Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ : Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ : Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε

Με σύνθημα «Γίνεται, μπορούμε», ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περιγράφει τους άξονες δια των οποίων η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και δεν θα μείνει στους ηττημένους της νέας εποχής

Για την αναγκαιότητα νέου κοινωνικού συμβολαίου για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και Πολιτείας, σχέση που τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει διαρραγεί τόνισε από την αρχή της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναγκαζόταν να σταματά σχεδόν στο τέλος κάθε πρότασής του την ομιλία του από τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Με πολλές αναφορές στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέδειξε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, μιλώντας για τον επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης.

«Στη σκιά ενός μεγάλου πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές και στο τέλος ενός ακόμη κύκλου ψέματος, η συγκυρία μετατρέπεται σε θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης. Στο χαμηλότερο σημείο ενός κατήφορου, που διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια. Και στο κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής, την οποία οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν οριστικά πίσω τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τονίζοντας ότι οι Έλληνες δεν θέλουν άλλα ψέμματα και ζητούν το αυτονόητο ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου επανεκκίνησης της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αναπτύσσοντας έξι εθνικούς στόχους για την «αναγέννηση της πατρίδας μας».

Επίσης, χωρίς να χαϊδεύει αυτιά και ξεκαθαρίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει για τη χώρα που ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αλλά μπορεί να τα καταφέρει με πολλή δουλειά και συντονισμένα βήματα παρουσίασε 14 κοστολογημένα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε αυτά προβλέπονται μείωση ΕΝΦΙΑ για όλους, μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, ειδικα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας ενέσεις τόνωσης της ψυχολογίας του ακροατηρίου του και δίνοντας ελπίδα, είπε πολλές φορές ότι με συγκεκριμένο σχέδιο και συντονισμένα βήματα «μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται».

Μιλώντας με ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της Ελλάδας και τις θετικές προοπτικές της, ο κ. Μητσοτάκης -αν και υποστήριξε ότι πολλές από τις απαιτήσεις των δανειστών οφείλονται στην έλλειψη αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης, κατάσταση που η δική του κυβέρνηση θα αλλάξει-, άσκησε κριτική στις αποφάσεις των δανειστών εταίρων, με αναφορά στους στόχους για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι θα τους πείσει να χαμηλώσουν τους στόχους.

Η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Αργεντινή αλλά ούτε Βενεζουέλα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτενή αναφορά έκανε και στο Σκοπιανό, μιλώντας για συμφωνία ντροπή και επαναλαμβάνοντας ότι «θα καταψηφίσει τη συμφωνία είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή»

«Έχει διαρραγεί το κοινωνικό συμβόλαιο»

Το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους έχει σπάσει, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, στο κράτος δικαίου, στις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα από την ανικανότητα της Πολιτείας να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες της, στην εθνική τραγωδία στο Μάτι.

«Η θεμελιώδης υπόσχεση που οφείλει να προσφέρει κάθε οργανωμένη κοινωνία, ότι η επόμενη γενιά θα ζει καλύτερα και ασφαλέστερα από την προηγούμενη, σήμερα δεν ισχύει στη χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στην πληγή του brain drain, στην απογοήτευση των εργαζομένων.

«Όπου πηγαίνω διαπιστώνω ότι ο ‘κοινωνικός ανελκυστήρας’ που ανέβασε στο παρελθόν πολλούς από τη φτώχεια στην ευημερία σήμερα έχει βραχυκυκλώσει. Κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας και τα ζητήματα της υπογεννητικότητας, της γήρανσης του πληθυσμού.

«Όλες αυτές οι διαπιστώσεις έχουν ένα ακόμη πιο δυσοίωνο υπόστρωμα: το «τίποτα δεν αλλάζει γιατί όλοι ίδιοι είναι» που έχει διαποτίσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας και μας εγκλωβίζει σε ένα σπιράλ εθνικής ηττοπάθειας και συρρίκνωσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ο κίνδυνος δεν πέρασε

«O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απορρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και ξεκίνημα νέας εποχής ευημερίας και ανάπτυξης.

«Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι πολίτες» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα επικαλούμενος το σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού ότι το δίλημμα για την Ελλάδα είναι αν θα πάει μπροστά ή πίσω.

«Αν πιστεύετε ότι η χώρα την τελευταία τετραετία πήγε προς τα εμπρός, ότι η ζωή η δική σας και των παιδιών σας έγινε καλύτερη, τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τίποτα. Αν όμως πιστεύετε, όχι απλά ότι αξίζουμε καλύτερα από τη σημερινή παρακμή και μιζέρια, αλλά και ότι μπορούμε να πάμε επιτέλους την Ελλάδα μπροστά, να κάνουμε την πατρίδα μας μια χώρα ασφαλή, υπερήφανη, ευημερούσα, τότε πάρτε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ζητώ από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους. Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

«Θα το πω ξεκάθαρα: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του. Δεν ζούμε σήμερα το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της νέας μεταπολίτευσης. Αλλά το τελευταίο. Τον θλιβερό επίλογο μιας εποχής που τελειώνει με πόνο και βουβή παραίτηση. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Του χρόνου θα έρθω στη ΔΕΘ για να την ….εγκαινιάσω

Βέβαιος ότι του χρόνου με τη στήριξη των πολιτών θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε «Θα έρθω σε μια στιγμή που η χώρα θα έχει πάρει πραγματικά μπροστά. Θα αγωνίζεται βέβαια ακόμη για να κλείσει πληγές. Αλλά θα βάζει ήδη στέρεα θεμέλια για το μέλλον».

«Πιστεύω στο μέλλον της Ελλάδας γιατί πιστεύω στους Έλληνες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας νέα αναφορά στο Μάτι ως απόδειξη ότι πάντα υπάρχει ελπίδα.

«Στο Μάτι, στα αποκαΐδια της καταστροφής, ξεπήδησε, από τα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας μια ακτίδα ελπίδας» είπε, κάνοντας αναφορά στην μαζική κινητοποίηση των απλών πολιτών, αλλά και στην αυτοθυσία των σωμάτων ασφαλείας.

Οι Έλληνες δεν θέλουν άλλα ψέμματα

«Οι Έλληνες ξέρουν πόσο σκληρή είναι η πραγματικότητα. Δεν θέλουν άλλα ψέματα. Και αυτά που ζητούν είναι τα αυτονόητα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μεταφέροντας όσα τους είπαν οι πολίτες και οι επαγγελματίες στις περιοδείες του σε όλην την Ελλάδα.

Ο έμπορος θέλει να πληρώνει λιγότερους φόρους και εισφορές, ώστε να έχει αξιοπρεπές εισόδημα, ο συνταξιούχος να παίρνει σύνταξη βάσει αυτών που πλήρωνε μια ζωή, ο εργαζόμενος να δουλεύει ασφαλισμένος και με δικαιώματα, ο φοιτητής να μην είναι το πανεπιστήμιο όμηρος τραμπούκων, ο δημόσιος υπάλληλος να υπάρχει αξιολόγηση της δουλειάς του και σαφείς εφαρμόσιμοι νόμοι ώστε να μπορεί να την κάνει σωστά για το δημόσιο καλό, ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Αυτή είναι η Ελλάδα. Μια Ελλάδα με χίλια πρόσωπα και ζωντανή ελπίδα. Μια Ελλάδα που δεν το έχει βάλει κάτω και που έχουμε υποχρέωση να μην τη διαψεύσουμε. Μια Ελλάδα που δεν περιμένει μόνο να της δώσουμε μια ανάσα αλλά να της ανοίξουμε την πόρτα στο μέλλον. Όχι με λαϊκισμό και ψέματα. Όχι με άλλο διχασμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι Έλληνες δεν ζητούν ούτε διορισμούς ούτε παροχές. Ζητούν ευκαιρίες. Δεν θέλουν να εγκλωβιστούν στη φτώχεια, αλλά να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην προκοπή. Ζητούν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, χωρίς να τους βάζει κάποιος συνεχώς εμπόδια. Και να κερδίσουν το μέλλον που τους αξίζει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται»

Εκφράζοντας την πρόθεση του το σημερινό μήνυμά του να είναι ευρύτερο «να αφορά τη συνάντηση των Ελλήνων με την αλήθεια της παρούσας στιγμής της ιστορίας μας. Να σηματοδοτεί το δρόμο μιας συνολικής αναγέννησης της πατρίδας μας» και επισημαίνοντας ότι «το 2021 θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση που οδήγησε στη θεμελίωση του κράτους μας» ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας».

«Έξι στόχοι που μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Μακριά από τις ταμπέλες του παρελθόντος που δεν λένε τίποτε, ειδικά στους νέους μας που βλέπουν τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης απευθύνοντας κάλεσμα στην κοινωνία.

