Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Πολλά είναι τα μελανά σημεία που εντοπίζονται στο κείμενο της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση

Πολλά είναι τα «γκρίζα» ή αλλιώς τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Το Μαξίμου δέχεται «πυρά» από την Αντιπολίτευση σχετικά με την εξαφάνιση του Severna Macedonija από το κείμενο καθώς έμεινε μόνο η Βόρεια Μακεδονία .

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελου Συρίγου στην εφημερίδα τα «ΤΑ ΝΕΑ» για τα μελανά σημεία της συμφωνίας και τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων το erga omnes, την υπηκοότητα και τη γλώσσα.

Για τη χρήση έναντι όλων (erga omnes) υπογραμμίζει ότι στο κείμενο αναφέρεται διακηρυκτικά ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι erga omnes. Ο συγκεκριμένος όρος, επισημαίνει, σημαίνει πως ότι αποφασιστεί ως όνομα θα έχει γενική χρήση για τα πάντα και έναντι όλων. Το πρώτο μελανό σημείο είναι το κράτος θα λέγεται «Βόρεια Μακεδονία». Κατ΄ αντιστοιχίαν, λέει ο κ. Συρίγος θα έπρεπε οι κάτοικοι της χώρας να λέγονται «Βορειομακεδόνες» και η γλώσσα «βορειομακεδονική» ως παράγωγα επίθετα του ονόματος του κράτους.

Για την υπηκοότητα, σημειώνει ότι η συμφωνία ορίζει ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποκαλούνται «Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το μελανό σημείο, είναι ότι ουδείς θα λέει ότι είμαι «Μακεδόνας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» αλλά «Μακεδόνες». Επίσης η δυνατότητα κάθε κράτους να ερμηνεύει τον όρο «Μακεδόνες» όπως αυτό επιθυμεί (άρθρο 7) ακυρώνεται από το γεγονός ότι το ένα κράτος φέρει επισήμως στην ονομασία του τον όρο «Μακεδόνες» με τη σύμφωνη γνώμη του άλλου κράτους. Αυτό, λέει ο κ. Συρίγος, είναι το πλέον αδύναμο σημείο της συμφωνίας.

Ένα θέμα είναι πως και πότε θα ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη εφόσον ξεκινήσεις δεν μπορεί να διακοπεί.  Αντιθέτως, η διαδικασία εντάξεως στην ΕΕ είναι διαφορετική και μακροχρόνια. Περιλαμβάνει 35 κεφάλαια που αναφέρονται στο κοινοτικό κεκτημένο. Θεωρητικώς μπορούμε να διακόψουμε τη διαδικασία σε κάθε κεφάλαιο ή στο τέλος όταν θα δούμε συνολικά όλα τα κεφάλαια.

Ως προς τα Σκόπια, το πιο δύσκολο σημείο είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 80 βουλευτές επί συνόλου 120. Επίσης πρέπει να υπάρχει παράλληλη πλειοψηφία των βουλευτών ανά εθνοτική ομάδα Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Ακόμη και να γίνει δημοψήφισμα και να το κερδίσει ο Ζάεφ, είναι δύσκολο να συμφωνήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για συνταγματική αλλαγή.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024