Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μπλόκο» ΔΝΤ στην αισιοδοξία για υψηλή ανάπτυξη

«Μπλόκο» ΔΝΤ στην αισιοδοξία για υψηλή ανάπτυξη

Στο 2% του ΑΕΠ για φέτος και στο 1,8% για το 2019 υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το ΔΝΤ αμφισβητώντας τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και την αισιοδοξία της Κομισιόν και στέλνοντας μηνύματα για τις περαιτέρω απαιτήσεις του

Κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα στην κυβέρνηση για τις περαιτέρω κινήσεις του.

Το Ταμείο αναθεωρεί επί τα χείρω την προ εξαμήνου εκτίμησή του για ανάπτυξη 2,6% τη φετινή χρονιά και «κατεβάζει» την πρόβλεψη σε 2% του ΑΕΠ για το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο προϋπολογισμός όσο και η Κομισιόν, στις χειμερινές της προβλέψεις, προβλέπουν ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ για τη χρονιά που διανύουμε.

Αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεσή του World Economic Outlook, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, και για το κρίσιμο 2019, το πρώτο έτος μετά το τέλος του προγράμματος. Για το επόμενο έτος το ΔΝΤ βλέπει ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη, 1,8% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με την Κομισιόν που αναμένει 2,5%.

Στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι η ανάπτυξη το 2017 έκλεισε τελικά στο 1,4% (σημαντικά χαμηλότερα από τις αρχικές προσδοκίες περί ρυθμού ανάπτυξης 1,8% που υπολόγιζε προηγουμένως το Ταμείο).

Οι νεότερες προβλέψεις του Ταμείου δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση αλλά και στην Κομισιόν, εν όψει και των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το χρέος που ξεκινούν με τη συνάντηση Λαγκάρντ – Τσακαλώτου, αλλά και τη συζήτηση για το θέμα στο λεγόμενο Washington Group.

Το κρύο ντους για την ελληνική οικονομία προοιωνίζεται δύσκολες συζητήσεις για την μετά μνημόνιο εποχή, πόσω μάλλον δε όταν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και η Κομισιόν ετοιμάζεται για καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της για κρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη, εξελίξεις που αναμένεται να αυξήσουν την πίεση για άμεση εφαρμογή των μέτρων για περαιτέρω πτώση των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου.

Η εξίσωση θα δυσκολεύει όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση των νέων δυσμενέστερων προβλέψεων για την ανάπτυξη από τις προηγούμενες.

Σημειώνεται ότι στις επικαιροποιημένες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως καταγράφονται στην εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ για το νέο Μεσοπρόθεσμο -που ανακοινώθηκε προ λίγων εβδομάδων- προβλέπεται ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,3% (από 2,5% που υπολόγιζε προηγουμένως και το ΥΠΟΙΚ και η Κομισιόν) και 2,5% το 2019.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το ΔΝΤ ανεβάζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη μετά το 2023, ενώ επενδύει πολλά στη λύση που θα δοθεί για το ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας ότι η ελάφρυνσή του θα βελτιώσει σημαντικά και τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ

H έκθεση του Ταμείου που παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος Μορίς Όμπσφελντ αναφέρει, πως η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4% το 2017, ενώ παράλληλα εκτιμά πως θα σημειώσει ανάπτυξη 2% για το τρέχον έτος και πως θα αναπτυχθεί κατά 1,8% το 2019.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έκανε πριν από έξι μήνες.

Ανεργία

Στην έκθεση καταγράφεται η αναθεώρηση των δεδομένων για την ανεργία, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση από ότι έβλεπε τον περασμένο Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2017 η ανεργία μειώθηκε κατά 0,8% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, αφού το επίπεδο της τοποθετείται στο 21,5% και όχι στο 22,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Για το τρέχον έτος, το Ταμείο τοποθετεί το επίπεδο της ανεργίας στο 19,8%, έναντι της εκτίμησης του 20,7%.

Τέλος, για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας, την οποία υπολογίζει στο 18%.

Ανάπτυξη

Το Ταμείο αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, καθώς εκτιμά ότι το 2017 η Ελλάδα αναπτύχθηκε κατά 1,4%, όταν αντιστοίχως τον Οκτώβριο προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 1,8%.

Επιπλέον, καταγράφεται απόκλιση 0,6% για το έτος του 2018, αφού το Ταμείο αναθεωρεί την προ εξαμήνου εκτίμησή του για 2,6% και πλέον τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2%.

Για το 2019, το Ταμείο προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης έναντι του 2018, καθώς την εντοπίζει στο 1,8%.

