Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναι στο «ανοικτό» για την διάδοση της γνώσης, λέει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Ναι στο «ανοικτό» για την διάδοση της γνώσης, λέει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Ποια είναι τα οφέλη από την δημιουργία και την ανοικτή διάθεση ψηφιακού περιεχομένου αναλύει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στις μορφωτικές εκδηλώσεις «Επιστήμης Κοινωνία» που πραγματοποιούνται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, έως τις 19 Μαρτίου 2013.

Ποια είναι τα οφέλη από την δημιουργία και την ανοικτή διάθεση ψηφιακού περιεχομένου αναλύει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στις μορφωτικές εκδηλώσεις «Επιστήμης Κοινωνία» που πραγματοποιούνται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, έως τις 19 Μαρτίου 2013.

Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 5 Μαρτίου με την παρουσίαση του διαδικτυακού περιβάλλοντος ePublishing του ΕΚΤ (www.ekt.gr/epublishing) με το οποίο το Κέντρο επιχειρεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ψηφιακής έρευνας στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση συζητήθηκε το θέμα «Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στην Ψηφιακή Εποχή: Τρέχουσες πρακτικές και προκλήσεις», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής κοινότητας.

  • Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 12 Μαρτίου και θα εστιάσει στις ανοικτές τεχνολογίες, τα ανοικτά δεδομένα και τις κινητές εφαρμογές. Εκεί θα παρουσιαστούν οι νέες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες (Software as a Service) που αναπτύσσει το ΕΚΤ για τον πολιτισμό και την έρευνα.
  • Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαρτίου, με παρουσιάσεις για την αξιοποίηση ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα (αρχείο pdf)

Οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται ζωντανά στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live/.

Η πρόκληση των νέων τεχνολογιών για την διάδοση της γνώσης

Σε μία εποχή που η ερευνητική δραστηριότητα και η επιστημονική πληροφορία συναντιούνται με τις νέες τεχνολογίες, δημιουργούνται νέες προκλήσεις για τη διάδοση της συλλογικής γνώσης, την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη διατήρηση της πολιτιστικής μνήμης, μας μεταφέρει το ΕΚΤ.

Η άποψη που εκφράζει το ΕΚΤ είναι πως για να γίνει αποτελεσματική διαχείριση της συλλογικής γνώσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς θα πρέπει να αγκαλιάσουμε, να δώσουμε κεντρικό ρόλο στην ανοικτή διάθεση των πηγών γνώσης, να αξιοποιούμε τα ανοικτά και επαναχρησιμοποιήσιμα δεδομένα, και να αναπτύξουμε καινοτόμες αλλά και ανοικτές τεχνολογίες και διαλειτουργικές υποδομές.

Μάλιστα, το ΕΚΤ έχει πολλά να δείξει: Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται πρωτοποριακές δράσεις με διεθνή απήχηση για τη συσσώρευση, ανοικτή διάθεση και επαναχρησιμοποίηση της ψηφιακής γνώσης από την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) πρωτοπορεί στη συγκέντρωση, οργάνωση και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου, αναπτύσσοντας τεχνολογικές υποδομές για την ανοικτή διάθεση πηγών γνώσης και παρέχοντας εξελιγμένες υπηρεσίες στο σύνολο της ερευνητικής, εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

  • Στο πλαίσιο του Γ’ Κύκλου Ομιλιών των Μορφωτικών Εκδηλώσεων ΕΙΕ 2012-2013 αναδεικνύονται σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζονται στο «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες» (www.epset.gr), έργο που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εκεί διατίθενται περισσότερες από 5.000.000 ψηφιακές σελίδες ηλεκτρονικών αποθετηρίων, επιστημονικών περιοδικών και ψηφιακών βιβλιοθηκών.

Οι μορφωτικές εκδηλώσεις «Επιστήμης Κοινωνίας» πραγματοποιούνται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), από 19.30 έως 21.30. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Στο τέλος κάθε ομιλίας ακολουθεί συζήτηση μεταξύ κοινού και ομιλητών. Επίσης, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στους δικτυακούς τόπους www.ekt.gr και www.eie.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Μορφωτικές Εκδηλώσεις του ΕΙΕ παρέχονται στο τηλέφωνο 210 7273516 και e-mail: mkont (ατ) eie.gr.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024