Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οργή Τραμπ για τις συναντήσεις του πρώην ΥΠΕΞ με τον ιρανό ομόλογό του

Οργή Τραμπ για τις συναντήσεις του πρώην ΥΠΕΞ με τον ιρανό ομόλογό του

«Ο Τζον Κέρι είχε παράνομες συναντήσεις με το πολύ εχθρικό ιρανικό καθεστώς» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ

Την οργή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συνέχισε τις συναντήσεις με τον ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Ο Τζον Κέρι είχε παράνομες συναντήσεις με το πολύ εχθρικό ιρανικό καθεστώς, στο μόνο που χρησιμεύει αυτό είναι να υπονομεύσει την καλή δουλειά μας, εις βάρος του αμερικανικού λαού» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Τους είπε (σ.σ. ο Κέρι στους Ιρανούς) να περιμένουν το τέλος της κυβέρνησης Τραμπ (…) ΚΑΚΟ!», διαμαρτυρήθηκε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες αυτές έγιναν χωρίς να λάβει γνώση προηγουμένως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τζον Κέρι δεν πρόκειται απλώς για έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών. Ήταν αυτός ο οποίος επι κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα είχε διαπραγματευτεί στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράνκ, το οποίο το Τραμπ αντιτίθεται τόσο έντονα, και είχε σφυρηλατήσει μια προσωπική σχέση με τον Ιρανό ομόλογό του.

Ο ίδιος μάλιστα παραδέχτηκε ότι είδε τον Ζαρίφ «τρεις ή τέσσερις φορές» αφότου αποχώρησε από την κυβέρνηση, μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία.

Ο παρουσιαστής Χιου Χιούιτ, ενός συντηρητικού ραδιοφωνικού σταθμού, του ζήτησε να διευκρινίσει αν προσπάθησε να δώσει συμβουλές στον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ για το πώς θα αντιμετωπίσει η Τεχεράνη την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015. Και ο Κέρι απάντησε: «Όχι, δεν είναι δική μου δουλειά. Προσπάθησα μόνο να καταλάβω τι θα ήταν έτοιμο να πράξει το Ιράν για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Ο Κέρι διαβεβαίωσε επίσης ότι είπε στον Ιρανό υπουργό: «Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι δεν αρέσει στον κόσμο αυτό που συμβαίνει με τους πυραύλους σας, με τη Χεζμπολάχ, με την Υεμένη», επαναλαμβάνοντας δηλαδή ουσιαστικά τις κατηγορίες της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης που καταγγέλλει συστηματικά την «κακόβουλη» συμπεριφορά της Τεχεράνης στην περιοχή.

Πολλοί συντηρητικοί σχολιαστές έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Κέρι για «προδοσία» και ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν τη φυλάκισή του.

Όταν ρωτήθηκε για αυτή τη «σκιώδη διπλωματία», η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μανίσα Σινγκ έκρινε την Πέμπτη ότι είναι «ατυχές που πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης επιχειρούν να υπονομεύσουν την πρόοδο που προσπαθούμε να πετύχουμε» και πρόσθεσε: «Αν έγιναν αυτές οι συναντήσεις, το θεωρώ πολύ ανάρμοστο».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ ειρωνεύτηκε τον Κέρι ο οποίος, όπως είπε, γυρνάει στα μέσα ενημέρωσης «για να κομπάσει για τις συναντήσεις του με την ιρανική κυβέρνηση». «Είδα επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρείχε συμβουλές στην ιρανική κυβέρνηση. Η καλύτερη συμβουλή που θα έπρεπε να της δώσει είναι να σταματήσει να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024