Οι 6 εθνικοί στόχοι

Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους.

Τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μειωθούν οι ανισότητες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους».

«Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους».

Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι «αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου».

Δεύτερος στόχος: Οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις

Με εθνικό σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό».

Στόχος τρίτος: Πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες.

Σημαίνει, συνέχισε, «φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Ακόμη, ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία, με   χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία

Αυτό σημαίνει, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις Δημοκρατίας

«Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στόχος έκτος: Επανάκτηση της ισότιμης σχέσης με τους εταίρους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

«Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και που αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο».

«Πρέπει να τρέξουμε»

«Δεν φοβάμαι να βάλω φιλόδοξους στόχους» τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας το κάλεσμα του σε μια Συμφωνία Αλήθειας πριν δύο χρόνια πάλι από το βήμα της ΔΕΘ. «Την τήρησα και θα συνεχίσω να την τηρώ» είπε.

«Πέρσι σας είπα ότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και ισχύει, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Φέτος όμως είμαι εδώ για να σας πω, με απλά και συγκεκριμένα λόγια, τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει για να ξαναπάρει η χώρα την αξία που της αναλογεί. Και για να σας πείσω για κάτι που, βαθιά μέσα σας, το ξέρετε ήδη. Ότι μπορούμε να το πετύχουμε» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε πολλές «τονωτικές ενέσεις» στην ψυχολογία των ακροατών του, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει ότι το σχέδιο του είναι εύκολο.

«Θα ξεκινήσω με μια απλή αλήθεια: πρέπει να τρέξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «την ώρα που η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση ο κόσμος προχώρησε και πρέπει να τον προλάβουμε».

«Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα, γεμάτη απειλές, αλλά και ευκαιρίες» τόνισε.

Αναφερόμενος στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοτεχνολογίας, των αυτοκινούμενων οχημάτων, της καθαρής ενέργειας, που «έρχονται ολοταχώς και θα αλλάξουν ξανά τη ζωή μας, πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα όσα έχουν ήδη συμβεί τα τελευταία πενήντα χρόνια» ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα κινδυνεύει σε αυτή την ιστορική καμπή να βρεθεί στην πλευρά εκείνων που θα μείνουν πίσω».

«Πρέπει, όμως, την ευκαιρία αυτή να την αρπάξουμε γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει η οικονομία μας να απογειωθεί».

Δυνατότητα ανάπτυξης με ρυθμό 4% τα επόμενα 10 χρόνια

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για να φτάσουμε στην οικονομική επιτυχία και ότι η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να σέρνεται και να γερνάει τα επόμενα 40 χρόνια, όπως λένε κάποιοι ξένοι, τόνισε ότι «η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%. Το χρέος της να μειωθεί δραστικά».

«Τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν είναι εύκολο «απαιτεί δουλειά σκληρή, σοβαρότητα, ρεαλισμό, προσήλωση στο στόχο, αλλά οικονομικά είναι εφικτό».

Υπερθεματίζοντας ανέφερε ότι «όλοι οι αυτόματοι σταθεροποιητές της οικονομίας, επενδύσεις, απασχόληση, αξίες γης, αξίες ακινήτων, χρηματιστήριο, είναι τόσο συμπιεσμένοι, ώστε κρύβουν 7-8 μονάδες πρόσθετης ανάπτυξης αν τους απελευθερώσεις. Μόνο οι επενδύσεις, που σήμερα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, μπορούν και μόνες τους ακόμα να μας δώσουν αυτό το πρόσθετο ποσοστό».

Οι πιστωτές δεν μας εμπιστεύονται και μας υποτιμούν

Επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία του με την απαίτηση των δανειστών για επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε σε μεγάλο βαθμό την επιμονή τους στην καχυποψία τους απέναντι στην Ελλάδα.

«Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η θέληση να φτιαχτεί το κράτος, να ελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά του πελατειακού κρατισμού και να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις και ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες.  Ότι τα λάθη του παρελθόντος έγιναν μάθημα και ότι έχει ληφθεί η απόφαση για αλλαγή πορείας. Κάνουν λάθος και είμαστε αποφασισμένοι να τους αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει.»

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και στα μνημόνια, θέτοντας προ των ευθυνών τους τους δανειστές.

