Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από τον Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής βιομηχανίας κρασιού, όταν αυτός αποχώρησε από τον Όμιλο Μπουτάρη, την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας που είχε ιδρύσει ο παππούς του το 1879. Σήμερα η ομάδα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, υπό την καθοδήγηση του Στέλλιου Μπουτάρη, γιου του Γιάννη, ετοιμάζει με όραμα την επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας του: καινοτομία, σεβασμό στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι έως τον τελικό καταναλωτή.

Αμπελώνες και οινοποιεία
Οι αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη βρίσκονται στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου, στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Στα ανατολικά του βουνού απλώνεται ο αμπελώνας της Νάουσας, σε έκταση 560 στρεμμάτων και υψόμετρο 250-350, εντός της ομώνυμης ζώνης ΠΟΠ. Στο έδαφος με την αργιλώδη και αμμοαργιλώδη σύσταση καλλιεργούνται διάφορες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίδεται στο ντόπιο Ξινόμαυρο. Το εκτεταμένο πρόγραμμα αναμπέλωσης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στον αμπελώνα έχει ως στόχο την παραγωγή σταφυλιών άριστης ποιότητας, μέσα από την επιλογή των σωστών κλώνων του Ξινόμαυρου για το συγκεκριμένο τύπο εδάφους, την εφαρμογή των κατάλληλων συστημάτων διαμόρφωσης και σύγχρονων τεχνικών διευθέτησης του φυλλώματος.
Στο Αμύνταιο, επίσης μια από τις ζώνες ΠΟΠ της Βόρειας Ελλάδας, ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 170 στρεμμάτων, ενώ η παραγωγή συμπληρώνεται μέσω συμβάσεων με επιλεγμένους παραγωγούς για συνολική έκταση 400 επιπλέον στρεμμάτων. Το σχεδόν ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής γίνεται ηπιότερο χάρη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών, οι οποίες δημιουργούν ένα μοναδικό μεσόκλιμα. Στα φτωχά, αμμώδη εδάφη του αμπελώνα, και σε υψόμετρο 750, καλλιεργούνται πολλές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, αλλά έμφαση δίδεται, και εδώ, στις γηγενείς Ξινόμαυρο και Ροδίτη.  

Τα κρασιά του Κτήματος Κυρ-Γιάννη
Όλα τα κρασιά του Κτήματος Κυρ-Γιάννη διακρίνονται για το ιδιαίτερο στιλ τους, χάρη στη μικροοινοποίηση και την κατάλληλη επιλογή των χαρμανιών. Ο συνδυασμός λεπτών αλλά ευδιάκριτων αρωμάτων φρούτου και δροσερής οξύτητας προσφέρει στα κρασιά προσωπικότητα και δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισορροπημένου συνόλου στο στόμα.

Γιανακοχώρι: Ερυθρός ξηρός, ΠΓΕ Ημαθία, Merlot και Ξινόμαυρο
Διάπορος: Ερυθρός ξηρός, ΠΓΕ Ημαθία, Ξινόμαυρο
Ράμνιστα: Ερυθρός ξηρός, ΠΟΠ Νάουσα, Ξινόμαυρο
Δύο Ελιές: Ερυθρός ξηρός, ΠΓΕ Ημαθία, Syrah, Merlot και Ξινόμαυρο
Μπλε Αλεπού: Ερυθρός ξηρός, ΠΓΕ Ημαθία, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Ξινόμαυρο
Παράγκα (ερυθρός): Ερυθρός ξηρός, ΠΓΕ Μακεδονία, Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah
Καλή Ρίζα: Ερυθρός ξηρός, ΠΟΠ Αμύνταιο, Ξινόμαυρο
Ακακίες: Ροζέ ξηρός, ΠΟΠ Αμύνταιο, Ξινόμαυρο
Ακακίες Sparkling: Ροζέ ξηρός αφρώδης, ΠΟΠ Αμύνταιο, Ξινόμαυρο
Τέσσερις Λίμνες: Λευκός ξηρός, ΠΓΕ Φλώρινα, Chardonnay και Gewurztraminer
Σαμαρόπετρα: Λευκός ξηρός, ΠΓΕ Φλώρινα, Ροδίτης και Sauvignon Blanc
Παράγκα (λευκός): Λευκός ξηρός, ΠΓΕ Μακεδονία, Ροδίτης και Μαλαγουζιά

Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Γιανακοχώρι Νάουσας, Ημαθία

Τηλ. 23320 51100

info@kiryianni.gr
http://www.kiryianni.gr

Ξένη δημοσίευση

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr