Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν αναβιώνει στον κινηματογράφο

Η δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν αναβιώνει στον κινηματογράφο

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια πυροβόλησε θανάσιμα στην πλάτη τον Γιτζάκ Ράμπιν, σκοτώνοντας όχι μόνο τον ειρηνοποιό πρωθυπουργό του Ισραήλ, αλλά και τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σήμερα, ωστόσο, ο Ισραηλινός εθνικιστής δολοφόνος Γιγκάλ Αμίρ είναι ο «ήρωας» μιας αυτοβιογραφικής ταινίας η οποία επρόκειτο, μάλιστα, να προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ.

Πριν από σχεδόν 20 χρόνια πυροβόλησε θανάσιμα στην πλάτη τον Γιτζάκ Ράμπιν, σκοτώνοντας όχι μόνο τον ειρηνοποιό πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σήμερα, ωστόσο, ο Ισραηλινός εθνικιστής δολοφόνος Γιγκάλ Αμίρ είναι ο «ήρωας» μιας αυτοβιογραφικής ταινίας η οποία επρόκειτο, μάλιστα, να προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ.
Έπειτα, όμως, από την οργισμένη αντίδραση του Σιμόν Πέρες, πρώην προέδρου του Ισραήλ και φίλου του Ράμπιν, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ολόκληρο το έθνος έχυσε δάκρυα αίματος μετά τη δολοφονία του Πέρες. Τί έγινε, πέρασε ο καιρός και ξεχάσαμε; Δεν πρέπει να ξεχάσουμε», αποφασίστηκε πως το αμφιλεγόμενο αυτό πόνημα ισραηλινών, λιθουανών και ρώσων σκηνοθετών που φέρει τον προκλητικό τίτλο «Πέρα από τον φόβο», τελικά δεν θα συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ.
«Πρόκειται για την αποθέωση ενός δολοφόνου», ανέφερε η εφημερίδα Yedioth Ahronoth σε πρωτοσέλιδό της ενώ η Νόα Ρότμαν, εγγονή του Ράμπιν, έκανε λόγο για «κυνική χρήση της ελευθερίας του λόγου».
Ο θάνατος του Ράμπιν, στις 4 Νοεμβρίου του 1995 σε μία πλατεία του Τελ Αβίβ, γέμισε με φόβο και απογοήτευση ολόκληρο το Ισραήλ καθώς η πρώτη πολιτική δολοφονία που σημειώθηκε στη χώρα σήμανε αυτόματα και το τέλος των προσδοκιών για ειρήνη. Στην ταινία, όμως, ο Αμίρ δεν είναι ένας δολοφόνος αλλά ένας «ήρωας», όχι μόνο για τους συγγενείς του αλλά και για τους θρησκευτικούς φονταμενταλιστές του Ισραήλ. «Είμαι ένα από τα άτομα που τον βλέπει ως ήρωα», δηλώνει η Λαρίσα, σύζυγος του Αμίρ, με την οποία ο ισοβίτης δολοφόνος κατάφερε να αποκτήσει έναν γιο, εξάγοντας λαθραία το σπέρμα του από τη φυλακή.
Σύμφωνα με τον Πέρες, ο οποίος το 1994 μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον Γιτζάκ Ράμπιν και τον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ την επόμενη χρονιά βρισκόταν στο πλευρό του πολιτικού του αντιπάλου πριν αυτός πέσει νεκρός από τα πυρά του 25χρονου, τότε, Γιγκάλ Αμίρ, για αυτόν τον άνθρωπο «δεν μπορεί να υπάρξει συγχώρεση».
Όσον αφορά την κληρονομιά του Ράμπιν, δυστυχώς, όλα δείχνουν πως έχει ξεχαστεί καθώς αποτελεί γεγονός πως η νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει ως προτεραιότητά της την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Την ίδια ώρα, ο Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να μην μπορεί να πορευτεί όπως επιθυμεί. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε πέρυσι με τη συμμετοχή και της Χαμάς πρόκειται να παραιτηθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024