Το ΔΝΤ έχει συμπεριλάβει αυτές τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε όλες τις αναλύσεις που έχει κάνει -από το 2015 μέχρι και σήμερα- για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη και υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 2,5% για το 2019.

Η συγκεκριμένη απόκλιση είναι σημαντική γιατί καταδεικνύει πως το Ταμείο και η ευρωπαϊκή πλευρά δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα ίδια μεγέθη στις συζητήσεις που διεξάγονται για την απομείωση του χρέους.

Πάντως για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο. Εκτιμά ότι το 2023 το ΑΕΠ θα αυξάνεται με ρυθμό 1,9%, εκτίμηση σημαντικά υψηλότερη από αυτή του προηγούμενου Οκτωβρίου, όταν το Ταμείο προέβλεπε για το 2022 ανάπτυξη μόλις στο 1% του ΑΕΠ.

Κοινώς, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς το καλύτερο τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές του προβλέψεις που συνδέονται κυρίως με το χρέος και επί τα χείρω τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις του που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα/αντίμετρα του 2019 – 2020.

Αποπληθωριστικές Πιέσεις

Επίσης το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν.

Ειδικότερα, πριν από έξι μήνες το Ταμείο έβλεπε πληθωρισμό 1,2% για το 2017, ενώ σήμερα τον υπολογίζει στο 1,1%, ενώ για φέτος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι μόνο 0,7%, έναντι πρόβλεψης για 1,3% έξι μήνες πριν.

Για το επόμενο έτος, το 2019, το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,1%.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Η έκθεση του Ταμείου καταγράφει άνοιγμα στην ψαλίδα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς υπολογίζει ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,8% το 2017, όταν τον Οκτώβριο πρόβλεπε αύξηση 0,2%. Αντιστοίχως, για το 2018 βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0,8%, όταν πριν από έξι μήνες το εκτιμούσε στο 0,1%, ενώ για το 2019 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελλείμματος κατά 0,6%.

Κόκκινα Δάνεια, μήνυμα προς τις τράπεζες

Η έκθεση του Ταμείου επισημαίνει την ανάγκη για ταχεία απομείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων, μια εξέλιξη, που όπως λέει, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης.

«Στη ζώνη του ευρώ, η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των υπολειμμάτων της κρίσης και για την άρση των σημαντικών περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία», σημειώνει η έκθεση του Ταμείου.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, συνεχίζει σημειώνοντας ότι «ευρύτερα, υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους και της κερδοφορίας των τραπεζών, κάτι που θα απαιτήσει ενεργή επιτήρηση και συγχωνεύσεις σε οικονομίες με πολλές τράπεζες. Κατάλληλη και αναμενόμενη χρήση bail ins και προληπτικών ανακεφαλαιοποιήσεων θα είναι κρίσιμη για να μειωθεί η αβεβαιότητα και το ρίσκο σε καταστάσεις οικονομικής πίεσης, όσο και για να περιοριστεί το βάρος που επωμίζονται οι φορολογούμενοι. Για όλη την ευρωζώνη, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης παραμένει προτεραιότητα για να μπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ισχυρότερο βηματισμό».

Με ελάφρυνση του χρέους οι προοπτικές μπορεί να βελτιωθούν

Το χρέος πρέπει να είναι μέρος λύσης- πακέτο, που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ κατά τη διάρκεια της παρουσίας της έκθεσης του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Ερωτηθείς δε για τις αντεγκλήσεις που παρουσιάζουν οι προβλέψεις του Ταμείου με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτό μπορεί να δημιουργήσει στην επίτευξη της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μορίς Όμπσφελντ είπε πως «η συνεπής μας άποψη είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Και νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».

Οι Τρεις Κρίσιμες Εκθέσεις του Ταμείου

Από τις τρεις εκθέσεις του Ταμείου που θα δημοσιοποιηθούν κατά την διάρκεια της Εαρινής Συνόδου θα προκύψει το τι αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σχετικά με:

* Το πρωτογενές πλεόνασμα

* Την ανάπτυξη

* Την εξέλιξη των τιμών

* Την πορεία των επενδύσεων

* Τις προοπτικές των τραπεζών

Ειδικότερα, αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι νεότερες προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεσή του, τον περασμένο Οκτώβριο, το Ταμείο εκτιμούσε πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5%. Επιμένει δε ότι για να επαληθευτούν οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, πρέπει να εφαρμοστούν νωρίτερα του συμφωνημένου τα προνομοθετημένα μέτρα για περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου, και να αναβληθεί για αργότερα -ή και για πάντα- η εφαρμογή των αντιμέτρων.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024