Τα εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του ΟΤΕ αναλαμβάνουν την αξιολόγηση και τις δοκιμές της νέας ευρυζωνικής τεχνολογίας Vectoring για λογαριασμό ολόκληρου του Ομίλου Deutsche Telekom, στον οποίο η πιο κατάλληλη εταιρεία ανά περίπτωση ηγείται του έργου για ολόκληρο τον Όμιλο. Η τεχνολογία vectoring μπορεί να επιτρέψει ακόμα και τον διπλασιασμό της ταχύτητας του VDSL φτάνοντας έως τα 100Mbps download και τα 40Mbps upload, εξουδετερώνοντας τον «θόρυβο» στα καλώδια χαλκού.

Ήδη από το 2012 έχει γίνει γνωστή η πρόθεση του κολοσσού των επικοινωνιών DT να επενδύσει το επονομαζόμενο vectoring για να διπλασιάσει την ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω VDSL. Το vectoring παρομοιάζεται με την τεχνολογία μείωσης του θορύβου στα ακουστικά αφού αναλαμβάνει να μειώσει τον «θόρυβο» στις διακίνηση δεδομένων σε καλώδια χαλκού. Ο χαλκός παραμένει το μέσο που ενώνει τα νοικοκυριά με τις υπαίθριες καμπίνες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (ΚΑΦΑΟ) και τα δίκτυα οπτικών ινών των εταιρειών επικοινωνιών. Κι αυτό καθώς, η αντικατάστασή του με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και μέσα σε αυτό, αυξάνει το κόστος και δεν αποτελεί συχνά επιλογή των παρόχων. Το vectoring μπορεί να επιτρέψει την μετάδοση δεδομένων με ταχύτητες διπλάσιες από αυτές που επιτυγχάνει σήμερα η τεχνολογία VDSL2 (100Μbit/s download, 40Mbit/s upload).

Στην τεχνολογία vectoring έχει αναφερθεί εκτενώς και ο επικεφαλής του Ομίλου DT,  René Obermann, σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2012, όπου αναφέρεται στην πρόθεση της DT να αξιοποιήσει την τεχνολογία vectoring για να υλοποιήσει τα σχέδια της εταιρείας επικοινωνιών να διπλασιάσει τον αριθμό των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Γερμανία από τα 12 στα 24 εκατομμύρια νοικοκυριά μέσα σε τέσσερα χρόνια, πραγματοποιώντας «ένα τεράστιο άλμα για την ευρυζωνικότητα στην Γερμανία».

Η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη και την Τεχνολογία και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του OTE, κας Claudia Nemat συναντήθηκε πρόσφατα με στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ στο Μαρούσι, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων που πραγματοποιεί στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες στην σφαίρα ευθύνης της. Βασικός στόχος σύμφωνα με την κα Νέματ είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών και των ομάδων του Ομίλου της Deutsche Telekom και η αποκέντρωση της ευθύνης, με τις εταιρείες σε κάθε χώρα να ηγούνται διαφορετικών έργων για λογαριασμό όλων των χωρών που συμμετέχουν, ενώ τα κεντρικά γραφεία στη Βόννη να επιτελούν κυρίως συντονιστικό ρόλο. Σε αυτό το  μοντέλο λειτουργίας, το οποίο η κα Νέματ αποκάλεσε «Ηνωμένες Εταιρείες της Ευρώπης», η πιο κατάλληλη εταιρεία ανά περίπτωση ηγείται του έργου για ολόκληρο τον Όμιλο. Όπως τονίστηκε, με τη νέα αυτή μορφή συνεργασίας επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη αξιοποίηση και διάχυση της τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης μεταξύ των χωρών που έχει παρουσία ο Όμιλος της DT στην Ευρώπη.

Ως παραδείγματα της νέας αυτής προσέγγισης της Deutsche Telekom Europe αναφέρθηκαν

  • η ανάθεση στα εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του ΟΤΕ της αξιολόγησης και των δοκιμών της νέας ευρυζωνικής τεχνολογίας Vectoring για λογαριασμό ολόκληρου του ομίλου της Deutsche Telekom και
  • η Ελλάδα (Cosmote) αναλαμβάνει τις υπηρεσίες και τα συστήματα τιμολόγησης της T-Mobile Ολλανδίας, όπως ήδη και για άλλες θυγατρικές της.
Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr