Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έφυγε» στα 68 του χρόνια ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης

«Έφυγε» στα 68 του χρόνια ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης

Διακεκριμένη φυσιογνωμία της 7ης Τέχνης, ο βραβευμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης «έφυγε» από τη ζωή από πνευμονικό οίδημα. Γλυκιά συμμορία, Πρωινή περίπολος, Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα, Singapore Sling οι γνωστότερες ταινίες του.

71

Διακεκριμένη φυσιογνωμία της 7ης Τέχνης, ο βραβευμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης «έφυγε» την Πέμπτη από τη ζωή από πνευμονικό οίδημα. Γλυκιά συμμορία, Πρωινή περίπολος, Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα, Singapore Sling οι γνωστότερες ταινίες του, ενώ υπήρξε συγγραφέας του «Οργισμένου Βαλκάνιου».

Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, ο Νίκος Νικολαΐδης εργάστηκε στον κινηματογράφο και για ένα μεγάλο διάστημα και στη διαφήμιση. Έκανε τη σκηνοθετική του εμφάνιση στις αρχές του 1960 με τις μικρού μήκους Lacrimae Rerum και Ανευ όρων. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με το φιλμ Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα έως την τελευταία του ταινία το 2005, The Zero Years, δεν έπαψε να διχάζει κοινό και κριτικούς.

Προσφιλή του θέματα ήταν η δεκαετία του 50 και το φιλμ νουάρ, το παιχνίδι μεταξύ σεξ και θανάτου, η συντροφικότητα και ο έρωτας. Οι ήρωές του συνήθως είναι άνθρωποι στα όρια, σε παράλογες ή ακραίες καταστάσεις, που παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Ο ίδιος ο Νικολαΐδης, όταν ολοκλήρωσε το Τhe Zero Years, είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για την τελευταία του ταινία.

«Το ανεξάρτητο και ανατρεπτικό του βλέμμα θα είναι πάντα στην καρδιά και τη μνήμη μας» αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά της η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ετοιμάζει πλήρες αφιέρωμα στο έργο του, στην επόμενη διοργάνωση.

«Μια διακεκριμένη φυσιογνωμία της 7ης Τέχνης, ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης, έφυγε από κοντά μας. Ανατρεπτικός και προκλητικός, δημιούργησε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γραφή με πρωτότυπη θεματολογία και αναπάντεχους ήρωες. Οι ταινίες του διαμόρφωσαν, αναμφισβήτητα, στην Ελλάδα ένα νέο εναλλακτικό, κινηματογραφόφιλο κοινό. Το κινηματογραφικό του έργο αποτελεί σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμός Γιώργος Βουλγαράκης.

Ο Νίκος Νικολαΐδης κηδεύεται την Παρασκευή από το νεκροταφείο Κηφισιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024