Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δεν ανανεώνει η ΕΕ το εμπάργκο όπλων προς την Συρία

Δεν ανανεώνει η ΕΕ το εμπάργκο όπλων προς την Συρία

Σε άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία οδηγείται ουσιαστικά η ΕΕ, καθώς οι «27» ανανέωσαν μόνο τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας αλλά όχι την απαγόρευση για παράδοση οπλισμού και στρατιωτικού υλικού. Ο διχασμός των «27» κράτησε μέχρι το τέλος και δεν επέτρεψε στην ΕΕ να κρατήσει κοινή γραμμή, αφήνοντας σε κάθε ξεχωριστή κυβέρνηση το περιθώριο να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς -όπως ήθελαν Βρετανία και Γαλλία. Τα κράτη μέλη, πάντως, «δεν θα προχωρήσουν σε αυτό το στάδιο στην παράδοση» στρατιωτικού εξοπλισμού, σημειώνει το ανακοινωθέν. Αντιδρά η Ρωσία.

Σε άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία οδηγείται ουσιαστικά η ΕΕ, καθώς οι «27» ανανέωσαν μόνο τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας αλλά όχι την απαγόρευση για παράδοση οπλισμού και στρατιωτικού υλικού. Ο διχασμός των «27» κράτησε μέχρι το τέλος και δεν επέτρεψε στην ΕΕ να κρατήσει κοινή γραμμή, αφήνοντας σε κάθε ξεχωριστή κυβέρνηση το περιθώριο να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς -όπως ήθελαν Βρετανία και Γαλλία.

Το σύνολο των κυρώσεων που βρίσκονταν μέχρι τώρα σε ισχύ, ανάμεσά τους και το εμπάργκο όπλων, εκπνέει το Σαββατοκύριακο. Οι «27» αποφάσισαν, όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν τα ξημερώματα της Τρίτης, να ανανεώσουν όλες τις κυρώσεις «με την εξαίρεση των περιορισμών για εξαγωγή και εισαγωγή όπλων και σχετικού υλικού» -αίροντας ουσιαστικά το εμπάργκο.

Οι «27» σημειώνουν πως τα κράτη μέλη «δεν θα προχωρήσουν σε αυτό το στάδιο στην παράδοση» στρατιωτικού εξοπλισμού. Από τις δηλώσεις αξιωματούχων φαίνεται πως η άτυπη προθεσμία είναι η 1η Αυγούστου.

Κάθε χώρα θα ακολουθήσει «την εθνική της πολιτική» για το θέμα των όπλων μέσα σε καθορισμένα πλαίσια. Οι όροι είναι τα όπλα να προορίζονται για τον συριακό «Εθνικό Συνασπισμό» (τον συνασπισμό των αντικαθεστωτικών) για την προστασία των αμάχων, με μέριμνα για τον τελικό παραλήπτη των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού και εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες τα δύο στρατόπεδα έμειναν αμετακίνητα -Βρετανία και Γαλλία πίεζαν εδώ και μήνες για χαλάρωση των κυρώσεων ενώ χώρες όπως η Αυστρία (λόγω της συμμετοχής της στην ειρηνευτική δύναμη στο Γκολάν), η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ολλανδία επέμεναν πως η ΕΕ πρέπει να μείνει «δύναμη ειρήνης».

Τελικά, οι «27» απέφυγαν το πλήρες ναυάγιο σώζοντας τουλάχιστον το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων (το οποίο το Λονδίνο ήταν έτοιμο να μπλοκάρει).

Μετά την απόφαση, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε πως «τελείωσε το εμπάργκο όπλων για την συριακή αντιπολίτευση». Η κατάληξη «στέλνει ένα πολύ ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα στο καθεστώς του Άσαντ» ανέφερε ο Χέιγκ, επιμένοντας πως το Λονδίνο «δεν έχει άμεσα σχέδια να στείλει όπλα στη Συρία».

Μένοντας δηλαδή πιστός στη γραμμή του ανακοινωθέντος πως δεν θα υπάρξει άμεσα παράδοση οπλισμού από την Ευρώπη στη Συρία, ο Χέιγκ σημείωσε πως «έχουμε την ευελιξία να αντιδράσουμε μελλοντικά εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είπε ότι η παροχή όπλων «που προορίζονται για την προστασία των αμάχων» υπόκειται σε ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, ιδίως όσον αφορά τους ελέγχους, έτσι ώστε να «μην μπορούν να πέσουν στα χέρια των ριζοσπαστικών ομάδων».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε σημείωσε ότι «μετά από μεγάλες και πολύ δύσκολες συνομιλίες καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα κοινό πολιτικό αποτέλεσμα». «Πρόκειται για πολύ ισχυρό μήνυμα στον Άσαντ» είπε.

«Νωρίτερα πίστευα πως δεν θα καταφέρναμε τίποτε, τώρα είμαι ικανοποιημένος που διατηρήθηκε το 90% των κυρώσεων» σχολίασε από την πλευρά του ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς.

Με κάπως μεγαλύτερη σαφήνεια έδειξε την δυσαρέσκειά της η Βιέννη: «Πετύχαμε να διατηρηθούν οι κυρώσεις γενικά, μόνο εμπάργκο όπλων δεν υπάρχει» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ. «Λυπάμαι που δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τη Γαλλία και τη Βρετανία» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Η νέα κόκκινη γραμμή του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κι άλλες φορές βάλει κόκκινες γραμμές, ωστόσο τις είδε να παραβιάζονται - Η ανάλυση του BBC για την τωρινή κατάσταση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024