Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσες πιθανότητες έχετε να «κολλήσετε» γρίπη;

Πόσες πιθανότητες έχετε να «κολλήσετε» γρίπη;

Κάθε χειμώνα όλοι φοβόμαστε μήπως «κολλήσουμε» γρίπη. Όμως διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι ο μέσος άνθρωπος προσβάλλεται από γρίπη μόνο δύο φορές στα δέκα χρόνια.

Κάθε χειμώνα όλοι φοβόμαστε μήπως «κολλήσουμε» γρίπη. Όμως διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι ο μέσος άνθρωπος προσβάλλεται από γρίπη μόνο δύο φορές στα δέκα χρόνια.

Σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS Biology, η επιστημονική ομάδα από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επικεφαλής τον Δρ Στίβεν Ράιλι του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, εξηγεί ότι ένα άτομο άνω των 30 ετών αρρωσταίνει από γρίπη μόνο μια φορά στα πέντε χρόνια, ενώ συχνότερα προσβάλλεται από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Αντιθέτως, τα παιδιά προσβάλλονται από γρίπη μια φορά στη διετία.

Ο Δρ Ράιλι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος από 151 εθελοντές ηλικίας επτά έως 81 ετών, αναζητώντας στον οργανισμό τους αντισώματα για διάφορα στελέχη ιών της γρίπης.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι, ενώ τα παιδιά προσβάλλονται από γρίπη κάθε δεύτερο χρόνο, κατά μέσο όρο, οι λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο αραιές, όσο κανείς μεγαλώνει. Έτσι, μετά την ηλικία των 30 ετών, η πιθανότητα γρίπης είναι περίπου δύο φορές, ανά δεκαετία. Είναι πάντως ασαφές πάντως κατά πόσο αυτή η συχνότητα είναι περίπου η ίδια σε όλες τις χώρες.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι -ανήλικοι και ενήλικοι- αρρωσταίνουν συχνά από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς, που προκαλούν συμπτώματα, τα οποία μοιάζουν μεν με της γρίπης, αλλά δεν πρόκειται για γρίπη. Είναι συνεπώς δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς -όχι μόνο ο ίδιος ο ασθενής, αλλά και ο γιατρός- κατά πόσο όντως έχει προσβληθεί από γρίπη ή άλλο ιό, αν δεν γίνει μια πιο εξειδικευμένη εξέταση, που συνήθως δεν γίνεται).

Σύμφωνα με τον Άνταμ Κουρτσάρσκι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, «υπάρχει μια μεγάλη επιστημονική συζήτηση σχετικά με το πόσο συχνά οι άνθρωποι νοσούν από τη γρίπη, σε σχέση με άλλες παρεμφερείς ασθένειες, που προκαλούνται από κάτι άλλο, το οποίο επιφέρει ανάλογα συμπτώματα, όπως συμβαίνει με τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην καταλάβουν ότι έχουν γρίπη, όμως η λοίμωξη θα ανιχνευτεί σε μια εξέταση αίματος».

Ο Στίβεν Ράιλι σημειώνει ότι, όπως δείχνουν τα ευρήματα, «η λοίμωξη της γρίπης στους ενήλικους είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο συχνή από ό,τι μερικοί πιστεύουν. Στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία είναι πολύ πιο συχνή, πιθανότατα επειδή αναμιγνυόμαστε περισσότερο με άλλους ανθρώπους».

Πάντως, το πόσο συχνά προσβάλλονται οι άνθρωποι, είναι συνάρτηση του πόσο μεταδοτικό είναι κάθε φορά ένα στέλεχος του ιού της γρίπης, καθώς και πόσο αποτελεσματικά εμβολιασμένος είναι ο πληθυσμός έναντι του εν λόγω στελέχους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου ανταποκρίνεται στους ιούς της γρίπης παράγοντας αντισώματα, τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ιού. Αυτές οι πρωτεΐνες αλλάζουν διαχρονικά, καθώς ο ιός εξελίσσεται, όμως το σώμα του ανθρώπου κρατά τα παλαιότερα αντισώματα στο αίμα του και έτσι διατηρεί τη μνήμη των προηγούμενων ιών της γρίπης, που έχει συναντήσει στη ζωή του.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι τα στελέχη του ιού της γρίπης με τα οποία ήλθε κανείς σε επαφή σε νεότερη ηλικία, προκαλούν πιο έντονη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε σχέση με τους ιούς που συναντά κανείς σε πιο μεγάλη ηλικία.

Τόσο οι ιοί της γρίπης, όσο και του κοινού κρυολογήματος, μπορούν να προκαλέσουν παρεμφερή συμπτώματα (πυρετό, βήχα, φτάρνισμα, πονόλαιμο κ.α.). Στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος, τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται πιο σταδιακά, είναι συνήθως πιο ήπια και περιορίζονται κυρίως στη μύτη και στο λαιμό. Στη γρίπη, ο οργανισμός καταβάλλεται περισσότερο, με πιο έντονα συμπτώματα.

Η γρίπη αν και δεν είναι απειλητική για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, μπορεί να προκαλέσει δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πρέπει να εμβολιάζονται εγκαίρως.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024