Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χαμάς: Έχουμε καταλήξει σε μια συγκεκριμένη φόρμουλα για τη συμφωνία

Χαμάς: Έχουμε καταλήξει σε μια συγκεκριμένη φόρμουλα για τη συμφωνία

Παρότι το Ισραήλ δεν απάντησε στα σημεία που έθεσε η Χαμάς, οι οργανώσεις έκαναν πίσω στον τερματισμό του πολέμου από το πρώτο στάδιο και θα τον δεχθούν και στο δεύτερο στάδιο της συμφωνίας.

Μετά την ανακοίνωση της λήξης των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε ότι στις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς οι διαμεσολαβητές παρείχαν μια φόρμουλα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sama, ο Οσάμα Χαμντάν, ένα από τα ανώτερα στελέχη της Χαμάς, δήλωσε σχετικά ότι το Ισραήλ προσπάθησε να επικεντρωθεί στο θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων και δεν απάντησε στα σημεία «που θέσαμε».

«Η αντιπροσωπεία του κινήματος Χαμάς στο Κάιρο εξέτασε όλες τις ιδέες με ανοιχτό μυαλό και δώσαμε σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για να επιτύχουμε τα συμφέροντα του έθνους μας», πρόσθεσε. Ο Χαμντάν ανακοίνωσε ακόμη ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα αναχωρήσει από το Κάιρο για να διαβουλευτεί με την ηγεσία.

Συνέχισε ότι «έχουμε καταλήξει σε μια συγκεκριμένη φόρμουλα συμφωνίας που παρουσιάστηκε από τους διαμεσολαβητές και περιμένουμε την απάντηση της ηγεσίας της αντίστασης». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφού η Χαμάς ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο έληξαν και η αντιπροσωπεία του κινήματος αυτού θα αναχωρήσει απόψε για τη Ντόχα με σκοπό να διαβουλευτεί με τους ηγέτες της Χαμάς.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Al-Cahair News, επικαλούμενο υψηλόβαθμη πηγή της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας ασφαλείας, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διαμεσολάβηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση σε πολλά αμφισβητούμενα ζητήματα.

Η Χαμάς συμφωνεί ότι το Ισραήλ μπορεί να δεσμευτεί για τον τερματισμό του πολέμου στο δεύτερο στάδιο της συμφωνίας για τους ομήρους

Το Ισραήλ δεν θα χρειαστεί να δεσμευτεί για την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά το πρώτο στάδιο της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων και εκεχειρίας με τη Χαμάς και θα χρειαστεί να δεσμευτεί μόνο στο δεύτερο στάδιο, δηλώνει Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Army Radio για το περίγραμμα της προτεινόμενης συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος – ο οποίος δεν κατονομάζεται – προσθέτει ότι η Χαμάς θα αποδεχόταν αυτή την επιλογή ως αποδεκτό συμβιβασμό και ότι θα μπορούσε να είναι «μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας». Συνέχισε λέγοντας πως η πρόταση να απαιτηθεί η δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο μόνο στη δεύτερη φάση της συμφωνίας έγινε «ομόφωνα αποδεκτή από τη Χαμάς και τις άλλες παρατάξεις».

Εάν το Ισραήλ συμφωνούσε επίσης με την πρόταση, «και οι δύο πλευρές θα βρίσκονταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας», λέει στο Army Radio. Οι χώρες που έχουν λειτουργήσει ως διαμεσολαβητές κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει συνομιλιών -δηλαδή η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ- θα λειτουργήσουν ως εγγυητές για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα τηρήσει τη δέσμευσή του, προσθέτει ο αξιωματούχος.

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024