Η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει αναπτύξει 40 έργα ανοικτού λογισμικού, έχει διαθέσει 500 router σε 40 περιοχές της Ελλάδας για το OpenWifi και 630 υπολογιστές OLPC σε 35 τάξεις ανά την Ελλάδα και δρα για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia, απέστειλε επιστολή προς όλα τα κόμματα με τις προτεραιότητες που θεωρεί ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει οποιαδήποτε εθνική στρατηγική για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, προτεραιότητα όλων θα πρέπει να αποτελεί «η βελτίωση της ζωής του πολίτη μέσω της χρήσης των τεχνολογιών». Η ΕΛ/ΛΑΚ και δη, τα 26 Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικά ιδρύματα και κοινωφελείς φορές που συμμετέχουν στην Εταιρεία, ζητούν βιώσιμη ανάπτυξη, «αποφεύγοντας την απλή διανομή αδειών λογισμικού, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί του οποίου δεν ανήκουν καν σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων».

Επίσης προτείνεται να δοθεί μέρος του ραδιοφάσματος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για δημόσιο αγαθό που μπορεί να αποτελέσει «κοινό αγαθό» και να διατεθεί για ελεύθερη κοινωνική χρήση. Όπως εξηγούν, έτσι, μεμονωμένοι πολίτες, ενώσεις και σωματεία, ιδιωτικές εταιρείες, φορείς του δημοσίου και Πανεπιστήμια θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συχνότητες αυτές για την ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών. Θα μπορούν επίσης να παρέχουν υπηρεσίες ασύρματης επικοινωνίας χωρίς την προηγούμενη λήψη άδειας από κάποια εντεταλμένη αρχή, αναφέρεται στην επιστολή. Διαβάστε περισσότερα για την πρόταση αυτή  στο δικτυακό τόπο της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

Στην ίδια επιστολή, χαρακτηρίζεται ως άμεση ανάγκη η αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας για την Διανοητική Ιδιοκτησία, «προκειμένου να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και να είναι σε θέση να υποστηρίξει μοντέλα καινοτόμου επιχειρηματικότητας».

Διαβάστε την επιστολή με τις προτάσεις Στρατηγικής για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο