Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mississippi Heat : Μας τρομοκρατεί ο Ντόναλντ Τραμπ

Mississippi Heat : Μας τρομοκρατεί ο Ντόναλντ Τραμπ

...

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο και από πολιτισμό σε πολιτισμό για να μιλήσουν για έναν έρωτα που ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν. Τον χρυσαφένιο ήχο του «Chicago Blues» από τη δεκαετία του 1950, τότε που κυριαρχούσαν οι μορφές των Μάντι Γουότερς, Χάουλιν Γουλφ, Τζίμμυ Ριντ.

Οι Mississippi Heat βρίσκονται στην Ελλάδα για να παραχωρήσουν συναυλίες στο Half Note μέχρι και την Δευτέρα. Για μια μοναδική βραδιά θα εμφανιστούν και στο «Χάραμα», στην Πάτρα, την Τετάρτη.

Μεταφέρουν την αυθεντική γλώσσα της μπλουζ, από πόρτα σε πόρτα με συναίσθημα και αληθινές ιστορίες. Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 ξεχώρισε για την προσωπικότητά του. Ακολουθεί μεν πιστά το μονοπάτι της παράδοσης της μπλουζ μουσικής, φροντίζει όμως να αφήνει τη δική του σφραγίδα γράφοντας ιδιαίτερους στίχους και παρουσιάζοντας σύγχρονα τραγούδια.

Η μπάντα δεν άργησε να γίνει αποδεκτή όχι μόνο από τη νεολαία του Σικάγου, αλλά και από διεθνή ακροατήρια. Στο ενεργητικό της βρίσκεται μια σημαντική δισκογραφία που ξεχωρίζει – με τελευταίο άλμπουμ το «Warning Shot»– μέσα από διακρίσεις που την τοποθετούν στην πρώτη γραμμή της σκηνής του σύγχρονου μπλουζ. Η μουσική της έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ στον Καναδά και την Ιταλία, ενώ συναυλίες της έχουν φιλοξενηθεί στα πιο γνωστά μουσικά στέκια ανά τον κόσμο.

Ένας από τους ιδρυτές των Mississippi Heat, ο αρμονικίστας Πιέρ Λεκόκ, μιλά στο in.gr για την τρομοκρατία, την ελπίδα, το συναίσθημα.

Είστε ένα σύγχρονο συγκρότημα της μπλουζ που όμως τηρεί πιστά τους ηχητικούς κανόνες του κλασικού «Chicago Blues» της δεκαετίας του 1950. Πώς το επιτυγχάνετε αυτό;
Έχω δεχτεί επιρροές από πολλούς ταλαντούχους μουσικούς της μπλουζ, όπως από τους Τζούνιορ Ουέλς , Λιτλ Ουόλκερ και Σάννι Μπόι Ουίλιαμς. Όσον αφορά στον ήχο μας, βασίζεται στην παραδοσιακή μπλούζ, δεν επαναπαυόμαστε όμως σε αυτό. Προσπαθούμε να τον εμπλουτίζουμε με φρέσκες ιδέες. Μας αρέσει να δημιουργούμε κάτι ιδιαίτερο, δεν μετακινούμαστε ωστόσο από την κουλτούρα και τη γλώσσα της μπλουζ.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί συνεχίζετε να μιλάτε αυτήν την γλώσσα; Oι νέοι άνθρωποι παραμένουν οπαδοί σας;

Οι Μάντι Γουότερς, Χάουλιν Γουλφ, Τζίμμυ Ριντ και Τζίμμυ Ρότζερς, όλοι αυτοί οι μεγαλοφυείς μουσικοί ανακάλυψαν μια παγκόσμια γλώσσα. Μια γλώσσα που κατάφερε να αγγίξει τους ανθρώπους όχι μόνο του Μισισιπή, αλλά ολόκληρου του πλανήτη. Οπουδήποτε βρισκόμαστε, ακόμα και σε βουνά του Καναδά, συναντάμε ανθρώπους που αγαπούν την μπλουζ.

Δύσκολες στιγμές, εμπειρίες και βιώματα, τι σας επηρεάζει κατά τη διάρκεια της στιχουργικής δημιουργίας;

Ειλικρινή συναισθήματα. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει αλήθειες, ακόμη κι εάν η ιστορία δεν είναι βγαλμένη από την δική του πραγματικότητα. Γράφω, όμως, για γεγονότα και καταστάσεις που υφίστανται. Για γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί, για φτώχεια, για ρύπανση, για αγάπη και φυσικά για μοναξιά.

Έχοντας ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου, με την κάθε διαδρομή να χαρίζει μια ξεχωριστή αίσθηση ελευθερίας, αλλά και να φουντώνει το πάθος για ζωή, ποια θα λέγατε ότι είναι η πιο αξιομνημόνευτη συναυλία που έχετε παραχωρήσει;

Θα ξεχώριζα τις εμφανίσεις μας στο Chicago Blues Festival και στο Canada’s Montreal International Festival με εκατοντάδες ανθρώπους να μας παρακολουθούν.

Από τα τριάντα χρόνια μουσικής πορείας, σίγουρα θα υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές που δεν φεύγουν από το μυαλό και υπενθυμίζουν κόπους και προσπάθειες που έχουν καταβληθεί
Ακόμη διαθέτω αυτή την ενέργεια που θα με ωθήσει στη συγγραφή νέων τραγουδιών. Πολλά ταξίδια και περιπέτειες κρατούν ζωντανό το πάθος μου για μουσική. Το πάθος αυτό δίνει νόημα στη ζωή μου. Χωρίς αυτό αισθάνομαι δυστυχισμένος.

Πότε επισκέπτεται ο τρόμος και πότε η ελπίδα την σκέψη σας;
Παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι, συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο για να παρουσιάσουμε τη μουσική μας. Αισθάνομαι τυχερός που βρίσκομαι στη συγκεκριμένη μπάντα και έχω στο πλευρό μου φίλους και συγγενείς. Εκείνο όμως που με τρομοκρατεί είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συχνά βλέπουμε καλλιτέχνες να στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο. Εσείς τι μήνυμα θα στέλνετε σε όσους προχωρούν σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε μια κρίσιμη κοινωνικά περίοδο;
Κατανοώ ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν, δεν υπάρχει όμως δικαιολογία που να μπορεί να «καλύψει» τις πράξεις των τρομοκρατών. Χρήματα, ελπίδα δεν υπάρχουν, ωστόσο δεν καταλαβαίνω εκείνους που επιτίθενται σε αθώους, σε γυναίκες και παιδιά. Είναι τραγικό και δεν υπάρχει χώρος για κατανόηση.

Βρίσκεστε στην Ελλάδα…τι συναισθήματα ξυπνούν μέσα σας;

Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανεβαίνουμε στη σκηνή του Half Note Jazz Club ώστε να παρουσιάσουμε αυθεντική μπλουζ. Το συγκρότημά μας εστιάζει πολύ στο συναίσθημα. Παίζουμε με αυθεντικό πνεύμα και συναίσθημα.

entertainment.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024