Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσκληση μόνο εάν βρεθεί λύση για την ονομασία, αποφάσισε το ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ

Πρόσκληση μόνο εάν βρεθεί λύση για την ονομασία, αποφάσισε το ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ

Να μην απευθύνει πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ αποφάσισε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ, μετά το ελληνικό βέτο για την υπόθεση της ονομασίας. Η γειτονική χώρα, όπως αποφασίστηκε στο Βουκουρέστι, θα λάβει πρόσκληση όταν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, γεγονός που οι 26 ηγέτες εύχονται να γίνει «το συντομότερο δυνατό».

28

Να μην απευθύνει πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ αποφάσισε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ, μετά το ελληνικό βέτο για την υπόθεση της ονομασίας. Η γειτονική χώρα, όπως αποφασίστηκε στο Βουκουρέστι, θα λάβει πρόσκληση όταν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, γεγονός που οι 26 ηγέτες εύχονται να γίνει «το συντομότερο δυνατό».

«Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση στη FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εργάσθηκαν σκληρά για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, αυτό -προς λύπη της Συμμαχίας- δεν συνέβη.

Κατόπιν τούτου, η Ατλαντική Συμμαχία δηλώνει πως ενθαρρύνει την χωρίς καθυστέρηση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συναίνεση μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, αλλά και την ευχή «να επιλυθεί σύντομα το θέμα της ονομασίας», εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίσθηκε σχετικώς διαλλακτικός, λέγοντας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο ότι ναι μεν δεν είναι ικανοποιημένος από τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια «για φίλους και συμμάχους».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να θέτει τις απαιτήσεις της στο ΝΑΤΟ, ότι η Γαλλία τής συμπαρίσταται και κατέληξε διατυπώνοντας την ευχή να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Χοσέ Θαπατέρο έκανε λόγο για «καλά τεκμηριωμένες ελληνικές θέσεις», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος άλλωστε από χθες είχε διατυπώσει τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις.

Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις επέδειξαν επίσης οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ισλανδίας της Ουγγαρίας, του Καναδά κ.ά. οι οποίοι ωστόσο τόνισαν την ανάγκη να λυθεί το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα της ονομασίας.

Επιφυλακτικότεροι ήταν οι εκπρόσωποι χωρών με σαφέστατη φιλοατλαντική άποψη, αρχής γενομένης από τους εκπροσώπους των χωρών της Βαλτικής. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε και αυτός ότι αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, αφού η πρόσκληση δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Από την ελληνική πλευρά, δηλώσεις έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες και δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας. Υπάρχει ευχή για όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας.

Η υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς το λαό της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει καλά και φιλικά αισθήματα απέναντί του: «Επιθυμούμε να δούμε τα Σκόπια να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας». Θα δουλέψουμε υπό τον κ. Νίμιτς και ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τη γείτονα, η κα Μπακογιάννη εξήγησε ότι η χώρα μας δεν θέλει να επιβάλει ονομασία, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα κοινώς αποδεκτό όνομα. Εξηγώντας γιατί η χώρα μας απέρριψε την πρόταση των Αμερικανών για ένταξη της ΠΓΔΜ με την προσωρινή τους ονομασία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι δεν ήταν μια πρόταση η οποία θα έλυνε το πρόβλημα, απλώς θα το κουκούλωνε και ακολούθως σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την θέληση και το έχει δείξει να βοηθήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα ακολουθήσει την ίδια τακτική και το Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα. Η περαιτέρω πολιτική μας θα είναι με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα.

Ανέφερε, τέλος, ότι το μήνυμα είναι δυνατό και ότι η Ελλάδα πέτυχε τους διπλωματικούς στόχους που είχε θέσει. Από εδώ και στο εξής θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια, είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση, έχοντας την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου, τη σύμπνοια των Ελλήνων πολιτών, παρουσίασε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο που είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση την ελληνική θέση για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Σκόπια: Παραβιάστηκε η Ενδιάμεση Συμφωνία

Απογοήτευση και νευρικότητα προκάλεσε η απόφαση στην πλευρά των Σκοπίων. «Είναι μία τεράστια απογοήτευση. Μας είχαν πει ότι είχαμε κάνει όλα όσα έπρεπε να κάνουμε αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και τη στρατιωτική συμβολή μας. Τιμωρούμαστε επειδή είμαστε Μακεδόνες», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

O Τζ.Μπους αναμένεται να έχει το απόγευμα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, παρά το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, η αντιπροσωπεία της γειτονικής χώρας θα αποχωρήσει νωρίτερα από τη Σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη πρόσκληση.

Ερωτηθείς για το ποιος μπλόκαρε την ένταξη, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε πως «όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Μακεδονίας, με εξαίρεση την Ελλάδα». Σε ό,τι αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε πως «δυστυχώς, η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε, γι αυτό και η κυβέρνηση (των Σκοπίων) θα πρέπει να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα».

«Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο και μια νέα κατάσταση, την οποία δεν είχαμε προηγουμένως. Η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε από τη μία πλευρά», δήλωσε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ίβιτσα Μπότσεφσκι. «Η Ενδιάμεση Συμφωνία λέει ξεκάθαρα ότι καμία από τις δύο χώρες δεν μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη της άλλης οπουδήποτε: σε διεθνείς οργανισμούς ή θεσμούς. Αυτό έγινε σήμερα, γι αυτό και είναι ένα νέο γεγονός. Είναι μια νέα κατάσταση», είπε ο κ. Μπότσεφσκι.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είπε πως «παρά το γεγονός ότι η Μακεδονία εκπλήρωσε τα κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν εντάχθηκε εξαιτίας ενός ζητήματος που δεν περιλαμβάνεται καθόλου στην ατζέντα της Συμμαχίας». «Πρόκειται για ένα ζήτημα δολοφονίας της μακεδονικής ταυτότητας» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ίβιτσα Μπότσεφσκι, σε ερώτηση εάν τα Σκόπια θα διακόψουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, απάντησε νωρίτερα ότι όλες οι σχετικές ενέργειες της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι το Τύπος της γειτονικής χώρας, μετά το ελληνικό βέτο. Η εφημερίδα «Βεστ» έχει υπέρτιτλο «Κατάφωρη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας» και κύριο τίτλο «Η Ελλάδα, ο μοναδικός μας εχθρός». Η «Ντνέβνικ», η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, κυκλοφορεί με τίτλο «Η Ελλάδα εμπόδισε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024