Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής διασυρμός για την προσπάθεια φίμωσης του Τύπου διά χειρός Πάνου Καμμένου

Διεθνής διασυρμός για την προσπάθεια φίμωσης του Τύπου διά χειρός Πάνου Καμμένου

Εντονες αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, καθηγητές και ανθρώπους του πνεύματος για τις συλλήψεις δημοσιογράφων - Επικριτικά άρθρα και σε ξένα μέσα ενημέρωσης

O διεθνής διασυρμός της Ελλάδα και οι οξύτατες αντιδράσεις στο εσωτερικό για τη σύλληψη δημοσιογράφων κατ’ εντολήν… Πάνου Καμμένου συνεχίζονται. Τρίτη ημέρα από τη στιγμή που οι αστυνομικοί πήγαν στα γραφεία της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για να συλλάβουν 7 δημοσιογράφους μετά από μήνυση για δημοσίευμα, και δε λέει να κοπάσει η κριτική κατά της κυβέρνησης για την προσπάθεια φίμωσης του Τύπου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι επίσημα κυβερνητικά χείλη μένουν ερμητικά κλειστά αν και θα περίμενε κανείς έντονες επικρίσεις από αριστερών προδιαγραφών στελέχη.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι η προσπάθεια να φιμωθεί κάθε αντίθετη άποψη έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα. Ευρωβουλευτές άλλωστε όπως η Ευα Καϊλή και η Μαρία Σπυράκη φέρνουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ηδη, ηχηρό χαστούκι στον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο έδωσε η Κομισιόν. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκφοβίζεται ο Τύπος» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση που της έγινε σήμερα σχετικά με τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος,

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σημείωσε ότι ο Τύπος δεν πρέπει να εκφοβίζεται σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο. Τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει την συγκεκριμένη περίπτωση ξεχωριστά εξέφρασε συνολικά το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του Τύπου και τις σε βάρος του διώξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως με σαφή τρόπο ο κ.  Γιούνκερ  έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως «η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή. Είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι μας που δέχονται εκφοβισμό, επίθεση ή και δολοφονούνται».

«Δεν υπάρχει δημοκρατία αν δεν υπάρχει ελευθεροτυπία»υπογράμμισε διευκρινίζοντας ακόμη ότι χρειάζεται «να βεβαιώσουμε ότι έχουμε τους κατάλληλους νομικούς θεσμούς που θα επιδιώξουν την απονομή της δικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι που άπτεται της ευθύνης των κρατών-μελών, ώστε να μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους».

Δημοσιεύματα

Παράλληλα, ύστερα από αίτημα του επίτιμου διεθνούς προέδρου του, Αθανασίου Χ. Παπανδρόπουλου,το διεθνές τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, δια του εκπροσώπου του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προσφεύγει στην αρμόδια Επιτροπή Προστασίας της Ελευθερίας του Τύπου για παραβιάσεις της ελεύθερης έκφρασης στην Ελλάδα.

H ΕΕΔ επικαλείται την πρόσφατη σύλληψη με την διαδικασία του αυτοφώρου, δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», καθώς και την καταδίκη του περιοδικού «Athens Review of Books» για δήθεν εξύβριση του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά.

«Το Σάββατο συνελήφθησαν προσωρινά στην Αθήνα ο αρχισυντάκτης, μια δημοσιογράφος και ο εκδότης της ελληνικής εφημερίδας Φιλελεύθερος. Προηγουμένως η εφημερίδα είχε υποστηρίξει ότι σπαταλώνται ευρωπαϊκά κονδύλια για πρόσφυγες και πως ανατίθενται έργα για την φροντίδα μεταναστών σε εταιρίες, οι οποίες φέρονται να συνδέονται με τον υπ. ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο. Αυτός κατέθεσε μήνυση σε βάρος τους. Στη συνέχεια η αστυνομία τους αναζήτησε, κάτι ασυνήθιστο για την Ελλάδα. Όταν ενημερώθηκαν, οι δημοσιογράφοι πήγαν αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα. Πέρασαν τη νύχτα σε κρατητήριο και μόλις το πρωί της Κυριακής ο δικαστής τους άφησε και πάλι ελεύθερους», γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Στην υπόθεση αναφέρεται με νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Associated Press, σημειώνοντας πως οι δημοσιογράφοι που πέρασαν από τη διαδικασία του αυτόφωρου μετά από μήνυση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή.