«Υποτιμούν όμως και κάτι άλλο, ή μάλλον προτιμούν να το ξεχνάνε. Το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα -και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή- εφαρμόζεται στην Ελλάδα».

«Ένα πρόγραμμα που στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και τις μικρότερες επενδύσεις στην Ευρώπη σκότωσε τα κίνητρα για δημιουργία και εργασία με παρανοϊκούς φόρους και εισφορές. Φόρεσαν μια θηλιά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαμαρτύρεται ότι πνίγεται. Τους ρωτώ ευθέως: Θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα;»

Τέλος στα υπερπλεονάσματα

Τονίζοντας ότι η ΝΔ «θα κόψει τη θηλιά των δανειστών και η Ελλάδα θα πάρει ανάσα» ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι  «το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων, που προήλθαν από την εμμονή της κυβέρνησης να υπερφορολογεί απαλλοτριώνοντας την παραγωγική Ελλάδα για να μοιράζει στη συνέχεια  κρατικοδίαιτη επαιτεία».

«Αυτό θα κάνουμε, μειώνοντας παντού τη φορολογία και τις εισφορές. Επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Μείωση φορολογίας

Η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

*Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

*Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%. Γιατί μόνο με τη συνεργασία μπορεί να εξασφαλίσει ποιότητα και ποσότητα και να πουλήσει το προϊόν του σε τιμή ακόμα και διπλάσια στις μεγάλες ξένες αγορές.

*Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

*Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα.

Και με επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.

Ώστε το κέρδος να αποκατασταθεί στη συνείδηση όλων ως αυτό που πράγματι είναι: κίνητρο για δημιουργία, αναγκαίος και αναντικατάστατος μοχλός της οικονομικής προόδου.

*Στους μικρομεσαίους θα δώσουμε εργαλεία και χρηματοδότηση για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ώστε να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

*Και μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.  Έναν άδικο κεφαλικό φόρο που είναι ταυτισμένος με την Ελλάδα της κρίσης.

Ισχυρά κίνητρα θα προσφέρουμε και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Δεν μπορούμε να πετύχουμε σημαντική αύξηση επενδύσεων αν δεν ξανασταθεί στα πόδια της η οικοδομή.»

«Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας. Προσέξτε όμως. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών. Έτσι ώστε τα σπίτια μας να γίνουν φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά και να αυξηθεί η αξία τους στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι «πεπεισμένος ότι η μείωση της φορολογίας θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση. Με σημαντικά μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, τα κίνητρα για φοροδιαφυγή μειώνονται».

Επίσης αναφερόμενος στη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις είπε ότι «έχω προτείνει μία συμφωνία αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει αποδεκτή. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, θα απλοποιήσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα βοηθήσουμε τη ρευστότητα. Και εκείνοι θα πληρώνουν τους φόρους τους και θα φροντίζουν τους εργαζομένους τους κάνοντάς τους συμμέτοχους στην επιτυχία τους. Στο δικό τους πρόσωπο πρέπει να καθρεφτίζεται κάθε επιτυχημένη επιχείρηση. Μικρή ή μεγάλη. Με άλλα λόγια οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και απέναντι στην κοινωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε επίσης να τονίσει ότι ακριβώς επειδή «η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση, η μείωση της φορολογίας είναι συνδεδεμένη με το νοικοκύρεμα των κρατικών δαπανών».

Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα

«Ο κ. Τσίπρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «παραδίδει μια χώρα, η οποία πρακτικά βρίσκεται εκτός αγορών με το κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους να ξεπερνά κατά πολύ το 4%.»

»Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μειώσω το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για να μπορούμε να δανειζόμαστε επιτέλους από τις αγορές, όπως όλες οι κανονικές χώρες. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα».

«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι κλειδί για να μας εμπιστευθούν και πάλι οι επενδυτές. Στο λαϊκισμό, την ιδεοληψία και την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης θα αντιπαραβάλλουμε τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και τη σοβαρότητα» τόνισε.

Στο πλαίσιο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και πλήρη κατάργηση των capital controls.

Τόνισε δε ότι «μόνο με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας μπορούμε να διεκδικήσουμε, σε δεύτερο χρόνο, το μεγάλο εθνικό στόχο. Που δεν είναι άλλος από την μείωση των εξοντωτικών πλεονασμάτων ύψους 3.5% που δέχτηκε αμαχητί ο κ.Τσίπρας. Και θα τον πετύχουμε τον στόχο αυτό γιατί είναι το σωστό όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και για τους πιστωτές μας».

