Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
2 Νοεμβρίου 2011: Το ΧΑΟΣ της Liberation και οι σαρωτικές εξελίξεις

2 Νοεμβρίου 2011: Το ΧΑΟΣ της Liberation και οι σαρωτικές εξελίξεις

Ήταν 2 Νοεμβρίου 2011 όταν η Liberation κυκλοφορούσε με τη λέξη ΧΑΟΣ στο πρωτοσέλιδό της σε μπλε φόντο, παραπέμποντας ασφαλώς στις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ήταν η θρυαλλίδα για σαρωτικές εξελίξεις στη χώρα, που οδήγησαν στην πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας από το 1974.

Ήταν 2 Νοεμβρίου 2011 όταν η Liberation κυκλοφορούσε με τη λέξη ΧΑΟΣ στο πρωτοσέλιδό της σε μπλε φόντο, παραπέμποντας ασφαλώς στις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Η Αθήνα παίζει κορώνα γράμματα το ευρώ» έγραφε η εφημερίδα: «Ένα κύμα πανικού σάρωσε τον κόσμο χτες, από το Τόκιο έως τη Γουόλ Στριτ, διά μέσου Παρισιού και Μιλάνου, μετά από μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας του. Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου έπιασε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξηγούσε ο συντάκτης.

Ήταν από ένα από τα δεκάδες διεθνή πρωτοσέλιδα για την χώρα, άλλα σε δραματικούς τόνους άλλα με εμφανή τη διάθεση ειρωνείας ή κριτικής.

Στη διάρκεια εκείνης της χρονιάς είχαν πραγματοποιηθεί δεκάδες ογκώδη συλλαλητήρια κατά των κυβερνητικών μέτρων, πολλά από τα οποία συνοδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια. Για πρώτη φορά τότε εμφανίστηκε ο σιδερένιος φράχτης, με σκοπό να προστατεύει τη Βουλή από την οργή του κόσμου.

Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για τις σημαντικές εξελίξεις» και τη δανειακή σύμβαση, με πιθανότερη ημερομηνία την 4η Δεκεμβρίου.

Έσπευσε στις Κάννες, όπου πραγματοποιείτο η Σύνοδος των G20 για να εξηγήσει στους ευρωπαίους ηγέτες. Το σχέδιό του είχε προκαλέσει οργή στον γαλλο-γερμανικό άξονα: Ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισαν ότι η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί μόνον εάν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της 27ης Οκτωβρίου.

Οι Financial Τimes είχαν αρκετά χρόνια αργότερα δημοσιεύσει το παρασκήνιο εκείνων των δραματικών ωρών στις Κάννες.

Ο Σαρκοζί ήταν έξαλλος και το μήνυμά του ήταν: κάναμε τα πάντα για να σας βοηθήσουμε, πήρατε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του κόσμου και τώρα μας προδίδετε.

Αλλά και η Μέρκελ δεν ήταν χαρούμενη: «Ή θα το λύσουμε αυτό εδώ, μεταξύ μας ή στα μάτια του κόσμου θα έχουμε αποτύχει. Ή θέλετε να μείνετε εντός ευρωζώνης ή όχι» είπε.

Το κακό κλίμα στην Ευρώπη έφερε και την κορύφωση της κριτικής στο πρόσωπο του Γ.Παπανδρέου τόσο από την Αντιπολίτευση όσο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπουργούς.

Τελικώς, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και πολυήμερες διαπραγματεύσεις, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ.

Το ευρωπαϊκό ζητούμενο για συναίνεση στην Ελλάδα άρχισε να υλοποιείται στις 6 Νοεμβρίου, όταν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς έβαλαν τα θεμέλια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η κυβέρνηση αυτή θα είχε ως αποστολή την υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και χρονικό ορίζοντα την 19η Φεβρουαρίου. Κράτησε πολύ περισσότερο.

Κατόπιν, επί πέντε ημέρες, η χώρα έζησε ένα πολιτικό θρίλερ, ενδεικτικό για πολλούς της έλλειψης πραγματικής βούλησης των δύο μεγάλων κομμάτων να συναινέσουν σε μια λύση που θα οδηγούσε τον Παπανδρέου να παραιτηθεί και τον Σαμαρά να συγκυβερνήσει, συνυπογράφοντας μέτρα που μέχρι τότε ξόρκιζε.

Τελικά, επελέγη για την πρωθυπουργία ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος. Ο σχηματισμός της κυβέρνησης του, όμως, ήταν άλλο ένα πεδίο δύσκολων ισορροπιών. Το παζλ συμπληρώθηκε από την πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου, 6 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ και 4 του ΛΑΟΣ.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου συνάντησε αντιδράσεις ευθύς εξ αρχής, με την ύπαρξή της να βάζει σε κύκλο εσωστρέφειας τα δύο μεγάλα κόμματα.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024