Σύμφωνα με το Associated Press «οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν κατόπιν καταγγελίας του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, του οποίου το υπουργείο χειρίζεται τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. Το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή φέρεται ότι ορισμένοι από τους αποδέκτες της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ήταν επιχειρηματίες συνδεδεμένοι με τον Καμένο».

«Δεν υποστηρίζουμε απλώς το ρεπορτάζ μας, αλλά θα συνεχίσουμε περαιτέρω», δήλωσε στο Associated Press, ο Παναγιώτης Λάμψιας, διευθυντής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και συμπλήρωσε πως «πλέον θα ασχοληθούν και άλλες εφημερίδες με την έρευνα».

«Είναι μια μάχη για την ελεύθερη έκφραση», ανέφερε ο εκδότης του “Φιλελεύθερου”, Θανάσης Μαυρίδης. «Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί. Και να τη θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση», δήλωσε.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό

Συνεχίζονται και στην Ελλάδα οι δηλώσεις καταδίκης της αντιδημοκρατικής προσπάθειας του Πάνου Καμμένου να φιμώσει τον Τύπο με διώξεις, συλλήψεις και απειλές. Σε νέα παρέμβασή του ο συνταγματολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι κακώς κρατήθηκαν οι δημοσιογράφοι, ακόμη κι ένα βράδυ στο κρατητήριο.

«Δεν μπορεί να έχεις αυτόφωρο έγκλημα για συκοφαντική δυσφήμιση, όταν είναι αμφίβολο εάν υπάρχει αυτή. Μπορεί να δοθούν διευκρινίσεις, μπορεί να γίνει επανόρθωση, να μη συντελεσθεί κανένα αδίκημα. Ένα έγκλημα είναι αυτόφωρο όταν είναι προφανές, όταν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τελείται έγκλημα. Εδώ είδατε ότι ο Εισαγγελέας χθες είπε για τους δημοσιογράφους του «Φιλελεύθερου», «δεν ξέρω εάν υπάρχει έγκλημα, θα κάνουμε μία προκαταρτική εξέταση». Άρα, πώς υπάρχει αυτόφωρο όταν δεν ξέρουμε εάν υπάρχει καν έγκλημα; Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση», τονίζει.

Αλλά και ο πνευματικός κόσμος, πέραν των πολιτικών εκφράζει την οργή του για τις μεθοδεύσεις Καμμένου και την εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης.

Πέραν της παρέμβασης του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι η φίμωση του Τύπου ήταν πάντοτε απαρχή ζοφερών εξελίξεων, κι άλλοι σπουδαίοι Ελληνες μίλησαν για το γεγονός.

Ο μεγάλος μας ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης τόνισε: «Αυτό είναι λογοκρισία και είναι απαράδεκτο ακόμη και σε μια δήθεν κιόλας Δημοκρατία Αριστερού Φασισμού. Πλήττει την ουσία ης Δημοκρατίας».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Βαρώτσος τονίζει: «Η πρακτική της σύλληψης δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη, απολύτως καταδικαστέα και παραπέμπει σε άλλες, σκοτεινές εποχές.

Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης έγραψε: «Το να διώκονται δημοσιογράφοι για εκείνα που έγραψαν είναι τρομοκρατία».

«Δυστύχημα για τη χώρα» χαρακτήρισε τις συλλήψεις ο Χρήστος Χωμενίδης ενώ ο γλύπτης Τάκις τόνισε: «Η ελευθεροτυπία είναι ΦΩΣ. Οι διώξεις για την ελευθερία του Τύπου είναι σκοταδισμός. Ντροπή».

Για προσπάθεια τρομοκράτησης κάνει λόγο ο καθηγητής Γ. Προκοπάκης: «Ο κ. Καμμένος θέλει τους δημοσιογράφους να αυτολογοκρίνονται ακόμη και για θέματα που βοά η Ευρώπη, για διασπάθιση των πόρων αλληλεγγύης».

«Τέτοιες επιθέσεις έχουν αποτέλεσμα στις λατινικού τύπου δημοκρατίες. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα λειτουργούν σαν μπούμερανγκ», τονίζει ο καθηγητής Μ. Νεκτάριος.

«Δείγμα αυταρχικής καθεστωτικής αντίληψης» χαρακτηρίζει τις συλλήψεις ο καθηγητής Π. Τσακλόγλου ο οποίος τονίζει ότι δεν είναι καλά μαντάτα για τον Τύπο.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024