Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαινιάστηκε στην Άνδρο η έκθεση αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά [Εικόνες]

Εγκαινιάστηκε στην Άνδρο η έκθεση αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά [Εικόνες]

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδή τιμά φέτος τον Δημήτρη Μυταρά. Τον καταξιωμένο και ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό καλλιτέχνη που έφυγε από τη ζωή το 2017

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδή τιμά φέτος τον Δημήτρη Μυταρά. Τον καταξιωμένο και ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό καλλιτέχνη που έφυγε από τη ζωή το 2017.

Η έκθεση «Από το σύγχρονο στο διαχρονικό» δεν αφορά ακριβώς σε μια αναδρομή. Δεν υπήρχε άλλωστε τρόπος να χωρέσουν 60 χρόνια διαδρομής στο υπέροχο Μουσείο της Άνδρου. Όπως μας εξήγησε η Μαρία Κουτσομάλλη, επιμελήτρια της έκθεσης, αυτό που προσπάθησε είναι να κάνει μια επιλογή έργων με την οποία το κοινό θα μπορέσει να γνωρίσει τον μεγάλο ζωγράφο.

Για εμάς που είχαμε την τύχη να βρεθούμε στα εγκαίνια της έκθεση αλλά κυρίως στην δημοσιογραφική ξενάγηση που προηγήθηκε σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η Χαρίκλεια Μυταρά η οποία με τις παρεμβάσεις της, τα μυστικά που μας αποκάλυψε αλλά και τις ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας έδωσε ζωή στα έργα.

Το τηλέφωνο που πήρε ο Παττακός τον καλλιτέχνη για να τον καλέσει στο γραφείο του και να τον ευχαριστήσει επειδή λανθασμένα νόμιζε ότι του αφιέρωσε ένα βιβλίο, το παιχνίδι με τους καθρέφτες και η πρώτη φορά που πειραματίστηκε μαζί τους, ο θάνατος της μητέρας του και το πένθος που κάλυπτε το σπίτι, το ταξίδι στο Παρίσι, η σχέση του με τους σκηνοθέτες και τόσες άλλες στιγμές μια γεμάτης ζωής απλώθηκαν μπροστά μας και ένωσαν τα έργα με τον άνθρωπο. Το παρόν με το παρελθόν, την ιστορία της Ελλάδας με αυτή του καλλιτέχνη.

Η μετάβαση από τα πρώιμα χρόνια, στα θεατρικά κοστούμια, στη σκοτεινιά της δικτατορίας, στα πορτρέτα που λάτρευε αλλά και στους καθρέφτες που εγκατέλειψε ποτέ παρουσιάζονται στον επισκέπτη με υποδειγματικό τρόπο, αποτέλεσμα της καλής δουλειάς που έκανε ο Ανδρέας Γεωργιάδης και η Βιβή Γερολυμάτου της Μικρής Άρκτου που φρόντισαν την σκηνογραφία της έκθεσης και του καταλόγου.

Βγαίνοντας από την έκθεση και ενώ το βλέμμα στέκεται με δέος στην υπέροχη θέα που έχει το Μουσείο ενώνονται όλα τα κομμάτια του παζλ. Ένα καλλιτέχνης βαθιά ελληνικός, με αγάπη στο χρώμα – η Χαρίκλεια μας αποκάλυψε ότι τον χρησιμοποιούσε χρώματα τραγουδούσε – το λευκό των Κυκλάδων, και το μπλε του Αιγαίου.

Μια σύνδεση του χθες με το σήμερα που δίνει την καλύτερη «πάσα» για την συζήτηση που ακολούθησε στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού με θέμα «Έχει το παρελθόν μέλλον» και ομιλητές τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, την Ελένη Γλυκατζή Αρβελέρ, την Φωτεινή Τσαλίκογλου και τον Σωτήρη Σόρογκα.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00,
Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024