Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναβλήθηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Αναβλήθηκε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ο επικείμενος ανασχηματισμός, αλλά και η λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής θεωρούνται οι πιο πιθανοί λόγοι που οδήγησαν την διοίκηση του ΔΝΤ στο να προχωρήσει αιφνιδίως στην αναβολή της δημοσιοποίησης της έκθεσης αξιολόγησης του ταμείου για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζει τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, ωστόσο διατυπώνει μια σειρά από συστάσεις για μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός, αλλά και η λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής θεωρούνται οι πιο πιθανοί λόγοι που οδήγησαν την Διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο να προχωρήσει αιφνιδίως στην αναβολή για την επόμενη εβδομάδα της δημοσιοποίησης της έκθεσης αξιολόγησης του Ταμείου για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ είχε ενημερώσει χθες το απόγευμα τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το Ταμείο πως η έκθεση αξιολόγησης θα τους δινόταν στη μία σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας. Ωστόσο, χθες αργά το βράδυ ανακοινώθηκε πως η έκθεση δεν θα δημοσιοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, αλλά την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναβολή της έκθεσης προκλήθηκε από την μετάθεση των αποφάσεων για τον επικείμενο ανασχηματισμό , αλλά και από τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής , η οποία εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσει την ψήφιση κάποιων εκ των προαπαιτούμενων που έχει θέσει η τρόικα (αιγιαλός, επικουρικές συντάξεις, φόροι υπέρ τρίτων, κ.α..)

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η 210σέλιδη έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζει τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, ωστόσο διατυπώνει μια σειρά από συστάσεις για μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους.

Για το δημοσιονομικό κενό του 2015 η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει πως θα προσδιορισθεί τον Οκτώβριο κατά τη σύνταξη του νέου Προϋπολογισμού και υιοθετεί προσωρινά τους στόχους του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018 (δημοσιονομικό κενό 900 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,8 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2016).

Το Ταμείο τοποθετεί στα 13 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος έως το 2017, ξεκαθαρίζοντας πως το τελικό ύψος του κενού θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες όπως η επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η έκθεση ξεκαθαρίζει πως το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του ΔΝΤ το φθινόπωρο. Αν και υπογραμμίζει τη σημασία της ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο, τονίζει πως η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλών πρωτόγεννων πλεονασμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του χρέους χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει την μεταρρύθμιση του συστήματος επιστροφών ΦΠΑ, την κατάργηση των εξαιρέσεων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και ρήτρα «υπεραπόδοσης» , η οποία θα ενεργοποιείται όταν τα έσοδα ξεπερνούν τους στόχους και θα οδηγεί στην μείωση προσυμφωνημένων φόρων.

Στα πλαίσια του νέου Μνημονίου η Κυβέρνηση δεσμεύεται έως το τέλος του 2014 να προωθήσει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στη βάση των αναλογιστικών μελετών που θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο, να προχωρήσει σε αλλαγές στη δομή των μισθών στον δημόσιο τομέα συνδέοντάς τους με την παραγωγικότητα του προσωπικού, να δρομολογήσει την πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, να εναρμονίσει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με τα πλέον αποτελεσματικά συστήματα στην ΕΕ, να νομοθέτηση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες και στις κατασκευές, να διευκολύνει την αδειοδότησης επενδύσεων, αλλά και να ενισχύσει τη ρύθμιση δανείων και τους φερέγγυους δανειολήπτες.

Τέλος, ειδικό βάρος δίνει το νέο Μνημόνιο στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για τις οποίες ζητά να εξοφλούνται εγκαίρως και να ώστε να μην δημιουργείται νέα γενιά ανεξόφλητων χρεών.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024