Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με τις συνδρομές στη βαλίτσα τους θα ταξιδεύουν στην ΕΕ οι Ευρωπαίοι

Με τις συνδρομές στη βαλίτσα τους θα ταξιδεύουν στην ΕΕ οι Ευρωπαίοι

Όταν ταξιδεύουν από τη μία χώρα της ΕΕ στην άλλη, οι Ευρωπαίοι, συνδρομητές διαδικτυακών υπηρεσιών, θα έχουν πρόσβαση στη μουσική, στις ταινίες και τα παιχνίδια τους σαν να βρίσκονταν στο σπίτι τους, μετά τη, διστακτική, συμφωνία των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε. την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016.

Όταν ταξιδεύουν από τη μία χώρα της ΕΕ στην άλλη, οι Ευρωπαίοι, συνδρομητές διαδικτυακών υπηρεσιών, θα έχουν πρόσβαση στη μουσική, στις ταινίες και τα παιχνίδια τους σαν να βρίσκονταν στο σπίτι τους, μετά τη, διστακτική, συμφωνία των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε. την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016.

Σήμερα, οι Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ μπορεί να αποκόπτονται από διαδικτυακές υπηρεσίες που παρέχουν ταινίες, αθλητικές εκπομπές, μουσική, ηλεκτρονικά βιβλία ή παιχνίδια, και για τις οποίες έχουν πληρώσει στη χώρα καταγωγής τους.

Παραδείγματα:

  • Ένας Γάλλος χρήστης της διαδικτυακής υπηρεσίας MyTF1 για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές δεν είναι σε θέση να μισθώσει νέα ταινία ενώ βρίσκεται για επαγγελματικό ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ένας Ολλανδός συνδρομητής στο Netflix που ταξιδεύει στη Γερμανία έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μόνο τις ταινίες που προσφέρει η Netflix στους Γερμανούς καταναλωτές. Αν επισκέπτεται την Πολωνία, δεν έχει καν τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες στη Netflix, καθώς η Netflix δεν είναι διαθέσιμη στην Πολωνία.
  • Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει. Όταν ταξιδεύουν από τη μία χώρα της ΕΕ στην άλλη, οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στη μουσική, στις ταινίες και τα παιχνίδια τους σαν να βρίσκονταν στο σπίτι τους.

Η πρόταση κανονισμού για τη διασυνοριακή φορητότητα των υπηρεσιών διαδικτυακού περιεχομένου που υποβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμετωπίζει αυτούς τους περιορισμούς για να επιτρέψει στους κατοίκους της ΕΕ να ταξιδεύουν χωρίς να χάνουν την πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο που έχουν αγοράσει ή στο οποίο είναι συνδρομητές στη χώρα καταγωγής τους.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «διασυνοριακή φορητότητα», ένα νέο ενωσιακό δικαίωμα των καταναλωτών, που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα το 2017, το ίδιο έτος κατά το οποίο λήγουν τα τέλη περιαγωγής στην ΕΕ. Δεδομένου ότι πρόκειται για πρόταση κανονισμού, αφού εγκριθεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών έδωσαν τη συγκατάθεσή τους την Παρασκευή, ανοίγοντας το δρόμο για την υπερψήφισή του κανονισμού σε συνάντηση των αρμόδιων υπουργών προγραμματισμένη για τις 26 Μαΐου.

Πάντως, η πρόταση έγινε δεκτή μάλλον απρόθυμα, μεταδίδει το Reuters, ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις ευρείας μετάδοσης, οι οποίες θεωρούν ότι παραγωγοί και στούντιο θα απαιτήσουν υψηλότερες τιμές για να καταστήσουν τις παραγωγές τους φορητές διασυνοριακά. Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχία για οτιδήποτε μπορεί να πλήξει «την αρχή της εδαφικότητας», δηλαδή τη διάθεση ανά χώρες, αφού «έτσι χρηματοδοτούνται οι παραγωγές ταινιών».

Εκτός όμως από τη διαγραφή των συνόρων, η Επιτροπή οραματίζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ. Η Επιτροπή προτίθεται να βελτιώσει τη διασυνοριακή διαδικτυακή διανομή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων (με την αναθεώρηση της οδηγίας για τη δορυφορική και καλωδιακή μετάδοση) και να διευκολύνει τη χορήγηση αδειών για τη διασυνοριακή πρόσβαση στο περιεχόμενο.

Reuters,tech.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024