Μια από τις δυνατότητες που προσθέτει στα smartphone το ανανεωμένο εκ βάθρων λειτουργικό σύστημα της Microsoft είναι ο έλεγχος της κίνησης δεδομένων, από την ακρίβεια του οποίου εξαρτάται εάν ο χρήστης θα υποστεί το διαβόητο σοκ του λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας. Στα Windows Phone 8 η λειτουργία ονομάζεται Data Sense.

  • Με τον «αισθητήρα δεδομένων» στα Windows Phone 8, το λειτουργικό συμπιέζει τις ιστοσελίδες ώστε να επιτρέψει ακόμα και τον διπλασιασμό των επισκέψεων διατηρώντας τον αριθμό των διακινούμενων ΜΒ στο ίδιο επίπεδο. Κάτι ανάλογο είχε ανακοινώσει η Nokia για τα οικονομικά τηλέφωνα με τον Nokia Browser 2.0.
  • Αυτόματη εναλλαγή σε διαθέσιμο Wi-Fi: Επίσης, το Data Sense θα αναλαμβάνει να εντοπίζει παρακείμενα σημεία ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi στον χάρτη και να μεταφέρει την κίνηση στο πλησιέστερο, απαλλάσσοντας το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Ταυτόχρονα, ο χρήστης δεν ξοδεύει ΜΒ από την προπληρωμένη προβλεπόμενη κίνηση του συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας.


Smartphone με Windows Phone 8 έχουν ανακοινώσει η Samsung (ATIV S), η Nokia (Lumia 920, 820) και η HTC (Windows Phone 8S by HTC, Windows Phone 8X by HTC).

  • «Ένοχα» app: Η εφαρμογή Data Sense εμφανίζει την κίνηση που προκάλεσε κάθε app, πληροφορία επίσης χρήσιμη  για την ελεγχόμενη αξιοποίηση των ΜΒ του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας.
  • Στο live tile που μπορεί ο χρήστης ενός smartphone με Windows Phone 8 να καρφιτσώσει στην αρχική του οθόνη, το Data Sense δείχνει τα υπολειπόμενα ΜΒ του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας.

Ως τώρα, υπάρχουν app για τον έλεγχο του κόστους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες, πάντοτε όμως, ακόμα και όταν αναπτύσσονται από τις ίδιες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δεν αποτελούν τεκμήριο για την αμφισβήτηση ενός φουσκωμένου λογαριασμού. Κι αυτό καθώς, δεν συνδέονται με τα συστήματα τιμολόγησης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, όπου καταγράφονται τα πραγματικά στοιχεία κίνησης δεδομένων. Στην ανακοίνωση της Microsoft η αναφορά στο Data Sense αφορούσε την πρώτη συνεργασία με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, και συγκεκριμένα με την Verizon στις ΗΠΑ, «με περισσότερους παρόχους να αναμένονται το 2013».

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία