Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόλτα στο θεματικό πάρκο Vagonetto στη Φωκίδα

Βόλτα στο θεματικό πάρκο Vagonetto στη Φωκίδα

Στο Vagonettο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά Θεματικά Πάρκα της Ευρώπης, θα ακολουθήσετε τα χνάρια των μεταλλωρύχων μέσα στις υπόγειες στοές με τα κοιτάσματα του βωξίτη.

Στο Vagonettο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά Θεματικά Πάρκα της Ευρώπης, θα ακολουθήσετε τα χνάρια των μεταλλωρύχων μέσα στις υπόγειες στοές με τα κοιτάσματα του βωξίτη. Με οπτικοακουστικά συστήματα ψηφιακής τεχνολογίας, θα γνωρίσετε την ιστορία των μεταλλωρύχων και της μεθόδους εξόρυξης μέσα σε ένα παλιό μεταλλείο στην καρδιά της Γκιώνας. Η ιστορία της εξόρυξης του βωξίτη, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου, διαδραματίζεται σε έξι διαφορετικές γλώσσες με τη βοήθεια συσκευών ατομικής ξενάγησης υψηλής τεχνολογίας.
To Vagonetto αποτελεί σήμερα ένα ιδιαίτερο, εναλλακτικό αξιοθέατο το οποίο έχει δεχθεί πάνω από 60.000 επισκέψεις από το Σεπτέμβριο του 2003. Επιπλέον, κάθε χρόνο το επισκέπτονται πολλά σχολεία, καθώς αποτελεί εγκεκριμένη εκπαιδευτική εκδρομή του Υπουργείου Παιδείας.
Το «φουτουριστικό» περιβάλλον στον ομφαλό της γης
εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους:
Η διαδραστική έκθεση αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «καλή πρακτική» στο πλαίσιο
των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης
.
Στην καινούργια διαδραστική Πτέρυγα Νέας Τεχνολογίας θα:

  • ανακατέψετε με το χέρι την κοσμική ύλη.
  • τρέξετε μαζί με τους κόκκους της αλουμίνας μέσα σε ένα βιομηχανικό σωλήνα.
  • κάνετε εικονική τσουλήθρα στα μόρια του μεταλλεύματος.
  • ταξιδέψετε στη μύτη ενός γιγαντιαίου γεωτρύπανου που αναζητά βωξίτη.

Τι θα δείτε στο Vagonetto;

  • Την υπόγεια Στοά «850», όπου αναβιώνει η καθημερινότητα των μεταλλωρύχων και η εξέλιξη των εξορυκτικών διαδικασιών. Το Vagonetto, το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες μέσα στα ορυχεία, σας μεταφέρει στo παλιό ορυχείο, για να κάνετε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, στο κέντρο της γης.
  • Την Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί διαχρονικά στα μεταλλεία βωξίτη.
  • Την Έκθεση Μεταλλευτικής Ιστορίας με τη Γεωλογική Αίθουσα, το Χημείο, τον Τοπογράφο και την Αίθουσα Αποκατάστασης Περιβάλλοντος.
  • Την καινούργια διαδραστική Πτέρυγα Νέας Τεχνολογίας. H περιήγηση είναι μια πολυδιάστατη βιωματική εμπειρία στα πλαίσια του «παίζω και μαθαίνω» και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη φορά που σε ένα θεματικό Πάρκο αξιοποιείται και η εκπαιδευτική διάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ετσι, στην κόκκινη αίθουσα, παρακολουθείτε ως ταινία το ταξίδι του βωξίτη μέχρι το έσχατο σημείο της μεταμόρφωσής του σε αλουμίνιο, και, με τη βοήθεια μίας μεγάλης οθόνης αφής, ανακαλύπτετε τον μαγικό κόσμο της ηλεκτρόλυσης. Στην πράσινη αίθουσα, ψάχνετε για βωξίτη και ακολουθείτε τα βήματα του γεωλόγου μέχρι να βρείτε τις πραγματικές ιδανικές συνθήκες για μία επιτυχημένη γεώτρηση. Και στην μπλε αίθουσα παρακολουθείτε τη μικρή Μαρία, κόρη και εγγονή μεταλλωρύχου να αφηγείται σαν παραμύθι την ιστορία των ορυχείων της Γκιώνας.

Πρακτικές Πληροφορίες
Το Πάρκο βρίσκεται στο 51ο χλμ στις εγκαταστάσεις της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά, κοντά στην ιστορική Γραβιά, μισή ώρα από την Ιτέα και τους Δελφούς. Οι εγκαταστάσεις στο Vagonetto προσφέρονται και για τη διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων και συναυλιών για 500 ατόμων, συνεδρίων για 140 άτομα, ενώ υπάρχει και εσωτερικός χώρος εκδηλώσεων για 500 άτομα.
Εάν θέλετε θα πιείτε ένα αναψυκτικό ή έναν καφέ υπάρχουν δύο αίθουσες, ενώ για τα αναμνηστικά σας υπάρχει το πωλητήριο στο οποίο θα βρείτε εφαρμογές αλουμινίου σε κοσμήματα, οικιακά σκεύη, και πολλά άλλα αντικείμενα.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά ανοικτό από τις 09.00 έως τις 17.00.

Εισιτήρια:
Η είσοδος κοστίζει από €8 έως €19.

Πληροφορίες: τηλ. 22650 78819, 22650 28826 φαξ 22650 28679

Δικτυακός Τόπος: www.vagonetto.gr

Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024