Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις κυβέρνησης προς ΠΑΣΟΚ για τους 200 του εκλογικού νόμου

Πιέσεις κυβέρνησης προς ΠΑΣΟΚ για τους 200 του εκλογικού νόμου

Την ώρα που οι διεργασίες για τον εκλογικό νόμο συνεχίζονται, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι ο στόχος των 200 ψήφων στο νομοσχέδιο δεν είναι άπιαστος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής με νέες δηλώσεις τους -ενταγμένες στην κυβερνητική στρατηγική- ασκεί πίεση στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι στο παρελθόν έχει προτείνει την απλή αναλογική, ενώ τώρα την απορρίπτει.

Την ώρα που οι διεργασίες για τον εκλογικό νόμο συνεχίζονται, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι ο στόχος των 200 ψήφων στο νομοσχέδιο δεν είναι άπιαστος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής με νέες δηλώσεις τους -ενταγμένες στην κυβερνητική στρατηγική- ασκεί πίεση στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι στο παρελθόν έχει προτείνει την απλή αναλογική, ενώ τώρα την απορρίπτει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Τρίτη, ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι η Αριστερά εδώ και 40 χρόνια μιλά για την απλή
αναλογική, και κάλεσε εμμέσως το
ΠΑΣΟΚ να αλλάξει άποψη καθώς είχε προτείνει την απλή αναλογική με
πρόταση νόμου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το έλλειμμα του μπόνους στον εκλογικό νόμο μπορεί να καλυφθεί από τον λαό», εξηγώντας ότι ο λαός μπορεί να ενισχύσει οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί, εάν θέλει να τον κυβερνήσει.

Υπογράμμισε, δε, πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν απέτρεψαν την οικονομική κρίση, ενώ υποστήριξε πως έως τις 20 Ιουλίου είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι 3 ψήφοι που απαιτούνται για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών και να ισχύσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής από τις ερχόμενες εκλογές.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση για μεγάλο συνασπισμό (σ.σ. κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ) στην Ελλάδα είπε πως με τα σημερινά δεδομένα «δεν το βλέπει» για να συμπληρώσει πως μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής δημιουργούνται δυνατότητες συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων.

Κρεμαστινός: Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κρεμαστινός ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο γιατί εκτιμά ότι υπάρχει σκοπιμότητα εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σημείωσε, δε, ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αντίστοιχο εκλογικό σύστημα και αυτό διότι η απλή αναλογική χρειάζεται ανθρώπους που να μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Σε ερώτηση γιατί τώρα το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την απλή αναλογική ενώ στο παρελθόν έχει υποβάλει σχετική πρόταση νόμου, ο κ. Κρεμαστινός απάντησε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έγινε τότε που η χώρα έμπαινε στα μνημόνια. «Τώρα που η χώρα έχει παραδοθεί για 100 χρόνια και όλα έχουν «λυθεί» αρνητικά, τι να κάνει μια κυβέρνηση απλής αναλογικής; Θα καταργήσει αυτά που έχουν ψηφιστεί;»

Αγώνας δρόμου για τις 200 ψήφους

Στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει 200 ψήφους προκειμένου ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, η κυβέρνηση διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο και τις προτάσεις των κομμάτων, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής.

Ήδη, αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το πλαφόν του 3% για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή. Κατόπιν αυτού, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος φαίνεται πως είναι έτοιμος να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο.

Πάντως, ακόμη και με την προσθήκη του κ. Νικολόπουλου, ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν τον εκλογικό νόμο ανέρχεται στους 197, δηλαδή υπολείπονται τρεις ψήφοι, που δύσκολα θα βρεθούν.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, εκτιμά ότι οι συσχετισμοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί και πως υπάρχει περιθώριο για την εξασφάλιση ακόμη τριών βουλευτών για να στηρίξουν το νομοσχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι πιέσεις προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, καθώς σε αυτά τα δύο κόμματα υπάρχουν «αριστερές πτέρυγες» που επιθυμούν την απλή αναλογική, ή τουλάχιστον είχαν ταχθεί υπέρ στο παρελθόν.

Η «αριθμητική» του εκλογικού νόμου

Σε ό,τι αφορά την «αριθμητική» του εκλογικού νόμου έως τώρα, αυτή έχει ως εξής: Υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).

Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται: η ΝΔ (75 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (15 βουλευτές), το Ποτάμι (10 βουλευτές), καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Έτσι, η πλευρά του «όχι» αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές.

Η συζήτηση του εκλογικού νόμου συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το βράδυ της 20ης Ιουλίου.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024