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Νέο Ασφαλιστικό

Εκτενή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ασφαλιστικό, επαναλαμβάνοντας ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ένας κακός νόμος και θα καταργηθεί.

Εξηγώντας την επιλογή αυτή ανέφερε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία.

«Γιατί να δουλέψει κάποιος περισσότερο αν γνωρίζει ότι τελικά θα πάρει λίγο-πολύ την ίδια σύνταξη; Πώς θα κάνουν οι επιχειρήσεις πολλές προσλήψεις όταν το κόστος εργασίας αυξάνεται υπέρμετρα λόγω των υψηλών εργοδοτικών εισφορών; Και γιατί να δηλώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα πραγματικά του εισοδήματα όταν το ύψος των εισφορών είναι δυσβάστακτο; Και ποιος νέος έχει σήμερα κίνητρο να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα αν πιστεύει ότι δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύοντας τα τρωτά σημεία του νόμου.

«Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ανέπτυξε το σχέδιο της ΝΔ για το Ασφαλιστικό.

Όπως εξήγησε, διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. «Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό είναι το δίκαιο και θα γίνει πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης παραπέμποντας στο γνωστό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εισφορές, συνέχισε, «για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%. Έτσι θα βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα για τους μισθωτούς και θα διευκολύνουμε τις προσλήψεις για τους ανέργους.»

» Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι προσέξτε αυτή τη διατύπωση γιατί κάποιοι θέλησαν να την διαστρεβλώσουν αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.»

» Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όπως ήδη γίνεται σήμερα με τα αντίστοιχα επαγγελματικά ταμεία, τα οποία και θα ενισχύσουμε».

Σε ότι αφορά την εποπτεία και τον έλεγχο του συστήματος, είπε ότι «όλα αυτά θα γίνονται πάντα υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας».

«Και προπαντός θα ξέρει ότι τα χρήματα αυτά ανήκουν στον ίδιο και κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να του στερήσει τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις του. Τέλος, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

Είναι αυτονόητο, τόνισε, ότι στο νέο αυτό ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο.

«Αντίστοιχες μεγάλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις έγιναν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήρθε η ώρα να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα. Αλλά βέβαια κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο αν η οικονομία δεν δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές

Νέες θέσεις εργασίας σημαίνει νέες επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την επιχειρηματικότητα».

«Και είναι ατέλειωτες οι προοπτικές για επενδύσεις στην πατρίδα μας. Είμαστε προικισμένοι με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα» πρόσθεσε ο αρχηγός της ΝΔ, μιλώντας για ευκαιρίες επενδυτικής έκρηξης και απαρριθμώντας τους οικονομικούς τομείς που προσφέρονται (τουρισμός, πολιτισμός, ενέργεια, μεταφορές, νέα τεχνολογία, πρωτογενής τομέας, βιομηχανία, logistics, υγεία, παιδεία, με ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα φέρουν φοιτητές από το εξωτερικό).

«Μπορούν όλα αυτά να γίνουν παντού στη χώρα, αλλά ειδικά εδώ στην Βόρειο Ελλάδα. Με μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές. Θα υπάρχει μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις».

Ανασυγκρότηση του κράτους

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην ανασυγκρότηση του κράτους, «δεσμευόμαστε για κράτος λιτό και αποτελεσματικό που θα ξοδεύει λιγότερα και θα προσφέρει πολύ περισσότερα».

«Για εμάς το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται μονοπωλιακά από το κράτος. Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

«Από τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία έχουν να ωφεληθούν όλοι. Ακόμη και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η νοοτροπία μεγάλου δημόσιου τομέα δεν τους ωφέλησε. ‘Κλαδεύονταν’ οι ικανοί. Προωθούνταν οι κομματικοί φίλοι και έμπαιναν στον αρχείο όσες ιδέες μπορούσαν να επιταχύνουν τις υποθέσεις των πολιτών και να μειώσουν το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Έχω ξεκαθαρίσει, από την πρώτη στιγμή, ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θέλουμε τους δημόσιους υπαλλήλους αρωγούς στην προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους.»

» Θα τους στηρίξουμε εξασφαλίζοντάς τους αξιοκρατία, διαφάνεια, επιμόρφωση και κατάρτιση. Ώστε να ηγηθούν στην προσπάθεια για πραγματικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.»

» Κλειδί θα είναι ένα απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης στο οποίο όμως δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση».

Ενισχύουμε έμπρακτα την τοπική αυτοδιοίκηση, πρόσθεσε. «Και το 2021 εφαρμόζουμε μια τολμηρή μεταρρύθμιση που ενισχύει την τοπική διαφάνεια και λογοδοσία.  Μεταφέρουμε την αρμοδιότητα για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους. Είναι μια μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στην Ελλάδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

«Σύγχρονο, επιτελικό Κράτος λοιπόν στην υπηρεσία των πολλών, όχι κομματικό παραμάγαζο στην υπηρεσία των κολλητών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το πρόγραμμα της ΝΔ και στην στήριξη των αδύναμων στρωμάτων.

«Η πραγματική λύση απέναντι στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα. Είναι πρώτα απ’ όλα οι σταθερές δουλειές. Και αυτές μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων. Οι μακροχρόνια άνεργοι θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι. Όπως θα ωφεληθούν και από ένα τολμηρό πρόγραμμα επανακατάρτισης για να αποκτήσουν τις δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας. Δεν θέλουμε ανθρώπους παγιδευμένους στη φτώχεια, εξαρτημένους για πάντα από επιδόματα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης προανήγγειλε την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας -και είναι δυστυχώς πάρα πολλοί- θα κερδίσουν από την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα».

«Οι εργαζόμενοι θα στηριχθούν και από την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για να σταματήσουν τα πλασματικά ωράρια και υποκλοπή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο δε κατώτατος μισθός, είπε, θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας.

Καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών θα παίξει και η ρύθμιση για τα χρέη που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. «Σε όσους χρωστούν μικρά ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες, τους λέω ότι οι παλιές οφειλές θα πάψουν να είναι θηλιά στο λαιμό τους. Καθιερώνουμε μια ενιαία ρύθμιση οφειλών. 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι με τους κακοπληρωτές «θα είμαστε αμείλικτοι».

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τα νέα ζευγάρια. «Κατεξοχήν θύματα της κρίσης, θα τα διευκολύνουμε με κουπόνια ύψους 180 ευρώ μηνιαίως που θα δίνουν στα παιδιά τους πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου. Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ασφάλεια και κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου

Αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο θέμα της ασφάλειας με καλύτερη αξιοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Για να επανέλθει η ασφάλεια στις πόλεις μας καταρχάς πρέπει να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της […] Αρκεί η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η επαναφορά ευέλικτων μονάδων, γρήγορης και άμεσης επέμβασης».

Επανάλαβε δε εμφατικά ότι «θα καταργήσουμε αμέσως τον νόμο Παρασκευόπουλου που έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου.»

»Και θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία που δυστυχώς είναι ένα δίχτυ με μεγάλες τρύπες για να ξεγλιστράνε πολλοί από τη δικαιοσύνη και τις φυλακές. Από τους τρομοκράτες και τους ισχυρούς του χρήματος μέχρι τους κάθε λογής μπαχαλάκηδες. Το οικονομικό έγκλημα και τα μαφιόζικα κυκλώματα της νύχτας θα μπουν στο στόχαστρο της επόμενης κυβέρνησης».

Για μένα δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα

Με ενωτικό μήνυμα έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

«Για μένα δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το κοινό μας σπίτι. Εκεί που ενώνεται το μπλε του ουρανού και της θάλασσας ατενίζουμε όλοι μαζί τον κοινό μας ορίζοντα. Η πατρίδα μας δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Η Ελλάδα είμαστε όλοι εμείς. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες εδώ και άλλοι τόσοι σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και το να σηκωθεί όρθια η πατρίδα μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Και θέλει από όλους μας να κάνουμε την υπέρβαση. Γίνεται. Μπορούμε».

«Απευθύνομαι σήμερα όχι μόνο προς τους πολίτες που ψήφισαν την παράταξή μας αλλά σε όλους. Και ανάμεσα τους στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Θέλω να τους στείλω ένα απλό και καθαρό μήνυμα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος.»

» Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία. Ένα αντίστοιχο αίτημα εθνικής αναγέννησης υπάρχει και σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, μία πτώχευση, τέσσερα μνημόνια και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού και ψέματος. Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα. Δεν καλεί σε αντιπαραθέσεις για το παρελθόν, αλλά σε συμπόρευση για το μέλλον».

Διαβάστε όλη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εδώ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024