ΗΠΑ και ΗΒ στα σαμποτάζ στους Nord Stream
Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες κάθε βράδυ ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες θανάτου εξαιτίας της νόσου, συγκριτικά με ασθενείς που κοιμούνται μόνον οκτώ ώρες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας «T.H. Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Δρ Κλαούντια Τρουντελ-Φιτζεραλντ, μελέτησαν στοιχεία για τη διάρκεια του ύπνου μετά τη διάγνωση του καρκίνου 3.682 γυναικών καθώς και τη διάρκεια ύπνου μιας υποομάδας 1.949 γυναικών πριν τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τις μετά τη διάγνωση δυσκολίες που είχαν αναφορικά με τον ύπνο άλλες 1.353 γυναίκες.
Κατά τη διάγνωση, οι γυναίκες ήταν 65 ετών, κατά μέσο όρο, και οι περισσότερες είχαν σταδίου 1 ή 2 όγκους, δηλαδή δεν είχαν δώσει μεταστάσεις πέραν των μαστών ή των γειτονικών λεμφαδένων.
Τουλάχιστον οι μισές ήταν εν ζωή 11 χρόνια μετά τη διάγνωση.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 976 θάνατοι, περιλαμβανομένων 412 από καρκίνο του μαστού.
Μεταξύ της υποομάδας για την οποία υπήρχαν στοιχεία για τη διάρκεια του ύπνο προ διάγνωσης του καρκίνου, η μεγαλύτερη διάρκεια του ύπνου συσχετίστηκε με 35% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία και 29% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του μαστού.
Για την ομάδα με δυσκολίες στον υπνου, όσες δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν εν υπνώσει είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία, συγκριτικά με όσες σπάνια ή ποτέ δεν είχαν τέτοια προβλήματα.
«Η διάρκεια του ύπνου, αλλά και οι αλλαγές πριν έναντι μετά τη διάγνωση, καθώς και οι τακτικές δυσκολίες να κοιμηθεί μια γυναίκα, σχετίζονται με τη θνησιμότητα των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Δεδομένου ότι η μακρά διάρκεια του ύπνου έχει σχετιστεί με τη θνησιμότητα των υγιών ατόμων, καθώς και των γυναικών με καρκίνο του μαστού, δείχνει ότι υπάρχει εν τέλει σχέση μεταξύ διάρκειας του ύπνου και της επιβίωσης αφορά και άλλες μορφές καρκίνου», σχολιάζει η Δρ Τρουντελ-Φιτζεραλντ.
Ως προς την αιτιολόγηση του συσχετισμού, οι ερευνητές εξηγούν ότι η μεγαλύτερη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι απόρροια της σωματικής κόπωσης που προκαλεί η επιθετική νόσος στον ασθενή. Να σημειωθεί ότι στην παρούσα μελέτη οι ασθενείς που ανέφεραν περισσότερες από εννέα ώρες ύπνου ήταν πιθανότερο να είναι παχύσαρκες και να έχουν προηγμένου σταδίου καρκίνο του μαστού.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις