Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι βρήκαν οι ερευνητές μετά το άνοιγμα του Πανάγιου Τάφου

Τι βρήκαν οι ερευνητές μετά το άνοιγμα του Πανάγιου Τάφου

Τα ευρήματα στον Πανάγιο Τάφο δεν μπορούν μεν να αποδείξουν ότι πρόκειται όντως για τον τάφο του Ιησού, βρίσκονται όμως σε συμφωνία με τις αναφορές των ευαγγελίων, αναφέρουν οι ερευνητές που αποσφράγισαν το χώρο για πρώτη φορά εδώ και πέντε αιώνες.

Τα ευρήματα στον Πανάγιο Τάφο δεν μπορούν μεν να αποδείξουν ότι πρόκειται όντως για τον τάφο του Ιησού, βρίσκονται όμως σε συμφωνία με τις αναφορές των ευαγγελίων, αναφέρουν οι ερευνητές που αποσφράγισαν το χώρο για πρώτη φορά εδώ και πέντε αιώνες.

Ο λαξεμένος τάφος όπου σύμφωνα με την παράδοση εναποτέθηκε το σώμα του Χριστού αναγνωρίστηκε από απεσταλμένους του Μεγάλου Κωνσταντίνου περίπου 325 χρόνια μετά τη σταύρωση.

Από το 1555 μ.Χ, και πιθανώς από πολύ παλαιότερα, μια μαρμάρινη πλάκα καλύπτει την πέτρινη νεκρική κλίνη την αποτροπή κλοπών και βανδαλισμών.

Πεντακόσια και πλέον χρόνια μετά, στις 26 Οκτωβρίου, ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του National Geographic αφαίρεσαν τη μαρμάρινη πλάκα σε μια επιχείρηση για την οποία είχε τεθεί χρονικό όριο 60 ωρών.

Κάτω από την πλάκα αποκαλύφθηκε μια δεύτερη, επίσης μαρμάρινη πλάκα, πάνω στην οποία υπάρχει χαραγμένος ένας σταυρός. Αν και δεν ήταν δυνατόν να χρονολογηθεί με ακρίβεια, η πλάκα δεν αποκλείεται να τοποθετήθηκε την εποχή των σταυροφόρων, λένε οι ερευνητές.

Η δεύτερη πλάκα απομακρύνθηκε τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου, αποκαλύπτοντας το έτσι το λαξεμένο νεκρικό κρεβάτι.

«Έμεινα πραγματικά κατάπληκτος» λέει ο αρχαιολόγος του National Geographic Φρέντριχ Χίμπερτ. «Τα πόδια μου έτρεμαν λίγο γιατί δεν το περίμενα. Δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι, φαίνεται όμως πως πρόκειται για ορατή απόδειξη ότι η τοποθεσία του τάφου δεν άλλαξε στην πορεία του χρόνου, κάτι για το οποίο αναρωτιόνταν εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι».

Επιπλέον, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των τοιχωμάτων μιας σπηλιάς μέσα στο Άγιο Κουβούκλιο που χτίστηκε τον 18ο αιώνα γύρω από τον τάφο. Μια τρύπα που ανοίχτηκε στο εσωτερικό τοίχωμα του κουβούκλιου αποκάλυψε το πέτρινο τοίχωμα.

Οι αρχαιότερες αναφορές για την ταφή του Χριστού προέρχονται από τα τέσσερα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης, τα οποία γράφτηκαν μετά το 60 μ.Χ. Αν και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, τα ευαγγέλια αναφέρουν ότι το σώμα του Χριστού εναποτέθηκε σε λαξεμένο τάφο που ανήκε στον Ιωσήφ της Αριμαθείας.

Επιπλέον, η ιουδαϊκή παράδοση απαγόρευσε τις ταφές εντός των τοιχών της πόλης, και ο τάφος του Χριστού φέρεται να βρισκόταν πολύ κοντά στον Γολγοθά όπου σταυρώθηκε. Σήμερα, ο τόπος της σταύρωσης και ο Πανάγιος Τάφος περιβάλλονται από τον ίδιο ναό, τον Ναό της Αναστάσεως.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 λαξεμένους τάφους στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, λέει η αρχαιολόγος Τζόντι Μάγκνες του National Geographic. Τα ευρήματα «βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με όσα γνωρίζουμε για το πώς έθαβαν οι πλούσιοι Εβραίοι του νεκρούς τους την εποχή του Ιησού. Αυτό, βέβαια, δεν αποδεικνύει ότι επρόκειτο για ιστορικό συμβάν. Υποδεικνύει όμως ότι οι πηγές των ευαγγελίων γνώριζαν αυτήν την παράδοση και αυτά τα ταφικά έθιμα» αναφέρει.

Η ύπαρξη πολυάριθμων λαξεμένων τάφων στην περιοχή του Ναού της Αναστάσεως «δείχνουν ότι εκεί υπήρχε εβραϊκό νεκροταφείο εκτός των τοιχών της Ιερουσαλήμ την εποχή του Χριστού», εκτιμά η Μάγκνες.

Όπως το θέτει ο αρχαιολόγος της Ιερουσαλήμ Νταν Μπάατ, «μπορεί να μην είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η τοποθεσία του Ναού της Αναστάσεως είναι η τοποθεσία του τάφου του Ιησού, το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν άλλες τοποθεσίες για τις οποίες υπάρχουν ανάλογοι ισχυρισμοί, και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την αυθεντικότητα του χώρου».

Η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα παραμείνει στο χώρο για ακόμα πέντε μήνες για τη μελέτη, τον καθαρισμό και τη συντήρηση του Ιερού Κουβούκλιου.

Η ταφική πλάκα όμως καλύφθηκε και πάλι με τη μαρμάρινη επένδυσή της και μπορεί να μην ξανανοίξει για αιώνες ή για χιλιετίες.

Όπως λέει η Αντωνία Μοροπούλου, επικεφαλής των εργασιών, «η αρχιτεκτονική συντήρηση που εφαρμόζουμε προορίζεται να αντέξει για πάντα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024