Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την κατάργηση των χρεώσεων roaming εξετάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την κατάργηση των χρεώσεων roaming εξετάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής που καταβάλλουν οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη όταν μεταβαίνουν από την μία ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη. Η αρμόδια επίτροπος προτείνει επίσης να αποκτήσουν το δικαίωμα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να ακυρώνουν τα συμβόλαια Ίντερνετ όταν ο πάροχος δεν παρέχει την ταχύτητα πρόσβασης που υπόσχεται.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Σεπτεμβρίου να καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής που καταβάλλουν οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη όταν μεταβαίνουν από την μία ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη.

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ομάδα της Neelie Kroes, αρμόδιας επιτρόπου για θέματα επικοινωνιών στην Ε.Ε., προβλέπει -και εφαρμόζεται από το 2007- την σταδιακή μείωση του κόστους φωνητικής κλήσης από μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια άλλη, αλλά και των χρεώσεων roaming για την αποστολή σύντομων μηνυμάτων κειμένου (SMS) και την πρόσβαση στο Ίντερνετ από το κινητό. H Ευρωπαία Επίτροπος είχε επίσης προτείνει την κατάργηση των χρεώσεων roaming στην Ε.Ε., νωρίτερα, τον Μάιο.

Η πρόταση Μπαρόζο προβλέπει την κατάργηση όλων των χρεώσεων roaming σε δύο χρόνια.

Ευρωπαϊκή κλήση με χρέωση υπεραστικού: Επίσης, προτείνεται να τεθεί ως ανώτατο όριο στις χρεώσεις για τις ευρωπαϊκές κλήσεις (σήμερα, θεωρούνται «ζώνες» στις διεθνείς κλήσεις του λογαριασμού σταθερής τηλεφωνίας) από/σε σταθερό τηλέφωνο από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, στο επίπεδο των υπεραστικών κλήσεων σε κάθε χώρα.

Η πρόταση Μπαρόζο θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τον Μάιο του 2012 ενέκρινε τον κανονισμό που προέβλεπε την προαναφερόμενη σταδιακή μείωση των χρεώσεων για το roaming. Επίσης, ο νέος κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Πάντως, ο κανονισμός που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι, το κόστος της ιντερνετικής κίνησης από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μειωθεί από την 1η Ιουλίου 2014 στα €0,246 με ΦΠΑ 23% (από 0,55€/ΜΒ σήμερα).

Ομοίως, από την 1η Ιουλίου 2014 οι χρεώσεις περιαγωγής στις εξερχόμενες κλήσεις θα μειωθούν στα 19 λεπτά το λεπτό και στις εισερχόμενες κλήσεις (ανά λεπτό) στα 5 λεπτά. Το SMS χρεώνεται 8 λεπτά παραπάνω με roaming το 2013 και θα μειωθεί στα 6 λεπτά το 2014.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι ελεύθερα να προσφέρουν φθηνότερες τιμές και ορισμένα έχουν ήδη αρχίσει να καταργούν συνολικά τα «πριμ περιαγωγής» για φωνητικές υπηρεσίες και SMS, ή να προσφέρουν περιοχές ελεύθερης περιαγωγής σε διάφορα τμήματα της Ευρώπης.

Διαφορετικός πάροχος roaming: Από την 1η Ιουλίου 2014, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν, εφόσον το επιθυμούν, ξεχωριστά και από διαφορετικές επιχειρήσεις-παρόχους τις υπηρεσίες περιαγωγής και τις εγχώριες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας διατηρώντας τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου. Η αλλαγή παρόχου θα γίνεται χωρίς χρέωση και ο πάροχος της χώρας κατοικίας θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους καταναλωτές για αυτό τους το δικαίωμα.

Από την 1η Ιουλίου 2012, οι φορείς εκμετάλλευσης εικονικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας (MVNO), δηλαδή εκείνοι που δεν έχουν δικά τους δίκτυα, απέκτησαν το δικαίωμα πρόσβασης σε δίκτυα άλλων παρόχων, σε τιμές χονδρικής, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών περιαγωγής.

Τέλος, από την 1η Ιουλίου 2012, οι χρήστες κινητού τηλεφώνου που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. λαμβάνουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα όταν ο μηνιαίος λογαριασμός τους πλησιάζει το ποσό των 50 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εφόσον το ξένο δίκτυο είναι συμβατό, προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «σοκ του λογαριασμού».

Τέλος, η Ν.Κρους προτείνει να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές το δικαίωμα να ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους, στην τηλεφωνία αλλά και στο Ίντερνετ, όταν το δίκτυο αποτυγχάνει να προσφέρει την ταχύτητα για την οποία πληρώνεται -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Κρους δηλώνει υπέρμαχος της ιδέας να καταργηθούν τα πακέτα πρόσβασης στο Ίντερνετ σε διαφορετικές ονομαστικές ταχύτητες.

Πάντως, στις προτάσεις περί κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής, οι πρώτοι που αντιδρούν είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία έχουν να χάσουν ένα σημαντικό μέρος των κερδών τους από την μείωση ή και περισσότερα από την κατάργηση του «πριμ για την περιαγωγή», όπως το είχε χαρακτηρίσει η Ν.Κρους.

Από την άλλη, δεν συμφωνούν όλοι ότι τα δίκτυα έχουν να χάσουν από την κατάργηση του roaming στην Ε.Ε., κι αυτό καθώς το «καπέλο» για το roaming μειώνει την χρήση του κινητού στο εξωτερικό και αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών, από τις οποίες έχουν να κερδίσουν περισσότερα.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει υποσχεθεί πως από τον Σεπτέμβριο του 2013 οι χρήστες υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αλλά και πρόσβασης στο Ίντερνετ θα έχουν στην διάθεσή τους το Σύστημα Παρακολούθησης Τιμών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για την αξιολόγηση όλων των πακέτων των παρόχων. Παράλληλα, μπαίνουν σε ισχύ τα αυξημένα δικαιώματα των χρηστών υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Ίντερνετ.

Διαβάστε περισσότερα στο tech.in.gr:

Associated Press,In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024