Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντάισελμπλουμ για Βαρουφάκη: Από τον Φεβρουάριο του 2015 μιλούσα απευθείας με Τσίπρα

Ντάισελμπλουμ για Βαρουφάκη: Από τον Φεβρουάριο του 2015 μιλούσα απευθείας με Τσίπρα

Σε νέες αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Γιανη Βαρουφάκη και τη στάση του στην ιστορική κοινή τους συνέντευξη προχώρησε ο Γ.Ντάισελμπλουμ κατηγορώντας τον για καταστροφική διαχείριση της κατάστασης. Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015 μιλούσα απευθείας με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζει. Αισιόδοξος δηλώνει πλέον για το μέλλον της Ελλάδας

Σε νέες αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Γιανη Βαρουφάκη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το α’ εξάμηνο του 2015 και τη στάση του στην ιστορική κοινή τους συνέντευξη Τύπου που χαρακτηρίστηκε από το περίφημο «ουάου» του τότε υπουργού Οικονομικών, προχώρησε ο Γ.Ντάισελμπλουμ κατηγορώντας τον για καταστροφική διαχείριση της κατάστασης.

Ενδεικτικό του χάσματος επικοινωνίας που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη και της απελπισίας του ήταν ότι από πολύ νωρίς επεδίωξε να μιλά απευθείας με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Ant1.

Για πρώτη φορά, αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup είχε απευθείας επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.

Όλη η διαπραγμάτευση γινόταν με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς έπρεπε να βρεθεί λύση, την οποία ναρκοθετούσε διαρκώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μετά το «ουάου» προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά

Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στην συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στην Αθήνα περιέγραψε πώς αμέσως μετά το επεισοδιακό φινάλε ο κ. Βαρουφάκης τον ακολούθησε έως το ασανσέρ ζητώντας του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Αναλυτική περιγραφή του περιστατικού κάνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο βιβλίο του, που πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Economia Publishing.

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, που παραθέτει η Οικονομική Επιθεώρηση, η αφήγηση του τέως προέδρου του Eurogroup ξεκινάει με την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές.

Όπως περιγράφει ο κ. Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Βαρουφάκης «άρχισε να μιλάει στα ελληνικά και ξεκίνησε έναν μονόλογο γεμάτο υπεκφυγές εναντίον του προγράμματος και της τρόικας. «Η τρόικα προσπαθεί να επιβάλει ένα αντιευρωπαϊκό πρόγραμμα. Εμείς δεν έχουμε πλέον λόγους να συνεργαστούμε μαζί τους».

Η συνέντευξη τελείωσε. Ακολούθησε μια αμήχανη χειραψία. «Του είπα: Μόλις σκότωσες την τρόικα. Και χωρίς την τρόικα είστε μόνοι σας».

Ο Βαρουφάκης αντέδρασε δήθεν έκπληκτος και ανήξερος. Αργότερα οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι απάντησε χαλαρά: «Ουάου».

Ο Βαρουφάκης μας ακολούθησε στον διάδρομο, μου ξαναέδωσε το χέρι στο ασανσέρ και προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε σοβαρές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και με το Eurogroup» μου είπε.

Στο ίδιο κεφάλαιο του βιβλίου ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρεται και στο τηλεφώνημά του στον Αλέξη Τσίπρα, μετά το κρίσιμο Eurogroup στη Ρίγα στις 24 Απριλίου, ζητώντας του να επιλέξει και να στείλει στο Eurogroup άλλους ανθρώπους εμπιστοσύνης.

«Του είπα ότι αυτό δεν πάει άλλο. Η διαδικασία έπρεπε να ρυθμιστεί διαφορετικά και επίσης του ζήτησα να έρθουν άλλοι άνθρωποι εμπιστοσύνης. Μετά από λίγο ο Τσίπρας αποφάσισε να ανασχηματίσει την ομάδα των διαπραγματευτών. Τον Γιάνη Βαρουφάκη αντικατέστησε ο Γιώργος Χουλιαράκης. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της υπουργικής του θητείας».

Η απειλή Σόιμπλε για Grexit

Aναφερόμενος, κατά τη συνέντευξή του στον Ant1, στην πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ότι παραμένει άγνωστο εάν όντως ήταν σοβαρή ή έγινε για να ασκηθεί πίεση στη χώρα μας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Γερμανός, πρώην υπουργός Οικονομικών όταν κάνει μια πρόταση, την εννοεί.

Τα λάθη των Ευρωπαίων στη διαχείριση της κρίσης

O πρώην πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και από την πλευρά των Ευρωπαίων οι οποίοι – όπως εξήγησε- αρχικά αυτοσχεδίασαν και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν μηχανισμούς απέναντι στην κρίση.

Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί διαφορετική πολιτική, αφού τα προγράμματα ήταν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν σοβαρές πολιτικές ευθύνες ενώ έγιναν πολλά λάθη από τους Έλληνες πολιτικούς και πριν από την κρίση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επέρριψε ευθύνες και στους Γερμανούς για την καθυστέρησή τους να αποδεχθούν την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης με την εφαρμογή προγραμμάτων διάσωσης στις χώρες που κινδύνευαν.

Επισήμανε πως, αν και δεν ήταν σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες μακριά από τα εθνικά κοινοβούλια, η κρίση ήταν τεράστια και έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας

Πάντως για το μεταμνημονιακό μέλλον της Ελλάδας και την πορεία της οικονομίας, ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

«Η Ελλάδα διαθέτει πλέον την ευελιξία να εφαρμόσει μία πιο κοινωνική πολιτική» δήλωσε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «δεν θα πρέπει να επαναλάβει στο μέλλον τα σφάλματα του παρελθόντος».

Διαβάστε επίσης

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024