Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμπανάκι κινδύνου από τον ΟΟΣΑ για την κινεζική οικονομία

Καμπανάκι κινδύνου από τον ΟΟΣΑ για την κινεζική οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πιθανόν να επιβραδυνθεί στο 6,5% φέτος και περαιτέρω στο 6,3% το 2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αν και οι εξαγωγές αναμένεται να ενισχυθούν καθώς ενδυναμώνεται η παγκόσμια ζήτηση. Ο Οργανισμός στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του για την Κίνα, προειδοποιεί επίσης για το αυξανόμενο χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας πιθανόν να επιβραδυνθεί στο 6,5% φέτος και περαιτέρω στο 6,3% το 2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αν και οι εξαγωγές αναμένεται να ενισχυθούν καθώς ενδυναμώνεται η παγκόσμια ζήτηση.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του για την Κίνα που δημοσιοποίησε σήμερα, προειδοποίησε επίσης για το αυξανόμενο χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων.

«Σε ό,τι αφορά το ρίσκο, πιστεύουμε ότι στο εσωτερικό της χώρας ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η συσσώρευση και ο ταχύς ρυθμός αύξησης των πιστώσεων σε ό,τι αφορά το τραπεζικό και το σκιώδες τραπεζικό σύστημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αλβάρο Σάντος Περέιρα, διευθυντής του τμήματος μελετών στη Διεύθυνση Οικονομικών του ΟΟΣΑ.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό».

Το χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων της Κίνας ανέρχεται περίπου στο 175% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα στις αναδυόμενες οικονομίες αγοράς, δήλωσε ο ίδιος, με το 75% αυτού να αφορά κρατικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι στην Κίνα αυξάνονται λόγω των χρεωμένων επιχειρήσεων, των αυξανόμενων μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και της τεράστιας υπερβάλλουσας δυναμικότητας.

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για το 2017 συμβαδίζει με το στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6,5% φέτος έναντι του περυσινού εύρους του 6,5-7%. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% το 2016, το χαμηλότερο εδώ και 26 χρόνια.

Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υψηλή «αλλά μετριάζεται σταδιακά και με κατάλληλο τρόπο καθώς ο πληθυσμός γερνά και η οικονομία βρίσκει εκ νέου την ισορροπία της από τις επενδύσεις στην κατανάλωση», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο όγκος εξαγωγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% φέτος και κατά 3,3% τον επόμενο χρόνο, συγκριτικά με αύξηση κατά 2,3% το 2016. Ο όγκος εισαγωγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,7% φέτος και 6,0% το 2018, από αύξηση κατά 8,6% το 2016.

Η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία χρειάζεται περισσότερη καινοτομία, επιχειρηματικότητα, αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση και μεταρρύθμιση του κρατικού τομέα, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Στην έκθεση δεν υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στην απειλή του αυξανόμενου προστατευτισμού από τις ΗΠΑ, αλλά σημειώνεται ότι ο προστατευτισμός από κάποιους εμπορικούς εταίρους θα πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η Κίνα μπορεί να το μετριάσει αυτό υπογράφοντας συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλους εταίρους.

Παγκόσμια Τράπεζα: Προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εκφράζει από την πλευρά της η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ενώνει τη φωνή της με όσους ανησυχούν για το κλίμα κατά της παγκοσμιοποίησης και υπερ του προστατευτισμού.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Κίνας «προχωρούν πραγματικά καλά» εν μέσω αυξανόμενων αβεβαιοτήτων διεθνώς, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται να σκεφθεί ως μια κοινότητα που έχει κοινή μοίρα.

«Το 2016, ο κόσμος είχε ανάπτυξη 2,3%, πολύ απογοητευτικό. Πάνω από το ένα τρίτο, το 35%, προήλθε από την Κίνα και αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο διότι η Κίνα βρίσκει μια νέα ισορροπία στην οικονομία της», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua) σε αποκλειστική συνέντευξη στο περιθώριο του Κινεζικού Αναπτυξιακού Φόρουμ 2017, που ολοκληρώθηκε χθες.

Πρόσθεσε ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός της Κίνας και η εξισορρόπησή της προχωρούν καλά, αν και όχι χωρίς κάποιες δυσκολίες, και εξελίσσονται ομαλά.

Επαινώντας τη δέσμευση της Κίνας στη διεθνή συνεργασία, η Γκεοργκίεβα εξέφρασε την ανησυχία της για το κλίμα κατά της παγκοσμιοποίησης που παρατηρείται σε κάποιες οικονομίες.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουν πίσω οι δείκτες του ρολογιού. Η αλληλεξάρτηση είναι τόσο προχωρημένη, που η προσπάθεια αντιστροφής της θα δημιουργούσε περιττά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι εάν η παγκοσμιοποίηση αντιστρεφόταν, θα ζημιώνονταν όλοι.

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πως η ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι ανησυχούν για την απώλεια των βιοποριστικών τους μέσων και αυτή η ανησυχία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η Βουλγάρα οικονομολόγος χαιρέτισε την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος», λέγοντας ότι δεν αποτελεί μόνο ευκαιρία για την Κίνα αλλά και για τις χώρες που συνδέονται περισσότερο μεταξύ τους.

«Είναι απλά φυσικό να ενισχύεται ο ρόλος της Κίνας στον κόσμο, καθώς αυξάνεται το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας και η διασύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, επαίνεσε τις προσπάθειες της Κίνας να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις, το οποίο πιστεύει ότι θα ενθαρρύνει περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις και θα φέρει περισσότερο επιχειρηματικό πνεύμα στην Κίνα. «Είναι σημαντικό για την Κίνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που πιέζουν προς την κατεύθυνση περισσότερης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας», δήλωσε.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η Κίνα έχει καταφέρει «αξιοσημείωτα» επιτεύγματα στη μείωση της φτώχεια.

Ως μακροπρόθεσμος εταίρος της Κίνας, η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται με την Κίνα για να στοχεύσει ακριβώς σε αυτούς που χρειάζεται να βγουν από τη φτώχεια. «Τώρα είμαστε σε διαβουλεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση για να θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία μας από αυτή την άποψη, προκειμένου να μοιραστούμε την κινεζική εμπειρία με άλλες χώρες», δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024