H AMD ανακοίνωσε στις 15 Μάη 2012 την δεύτερη γενιά των επεξεργαστών της που συνδυάζουν στο ίδιο τσιπ την κεντρική επεξεργασία και τον σχεδιασμό γραφικών καθώς και τα υποσυστήματα και τους διαύλους για την επικοινωνία τους. Οι Trinity της AMD, η δεύτερη γενιά των λεγόμενων APU στη σειρά A της AMD, θα επιτρέψουν την κατασκευή εξαιρετικά λεπτών φορητών υπολογιστών, υπολογιστών γραφείου υπό μορφή all-in-one αλλά και υπολογιστών για οικιακό κινηματογράφο.

  • Οι Trinity θα έχουν στο ίδιο τσιπ CPU με δύο ή και τέσσερις πυρήνες και GPU με έναν πυρήνα.

Τον Ιούνιο αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα πρώτα συστήματα στις ΗΠΑ, με πρώτο το Sleekbook της Hewlett Packard. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό φορητό υπολογιστή που μοιάζει με την εκδοχή της AMD για τα Ultrabook της Intel (ο όρος καθιερώθηκε από την Intel).

  • Η AMD υπόσχεται αυτονομία 12 ωρών, όχι μόνο στα ultrathin notebook αλλά και στα παραδοσιακά notebook που θα φέρουν Trinity.

Οι επεξεργαστές που προτείνει η AMD ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων Accelerated Processing Unit ή APU που έχει εισάγει η εταιρεία ήδη από τον Ιανουάριο του 2011.

Δείτε ένα βίντεο στο οποίο εξηγείται γιατί η AMD κάνει την μετάβαση στις APU, συνδυάζοντας στο ίδιο τσιπ την κεντρική επεξεργασία με την επεξεργασία γραφικών (CPU και GPU μαζί), χωρίς την ανάγκη για την προσθήκη ξεχωριστής κάρτας γραφικών.

Εν ολίγοις, η συνύπαρξή τους θεωρείται ότι αποφέρει πολλαπλά οφέλη στις συνολικές επιδόσεις του συστήματος. Οι δυνατότητες επεξεργασίας της μονάδας που μέχρι πρότινος ήταν αφιερωμένη στα γραφικά, μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες εργασίες εάν ο κώδικας των εφαρμογών το επιτρέπει, η επικοινωνία μεταξύ των υποσυστημάτων CPU και GPU επιταχύνεται, η κατανάλωση ισχύος μειώνεται, όπως και το κόστος (σε σχέση με την αγορά ξεχωριστής κάρτας γραφικών) και άλλα.

Η AMD ανακοίνωσε τους Trinity και με αυτούς υπόσχεται αύξηση στις επιδόσεις (κατά 29%) χάρη στους πυρήνες της CPU που ονομάζει Piledriver και την τεχνολογία AMD Turbo Core, η οποία αναλαμβάνει να διαχειριστεί δυναμικά την διανομή ισχύος μεταξύ της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας και αυτής των γραφικών ανάλογα με τις ανάγκες της εφαρμογής που εκτελείται. Η AMD υποστηρίζει ότι έτσι η συχνότητα λειτουργίας μπορεί να φτάσει έως τα 3,2GHz.

Σε ότι αφορά στην δύναμη επεξεργασίας γραφικών, η AMD αναθέτει το απαιτητικό αυτό έργο στη σειρά AMD Radeon HD 7000, που εκτιμά ότι θα αποφέρει αύξηση κατά 56% στις επιδόσεις σε σχέση με την πρώτη γενιά. Μαζί, λέει η AMD, η CPU και η GPU έχουν επιδόσεις πολλαπλάσιες αυτών από τους ταχύτερους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86.

Επίσης, η AMD υπόσχεται αυτονομία 12 ωρών. Η εταιρεία υπόσχεται καλύτερες επιδόσεις από την πρώτη γενιά A-Series APU μειώνοντας την κατανάλωση στο μισό.

  • Ενδεικτικά αναφέρει η AMD ότι, με την τεχνολογία AMD Start Now, ο υπολογιστής συνεχίζει την λειτουργία από το sleep mode σε δύο δευτερόλεπτα και κάνει boot σε 10 δευτερόλεπτα.

Επιπλέον σημειώνει η εταιρεία, ότι οι χρήστες δεν θα χρειαστεί να κάνουν συμβιβασμούς στην ποιότητα προβολής χάρη στη μηχανή γραφικών των Radeon. Αναμένεται λοιπόν να δούμε εξαιρετικά λεπτά notebook με διπύρηνες APU (17W)και τετραπύρηνες (25W) APU της AMD A-Series. Μάλιστα, θα ξεχωρίζουν από τα ειδικές ετικέτες σε χρώμα αλουμινίου που αναγράφουν VISION Technology (σε διάφορα επίπεδα τιμών).

Η AMD υπόσχεται ακόμα σημαντικές βελτιώσεις στην ψυχαγωγία από τον υπολογιστή. Θα βελτιώνει εικόνες και βίντεο ώστε τα χρώματα και οι αντιθέσεις να είναι πιο πλούσια, θα σταθεροποιεί βίντεο, θα δίνει προτεραιότητα στην μετάδοση βίντεο με τεχνολογία ροής (streaming), θα υποστηρίζει το video chat μέχρι και τεσσάρων ανθρώπων με ποιότητα True HD,  θα υποστηρίζει την μετατροπή βίντεο για το μοίρασμα μεταξύ διαφορετικών φορμά και συσκευών και θα κάνει αποκωδικοποίηση H.264, MPEG-2, VC-1, MVC, DivX και WMV.

Σε ότι αφορά στα παιχνίδια, η AMD σημειώνει ότι οι νέες APU υποστηρίζουν AMD Radeon dual graphics που αυξάνει τις επιδόσεις έως και 75% όταν στην APU προστεθεί ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Η επιλογή αυτή επιτρέπει την υποστήριξη DirectX 9 για παλαιότερους τίτλους παιχνιδιών και χρησιμοποιεί τα νέα AMD CrossFire Technology Profiles.

Πάντως, αν και αναγνωρίζεται ότι η AMD εμφανίζεται να έχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν σε ότι αφορά στις επιδόσεις στα γραφικά, αλλά και στην κατανάλωση έχει να αντιμετωπίσει την Intel, και τον δεκαπλάσιο ή και δεκαπενταπλάσιο αριθμό συστημάτων που θα φέρουν τα τσιπ της, αναφέρει ο Sergis Mushell, αναλυτής της Gartner στο BBC.

Διαβάστε σχετικά με τους Intel Ivy Bridge στο tech.in.gr

  • Τα πρώτα τσιπ με τρισδιάστατα τρανζίστορ
    Η Intel διέθεσε τους Ivy Bridge, τους πρώτους επεξεργαστές με πύλες 3-D, οι οποίες ελπίζει ότι θα της ανοίξουν διάπλατα το δρόμο προς τα smartphone και τα tablet. Η Intel άλλαξε το σχεδιασμό στο βασικό δομικό στοιχείο των τσιπ. Τα τρανζίστορ παρέμεναν ίδια επί πέντε και πλέον δεκαετίες. Αναμενόταν να φτάσουν τώρα, στο όριά του το Νόμο του Μoore, που προβλέπει τακτικό διπλασιασμό της επεξεργαστικής ισχύος χάρη στην διαρκή συρρίκνωσή τους

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr