Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Kινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί «ένοικοι» της Ντάουνινγκ Στριτ

Μπορεί οι αμερικανοί πρόεδροι ως «πλανητάρχες» να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος σε ταινίες και σειρές, αλλά και οι Βρετανοί πρωθυπουργοί κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Με την Τερέζα Μέι να έχει αναλάβει πλέον την πρωθυπουργία της χώρας βλέπουμε τους πιο αστείους, χαρακτηριστικούς, ενδιαφέροντες «ενοίκους» της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μπορεί οι αμερικανοί πρόεδροι ως «πλανητάρχες» να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος σε ταινίες και σειρές, αλλά και οι Βρετανοί πρωθυπουργοί κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Πραγματικά πρόσωπα -από την Μάργκαρετ Θάτσερ στον Τόνι Μπλερ- έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ταινίες και σειρές, καθώς και ψεύτικοι χαρακτήρες, άλλοι κωμικοί, άλλοι ιδεαλιστές, άλλοι σοβαροί.

Με την Τερέζα Μέι να έχει αναλάβει πλέον την πρωθυπουργία της χώρας και τη Μεγάλη Βρετανία να βρίσκεται μπροστά στην έξοδο από την ΕΕ, ρίχνουμε μία ματιά στους αληθινούς και ψεύτικους πρωθυπουργούς που έχουν «παρελάσει» από την οθόνη.

Στη «Βασίλισσα» (2006) η Έλεν Μίρεν ως Βασίλισσα Ελισάβετ δυσκολεύει τη ζωή του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ (Μάικλ Σιν), φτάνοντας στο σημείο να σκουπίσει διακριτικά το χέρι της όταν εκείνος το φιλάει. Ο Μάικλ Σιν ήταν τόσο επιτυχημένος στο ρόλο του ώστε ερμήνευσε τον Τόνι Μπλερ και δεύτερη φορά -στην τηλεταινία «The Special Relationship» (2010) που αναφέρεται στη σχέση του Μπλερ με τους αμερικανούς προέδρους Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.

Στη «Σιδηρά Κυρία» (2011), η Αμερικανίδα Μέριλ Στριπ «μεταμορφώνεται» σε Μάργκαρετ Θάτσερ και κερδίζει ένα Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της. H Θάτσερ κάνει μικρή «εμφάνιση» και στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Για τα Μάτια σου Μόνο» του 1981.

Στον «Λόγο του Βασιλιά» (2011) βλέπουμε τους Στάνλεϊ Μπάλντουιν και Νέβιλ Τσάμπερλεν σε ρόλο πρωθυπουργού, ενώ κεντρική φιγούρα στην ταινία είναι ο Γουίνστον Τσόρτσιλ (μετέπειτα πρωθυπουργός της Βρετανίας), τον οποίο ερμηνεύει ο Τίμοθι Σπολ.

Η Χάριετ Τζόουνς (Ο Πύργος του Ντάουντον) είχε την τύχη να ερμηνεύσει τόσο την βασίλισσα της Αγγλίας (στον «Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα» του Στίβεν Σπίλμπεργκ), όσο και τη βρετανίδα πρωθυπουργό, σε χριστουγεννιάτικο επεισόδιο του Doctor Who το 2005.

Ο πιο αγαπητός βρετανός πρωθυπουργός σε ταινία είναι ίσως ο Χιου Γκραντ, ο οποίος στο «Love Actually» ερμηνεύει τον Ντέιβιντ, έναν ερωτοχτυπημένο πρωθυπουργό που τα βάζει με τον αμερικανό πρόεδρο (τον ερμηνεύει ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον). Κλασική έχει μείνει η σκηνή του χορού στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Στίβεν Φράι ερμηνεύει τον Άλαστερ Ντέιβις, βρετανό πρωθυπουργό στην σειρά «24: Live Another Day», συνδυάζοντας χιούμορ και εξυπνάδα.

Ιδεαλιστής ο Γκάμπριελ Μπερν στο Secret State (2012), που βασίζεται στο βιβλίο του Κρις Μάλιν. Ο Μπερν αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού μετά τον θάνατο του προκατόχου του και ανακαλύπτει έναν κόσμο διαφθοράς.

Πριν από τον Κέβιν Σπέισι, υπήρχε ο Ίαν Ρίτσαρντσον. Στην βρετανική εκδοχή του «House of Cards» ερμηνεύει ένα στέλεχος των Συντηρητικών που επιθυμεί διακαώς να «μετακομίσει» στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να το πετύχει.

Ο Πολ Έντινγκτον ερμήνευε τον πρωθυπουργό στη σειρά «Μάλιστα, κύριε Πρωθυπουργέ» -αφού είχε ερμηνεύσει τον υπουργό στο «Yes, Minister». Στην σατιρική σειρά του BBC φλεγματικό χιούμορ και μηχανορραφίες αναλαμβάνουν τον πρώτο ρόλο.

Σε ρόλο πρωθυπουργού βρίσκουμε και τον Πιρς Μπρόσναν στην ταινία «Ghost Writer» του Ρομάν Πολάνσκι. Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ αναλαμβάνει να γράψει τη βιογραφία του Άνταμ Λανγκ (ο οποίος έχει αρκετά κοινά με τον Τόνι Μπλερ) και βρίσκεται μπροστά σε ένα κουβάρι μυστικών.

Στο «V for Vendetta» (2005), o Τζον Χερτ ερμηνεύει έναν βρετανό πρωθυπουργό, ονόματι Άνταμ Σάτλερ. Το όνομά του αποτελεί, μάλιστα, συνδυασμό του Σούζαν και του Χίτλερ.

Σε ρόλο πρωθυπουργού συναντάμε και τον Ρέιφ Φάινς στην τηλεταινία «Page Eight» που αφορά κατασκοπεία και μυστικά που κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν…

Η Έμιλι Γουάτσον ερμηνεύει στην σειρά του BBC «The Politician’s Husband» (2013) την πρωθυπουργό, ενώ ο Ντέιβιντ Τέναντ ερμηνεύει τον σύζυγό της. Η σειρά παρακολουθεί κυρίως τις εντάσεις που δημιουργεί στο ζευγάρι η άνοδος της Γουάτσον στα ανώτερα αξιώματα.

Ιδιαίτερη μνεία για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Βρετανία πρέπει να γίνει σε ένα επεισόδιο της σειράς «Yes Minister» (που γυρίστηκε πριν από το Yes, Prime Minister) όπου ο υπουργός Διοικητικών Υποθέσεων μαθαίνει για ποιον λόγο η Βρετανία μπήκε στην ΕΕ. Δείτε το απόσπασμα στο παρακάτω κλιπ:

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024