Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν υπήρξε ομοφωνία για την σύναψη Διεθνούς Συνθήκης για τις Επικοινωνίες

Δεν υπήρξε ομοφωνία για την σύναψη Διεθνούς Συνθήκης για τις Επικοινωνίες

Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την διεθνή συνθήκη για τις επικοινωνίες όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες του 2012 σε Διεθνή Διάσκεψη στο Ντουμπάι. Η άρνησή τους αποδίδεται στο αίτημα να έχουν όλα τα κράτη ίσα δικαιώματα στην διακυβέρνηση του Διαδικτύου. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ελλάδα.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συνυπογράψουν την προτεινόμενη ως «διεθνή συνθήκη για τις επικοινωνίες» όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες του 2012 σε Διεθνή Διάσκεψη στο Ντουμπάι. Η άρνησή τους αποδίδεται στο αίτημα να έχουν όλα τα κράτη ίσα δικαιώματα στην διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ελλάδα, λίγο πριν η Διεθνής Συνθήκη τεθεί υπό ψήφιση, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα, η Δανία, η Ιταλία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Κόστα Ρίκα, η Κένυα και η Χιλή, 80 χώρες συνολικά δήλωσαν πως θα χρειαστεί να συμβουλευτούν τις κυβερνήσεις τους πριν συνυπογράψουν το αμφιλεγόμενο κείμενο. Τα υπόλοιπα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών σε σύνολο 193 χωρών, υπέγραψαν την Συνθήκη.

Δεδηλωμένος στόχος της Διεθνούς Διάσκεψης που συγκάλεσε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών ITU και διήρκεσε 12 ημέρες ήταν να αναθεωρηθούν οι κανονισμοί που διέπουν την λειτουργία του Διαδικτύου, αφού, 24 χρόνια μετά την συγγραφή τους, είχαν καταστεί απαρχαιωμένοι και θα αφορούσε τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του spam, ή να επεκταθεί η πρόσβαση στο Ίντερνετ. Εντούτοις, το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης που ανέκυψε ήταν εάν ή όχι είναι αναχρονιστικό να παραμένει στα χέρια των ΗΠΑ, ως κληρονομιά από τον πρόγονο του Ίντερνετ, το ARPAnet, η απόφαση για το ποιος θα χειρίζεται το μητρώο διαδικτυακών διευθύνσεων.

Μπορείτε να διαβάσετε το τελικό κείμενο από την WCIT 2012, έτσι όπως δημοσιεύεται από την ITU.

Οι ΗΠΑ αντέταξαν πως με το σύστημα αυτό (και μέσω της ICANN), οι μηχανικοί μπορούσαν να λαμβάνουν τάχιστα αποφάσεις, ως μέρος ενός οικοσυστήματος στο οποίο συμμετέχουν οργανισμοί από διάφορους τομείς -ιδιώτες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Επίσης, υποστήριξαν ότι χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να νομιμοποιηθεί η λογοκρισία στο Διαδίκτυο αλλά και οι επεμβάσεις κυβερνήσεων στην λειτουργία διαδικτυακών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων εκείνες που παρέχουν υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, το Google και το Facebook.

Πάντως, απορρίφθηηκε η πρόταση που υπέβαλλαν Ρωσία, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Αλγερία και Σουδάν με την οποία ζητούσαν ίσα δικαιώματα στην απόδοση ονομάτων και αριθμών στο Διαδίκτυο.

Οι ΗΠΑ αλλά και κράτη από την Ευρώπη επανέλαβαν λίγο πριν ολοκληρωθεί η Διεθνής Διάσκεψη ότι οι κανονισμοί του Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, ITU, ενός οργάνου του ΟΗΕ, δεν θα έπρεπε να αφορούν στην διακυβέρνηση του Διαδικτύου. Στο ίδιο θέμα επανήλθαν οι συζητήσεις όταν μπλοκ χωρών από την Αφρική ζήτησαν να συμπεριληφθεί στην υπό διαμόρφωση Διεθνή Συνθήκη άρθρο που θα αναγνώριζε το δικαίωμα πρόσβασης όλων των μελών της ITU στις διεθνείς υπηρεσίες επικοινωνιών (κάτι που τελικά, μετά τις πιέσεις, περιλαμβάνεται στα παραρτήματα). Με αυτή την αφορμή, οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι αποχωρούν χωρίς να υπογράψουν την Διεθνή Συνθήκη από την WCIT 2012, μεταδίδει το BBC.

Το αποτέλεσμα της διεθνούς αυτής διάσκεψης χαρακτηρίζεται ως «νίκη για το ελεύθερο και ανοικτό Διαδίκτυο», αφού η ITU δεν μπορεί να επιβάλλει στα κράτη όσα περιλαμβάνονται στην Συνθήκη -θα πρέπει να ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια και όταν αυτό συμβεί από όλα τα κράτη-μέλη της ITU, θεωρείται δεσμευτική.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024